10 επιστημονικές συμβουλές για πραγματική ευτυχία

POP UP TEAM
/
6 Μαρτίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Πώς να νιώσεις πιο ευτυχισμένη υιοθετώντας κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες.

Ποιητές, επιστήμονες και φιλόσοφοι εδώ και πολλούς αιώνες συμφωνούν ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά πράγματα στη ζωή. Ιδού λοιπόν εννέα απλοί τρόποι που, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες, είναι οι πιο αποτελεσματικοί για να κατακτήσεις την αληθινή ευτυχία.

Γυμνάσου περισσότερο (αλλά όχι απαραίτητα πολύ)
Πριν λίγους μήνες ένα δημοσίευμα των New York Times υποστήριζε ότι ένα πρόγραμμα γυμναστικής 12 ασκήσεων διάρκειας μόλις 7 λεπτών είναι όσο χρειάζεσαι για τέλεια φυσική κατάσταση. Αν λοιπόν μέχρι τώρα η συνηθισμένη δικαιολογία σου ήταν ότι δεν έχεις χρόνο για γυμναστική, έχεις πια μείνει χωρίς δικαιολογία.

Εξάλλου, η γυμναστική δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη φυσική μας κατάσταση αλλά και για την ψυχική μας υγεία και μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι δρα πολύ αποτελεσματικά ενάντια στην κατάθλιψη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ως πρέπει να είναι κανείς στα όρια της κατάθλιψης για να επωφεληθεί από την άσκηση!

Σε βοηθάει επίσης να χαλαρώσεις, κάνει το μυαλό σου να λειτουργεί καλύτερα και βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σου. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Ψυχολογίας της Υγείας, φάνηκε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται αισθάνονται καλύτερα για το σώμα τους, ακόμα κι αν δεν χάσουν γραμμάριο.

Κοιμήσου περισσότερο
Ο ύπνος μάς είναι απαραίτητος γιατί βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί, τον οργανισμό να επιδιορθώσει τις φθορές και το μυαλό μας να μπορεί να συγκεντρώνεται καλύτερα. Φαίνεται όμως ότι είναι εξίσου απαραίτητος και για να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Για να καταλάβεις καλύτερα πώς γίνεται αυτό σκέψου το εξής: η έλλειψη ύπνου επηρεάζει περισσότερο τον ιππόκαμπο (την περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις θετικές και ουδέτερες εμπειρίες) και λιγότερο την αμυγδαλή (την περιοχή όπου γίνεται η επεξεργασία των αρνητικών ερεθισμάτων). Έτσι, όταν δεν κοιμόμαστε καλά δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε ευχάριστες εμπειρίες, ενώ δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα να θυμηθούμε ό,τι μας έκανε να νιώσουμε άσχημα.

Σε σχετικό πείραμα που έγινε από το Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, φοιτητές με κακές συνήθειες ύπνου κλήθηκαν να απομνημονεύσουν μια λίστα με δεκάδες λέξεις. Οι περισσότεροι μπορούσαν αργότερα να θυμηθούν το 81% από τις λέξεις που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα «καρκίνος», αλλά μόνο το 31% των λέξεων με θετική ή ουδέτερη σημασία, όπως «λιακάδα» ή «καλάθι». Η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας μόλις ξυπνήσουμε κι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στο πώς θα περάσουμε ολόκληρη τη μέρα μας.

Βρες σπίτι κοντά στη δουλειά
Η διαδρομή που χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις κάθε μέρα στη δουλειά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το δικαίωμά σου στην ευτυχία. Και μόνο το γεγονός ότι χρειάζεται να την κάνεις δύο φορές την ημέρα, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, είναι αρκετό για να κατανοήσει κανείς πως σε βάθος χρόνου μπορεί να σε κάνει όλο και λιγότερο χαρούμενη.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα Ελβετών επιστημόνων, η προσπάθειά μας να αντισταθμίσουμε την καθημερινή ταλαιπωρία μας στην κίνηση αποκτώντας ένα μεγαλύτερο σπίτι ή μια καλύτερη επαγγελματική θέση δεν μπορεί να μας προσφέρει την ψυχική ηρεμία που μας στερεί η πολύωρη διαδρομή από και προς τη δουλειά.

Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στους φίλους και την οικογένειά σου
Ακούγεται κάπως μακάβριο αλλά καλό είναι να ξέρεις ότι ένα από τα πέντε πρώτα πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι βρίσκονται κοντά στο θάνατο είναι ότι δεν πέρασαν όσο χρόνο θα ήθελαν μαζί με τους φίλους και τους συγγενείς τους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς στο τέλος της ζωής του για να εκτιμήσει τη χαρά που μπορεί να του προσφέρει η παρέα των οικείων του.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που περνάμε μαζί τους επηρεάζει σημαντικά το πόσο χαρούμενοι νιώθουμε. Όταν σε συνέντευξή του το Μάρτιο του 2008, ο Τζορτζ Βέλαντ -διευθυντής μιας επιστημονικής έρευνας που διήρκησε 72 χρόνια με τη συμμετοχή 268 ατόμων- ρωτήθηκε ποια είναι η σημαντικότερη γνώση που αποκόμισε από την έρευνα αυτή είπε «το γεγονός ότι το μόνο πράγμα που έχει σημασία στη ζωή είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους».

Βγες έξω
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο χρόνος που περνάμε στον καθαρό αέρα είναι ένας σημαντικός δείκτης της ευτυχίας που νιώθουμε. Σύμφωνα μάλιστα με την American Meteorological Society νιώθουμε τα θετικά συναισθήματα στο μέγιστο όταν βρισκόμαστε σε θερμοκρασία 13,9 βαθμών Κελσίου.

Έρευνα έχει δείξει ότι 20 λεπτά στο ύπαιθρο όταν έχει καλό καιρό δεν ανεβάζουν μόνο τη διάθεση αλλά διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης μας και βελτιώνουν τη μνήμη. Επιπλέον, άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Sussex διαπίστωσε ότι είμαστε στα καλύτερά μας όταν βρισκόμαστε έξω, κοντά στη θάλασσα ένα ηλιόλουστο απόγευμα.

Πρόσφερε τη βοήθειά σου
Θέλεις μια αληθινά πλούσια σε θετικά συναισθήματα ζωή; Τότε βάλε σαν στόχο να βοηθάς τους συνανθρώπους σου 100 ώρες το χρόνο (περίπου δύο ώρες την εβδομάδα). Αυτός είναι ο «μαγικός» αριθμός που εξασφαλίζει την ευτυχία, σύμφωνα με τον Έρικ Μπάρκερ, έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες που επιχειρεί να εφαρμόσει στοιχεία από την επιστήμη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στις συνθήκες εργασίας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Journal of Happiness Studies έδειξε ότι όταν αγοράζουμε κάτι για να το προσφέρουμε σε κάποιον άλλο αντλούμε πολύ πιο θετικά συναισθήματα από ό,τι όταν αγοράζουμε κάτι για τον εαυτό μας.

Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο: οι ώρες που αφιερώνουμε στην εθελοντική εργασία και στην προσφορά στον συνάνθρωπο μας φέρνουν πιο κοντά στην αληθινή ευτυχία. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιδρυτή της επιστήμης της Θετικής Ψυχολογίας Μάρτιν Σέλινγκμαν μια πράξη καλοσύνης αυξάνει στιγμιαία την αίσθηση ευεξίας όσο καμία άλλη πράξη από αυτές που έχουν μελετηθεί από τους επιστήμονες.

Οργάνωσε ένα ταξίδι (αλλά μην το κάνεις)
Όταν προγραμματίζουμε ένα ταξίδι ή έστω μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητά μας αυξάνουμε σημαντικά τα επίπεδα της ευτυχίας που νιώθουμε –κάτι που όμως δεν ισχύει όταν πηγαίνουμε διακοπές.

Όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Applied Research in Quality of Life σε ολόκληρη τη διαδικασία του ταξιδιού, το σημείο που συνδέεται με το πιο έντονο αίσθημα ικανοποίησης είναι όταν ασχολούμαστε με την οργάνωσή του.

Αντίθετα, αμέσως μετά την επιστροφή μας, η ευτυχία «πέφτει» κατακόρυφα στα συνηθισμένα επίπεδα. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν έχεις καθόλου χρόνο ή χρήματα να πας διακοπές, αυτό δεν είναι λόγος να μην πάρεις ένα ημερολόγιο και να σημειώσεις μια ημερομηνία στην οποία πολύ θα ήθελες να πας μέχρι το Παρίσι ή έστω ένα weekend στο Ναύπλιο. Είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να νιώσεις πολύ πιο χαρούμενη στη στιγμή.

Κάνε διαλογισμό
Είναι γνωστό ότι βοηθάει στη συγκέντρωση, την προσοχή και την καθαρότητα της σκέψης, όμως νεότερες έρευνες συνδέουν το διαλογισμό και με την ευτυχία. Όπως αυτή που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Εκεί, ειδικοί μελέτησαν απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου 16 ατόμων πριν και αφού είχαν παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα διαλογισμού διάρκειας οχτώ εβδομάδων.

Το συμπέρασμα ήταν ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κάποιες περιοχές του εγκεφάλου, όπως αυτές που συνδέονται με τη συμπόνια και την αυτογνωσία είχαν μεγαλώσει ενώ εκείνες που συνδέονται με το στρες είχαν συρρικνωθεί. Φαίνεται λοιπόν ότι ο διαλογισμός, στην κυριολεξία «καθαρίζει» το μυαλό από ό,τι του κάνει κακό. Μάλιστα, η θετική επίδρασή του αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος.

Χαμογέλασε
Ακόμα κι όταν χαμογελάμε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο νιώθουμε καλύτερα! Αλλά ακόμα πιο χαρούμενοι νιώθουμε όταν το χαμόγελό μας συνδέεται με κάποιες θετικές σκέψεις, όπως η εικόνα μιας εξωτικής παραλίας ή η σκέψη του μωρού μας.

Επιπλέον, το χαμόγελο αυξάνει την ικανότητά μας να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και να σκεφτόμαστε ολιστικά. Είναι επίσης ένας καλός και εύκολος τρόπος να περιορίσουμε το άγχος μας σε περιστάσεις όπου νιώθουμε άβολα. Ακόμα και με το ζόρι, αν καταφέρουμε να σκάσουμε ένα χαμόγελο, θα είναι αρκετό να αισθανθούμε πιο χαρούμενοι στη στιγμή.

Νιώσε ευγνωμοσύνη
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις, όπως να κρατάς ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνεις κάθε μέρα ό,τι συμβαίνει για το οποίο οφείλεις ευγνωμοσύνη ή να συζητάς κάθε βράδυ με μια φίλη ή με το σύντροφό σου τρία καλά πράγματα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα.

Σε πειράματα που έγιναν βασισμένα σε τέτοιου είδους πρακτικές, οι συμμετέχοντες που κρατούσαν σημειώσεις για όσα τους έκαναν να νιώθουν ευγνώμονες, είχαν συνολικά πολύ καλύτερη διάθεση. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Journal of Happiness Studies 219 συμμετέχοντες έγραψαν τρεις επιστολές όπου εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους σε ένα διάστημα τριών εβδομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και μόνο η ενασχόλησή τους με τις επιστολές αυτές αύξησε τα επίπεδα ευτυχίας που ένιωθαν, ενώ περιόρισαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

 

 

Με πληροφορίες από shape.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας