Πράσινο τσάι: “Φάρμακο” για την υγεία σου

POP UP TEAM
/
2 Μαΐου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Νέα έρευνα δείχνει ότι η αρχαία συνήθεια της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι μια πιο αποδεκτή εναλλακτική λύση από τα φάρμακα όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της εξασθένησης της μνήμης.

Το πράσινο τσάι έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο λόγω των ευεργετικών για την υγεία συστατικών του. Το ρόφημα αυτό είναι πλούσια πηγή με αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ευζωίας μας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The FASEB Journal βρήκε ότι μια ένωση στο πράσινο τσάι μπορεί να καταπολεμήσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δυτικής διατροφής στην υγεία όπως την παχυσαρκία, το διαβήτη τύπου 2 και την εξασθένηση της λειτουργικότητας του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές του College of Food Science and Engineering, του Πανεπιστημίου Northwest A & F, στο Yangling της Κίνας, διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, ο γαλλικός επιγαλλοκατεχυλεστέρας ή αλλιώς επιγαλωτοκεχίνη 3 (EGCG), μείωσε την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία και τις διαταραχές μνήμης σε μια ομάδα ποντικών που ακολούθησαν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και φρουκτόζη (HFFD). Η συγκεκριμένη πολυφαινόλη στο πράσινο τσάι μειώνει δραστικά τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος μέσω της δράσης της στην πεπτική οδό ενώ αυξάνει παράλληλα το επίπεδο γλυκόζης όταν κυκλοφορεί, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την κανονική πρόσληψη γλυκόζης στους ιστούς. Με άλλα λόγια, αυτή η δράση βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

“Η EGCG, η κύρια πολυφαινόλη στο πράσινο τσάι, διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, λίγες αναφορές επικεντρώθηκαν στην πιθανή επίδρασή της στις γνωστικές διαταραχές. Σε αυτή τη μελέτη, ο στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε τα προστατευτικά αποτελέσματα της θεραπείας με EGCG στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην εξασθένιση της μνήμης που προκαλείται από τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής φρουκτόζης (HFFD). Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που παρέχει αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι η θρεπτική ένωση EGCG έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την εκμάθηση και την απώλεια μνήμης που προκαλείται από μια παρόμοια δίαιτα. Η αρχαία συνήθεια να πίνουμε πράσινο τσάι μπορεί να είναι μια πιο αποδεκτή εναλλακτική λύση από τα φάρμακα όταν πρόκειται να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την εξασθένιση της μνήμης”, δήλωσε ο Xuebo Liu, συγγραφέας της μελέτης.

Για να αξιολογήσει τις επιδράσεις του EGCG στους καταναλωτές μιας δυτικής διατροφής, ο Liu και οι συνεργάτες του διαχώρισαν νεαρά ενήλικα ποντίκια σε τρεις ομάδες: μία ομάδα ποντικών που τράφηκαν με HFFD, μια άλλη που τράφηκε τόσο με HFFD αλλά και με 2 γραμμάρια EGCG σε κάθε λίτρο πόσιμου νερού και μια ομάδα που ακολούθησε μια τυπική διατροφή. Τα ποντίκια στη συνέχεια δοκιμάστηκαν σε ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής μνήμης με λαβύρινθο νερού Morris για να εξετασθεί η λειτουργία γνωστικής λειτουργίας και μνήμης. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν HFFD συν EGCG ήταν λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν περισσότερο βάρος και να βιώσουν αντίσταση στην ινσουλίνη Η συμπλήρωση του EGCG φάνηκε να αντισταθμίζει τα αποτελέσματα της δυτικής διατροφής. Επιπλέον, τα ποντίκια που κατανάλωναν το EGCG είχαν καλύτερη απόδοση στο λαβύρινθο νερού, βρίσκοντας επανειλημμένα όχι μόνο πολύ πιο γρήγορα την πλατφόρμα διαφυγής αλλά χρησιμοποιώντας παράλληλα μια συντομότερη διαδρομή για να την εντοπίσουν. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η λειτουργία της ινσουλίνης ήταν καλύτερη στο νευρικό σύστημα των ποντικών που τράφηκαν με EGCG, υποδηλώνοντας ότι η ένωση έχει νευροπροστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο, συγκεκριμένα στον ιππόκαμπο που είναι υπεύθυνος για τη μάθηση και τη μνήμη. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί εάν οι ερευνητές μπορούν να αναπαράγουν αυτά τα ευρήματα σε δοκιμές με ανθρώπους.

 

 

Με πληροφορίες από itrofi.gr

Tags :

Μοιράσου το ...