Παχυσαρκία, σύμμαχός σας η διατροφή σας

MARY POPPINS
/
9 Νοεμβρίου, 2021

Ας δούμε κάποια facts σχετικά με το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

▪Η παχυσαρκία είναι μία σύνθετη, πολύπλοκη και χρόνια νόσος

▪Ορίζεται με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος, έναν δείκτη που ισούται με το πηλίκο του βάρους προς το τετράγωνο του ύψους. Τιμές μεταξύ του 30-35 υποδηλώνουν ύπαρξη παχυσαρκίας ενώ άνω του 35 η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται, επιπλέον, και ως νοσογόνος.

▪Στην Ελλάδα ο επιπολασμός, δηλαδή η συχνότητα, της παχυσαρκίας ξεπερνάει το 17,3%

▪Θεωρείται από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση άλλων χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και ορισμένα είδη καρκίνου.

▪Τέλος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές απ΄την Covid-19Covid-19. 
Εκείνο που πρέπει να έχουμε πάντοτε στο νου μας, ωστόσο, είναι πως η παχυσαρκία δεν είναι πρόβλημα έλλειψης θέλησης ή εγκράτειας, ούτε πάντοτε επιλογή. Αντιθέτως, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν έχει μία εύκολη λύση και απαιτεί θέληση και υπομονή! Γι’ αυτό, καλό είναι να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας εάν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με το βάρος μας και να στηρίζουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα στην προσπάθειά τους να φτάσουν σ’ ένα υγιές βάρος.

Οι βασικότερες συμβουλές μας είναι οι εξής:
1. Φροντίστε να καταναλώσετε κανονικά το πρωινό σας και ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα ώστε να μην πεινάτε πολύ όταν έρθει η ώρα να φάτε με τους φίλους ή την οικογένειά σας.
2. Τοποθετήστε στο πιάτο ? σας αυτά που πρόκειται να φάτε για να αποφύγετε το αλόγιστο «τσιμπολόγημα» – προσθέστε φυσικά και λαχανικά! 
3.Γελάστε και χορέψτε με τους αγαπημένους σας!  Όχι μόνο θα κάψετε θερμίδες αλλά θα έχετε ανακαλύψει και την ουσία αυτών των ημερών – να ερχόμαστε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ξεχνάμε και λιγάκι ότι μας δυσκολεύει!

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου- Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved