Η γυμναστική κάνει καλό στο σώμα και στο πνεύμα σου. Τι γίνεται όμως όταν το παρακάνεις και τελικά φτάνεις να γυμνάζεσαι έτσι ώστε να βλάπτεις τον οργανισμό σου;
Κανείς δεν αμφισβητεί τα οφέλη της άσκησης, αλλά ακόμα κι εκεί πρέπει να μπαίνουν όρια. Αν έχεις σκεφτεί ότι υπερβάλλεις με τη γυμναστική σου, τόσο όσον αφορά στη συχνότητα, αλλά και στο τι προπονήσεις επιλέγεις, δες τα πιθανά σενάρια που υποδηλώνουν ότι βλάπεις τον εαυτό σου. Και αναθεώρησε.
1. Διαταραχές περιόδου
Το μέτριο επίπεδο άσκησης –το επίπεδο δηλαδή που ασκούνται οι περισσότερες γυναίκες- δεν μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σου για ωορρηξία και το φυσιολογικό έμμηνο κύκλο. Η πολύ έντονη άσκηση, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ή σε απουσία έμμηνου ρύσης.
Πρόληψη και θεραπεία
Εάν παρουσιαστεί οποιαδήποτε αλλαγή στον έμμηνο κύκλο σου για περισσότερους από τρεις μήνες, συμβουλέψου το γυναικολόγο σου. Ίσως χρειαστεί να λάβεις συμπλήρωμα οιστρογόνων. Διαφορετικά, μπορεί ο γιατρός σου να σε συμβουλεύσει να μειώσεις την ένταση και την ποσότητα της άσκησης και να αυξήσεις τη σωματική σου μάζα. Μια αύξηση του βάρους κατά περίπου 2 κιλά συχνά κάνει τη διαφορά.
2. Χρόνια κόπωση
Πρόκειται για μια ασθένεια που σε κάνει να νιώθεις αυτό ακριβώς που εννοούν οι λέξεις: συνέχεια κουρασμένη. «Μπορεί η αίσθηση της κόπωσης να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, οπότε δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει εύκολα σε διάγνωση» εξηγεί ο Χρήστος Σπυρόπουλος. Η χρόνια κόπωση, ως ένα καινούργιο σύνδρομο της εποχής μας, μειώνει επιπλέον τη δυνατότητα συγκέντρωσης, επηρεάζει την όρεξή σου (είτε την αυξάνει είτε τη μειώνει), σου προκαλεί αδυναμία, ακόμη και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Συνήθως οφείλεται σε μεγάλο στρες (επαγγελματικό ή προσωπικό) ή –κυρίως στους αθλητές- σε έντονη άσκηση, όταν προσπαθούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το όριο των ικανοτήτων τους.
Πρόληψη και θεραπεία
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η χρόνια κόπωση οφείλεται σε έντονο άγχος και βεβαρημένες συνθήκες ζωής και χρειάζεται θεραπεία από ειδικό παθολόγο. Στην περίπτωση της άσκησης, όμως, τα πράγματα διευκολύνονται καθώς η ίδια η άσκηση μπορεί να είναι η θεραπεία σου. «Όσοι αθλούνται δε θα πρέπει να προσπαθούν να φτάνουν στο ανώτερο όριο των δυνατοτήτων τους» υπογραμμίζει ο Χρήστος Σπυρόπουλος. «Κάθε φορά που προπονείσαι θα πρέπει να κρατάς μια εφεδρεία των δυνάμεών σου, να έχεις ακόμη –ας πούμε- πάνω από το 20% της αντοχής σου. Να μην “πέφτεις” στο κρεβάτι ανίκανη να κουνηθείς. Η άσκηση πρέπει να σε ωφελεί, να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και να έχεις περισσότερη διάθεση, για να ζεις στο έπακρο την κάθε σου μέρα, μεγαλύτερη όρεξη και αντοχή για να δουλεύεις, να διασκεδάζεις και να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που σου φτιάχνουν τη διάθεση».
3. Ιώσεις και κρυολογήματα
Εάν διατηρείσαι σε φόρμα, τότε έχεις λιγότερες πιθανότητες να αρρωσταίνεις συχνά, ακόμη και αν όλοι γύρω σου φταρνίζονται. Σωστά; Ναι, μέχρι ενός βαθμού. Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που ασκούνται ήπια ή μέτρια έχουν σημαντικά βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν λιγότερο. «Μόνο στην περίπτωση που κάνεις εξαντλητική άσκηση μπορεί να είσαι πιο επιρρεπείς σε ιώσεις, καθώς “ρίχνεις” το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Το μυστικό κάθε φορά είναι το μέτρο, να μάθεις να ασκείσαι θετικά για τη ζωή και για την υγεία σου. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της άθλησης ως τρόπου ζωής» εξηγεί ο Χρήστος Σπυρόπουλος.
Πρόληψη και θεραπεία
Σύμφωνα με μελέτες, ενώ η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες όπως οι Α, C και Ε δεν μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσεις, πιθανότατα θα σε βοηθήσουν να περάσεις την ίωση πιο ελαφρά.
4. Ακμή
Ακόμη κι αν έχεις αποχαιρετήσει εδώ και καιρό την εφηβεία, αν ασκείσαι εντατικά μπορεί να βγάλεις μικρά σπυράκια στο στήθος, στην πλάτη ή στο επάνω μέρος των ώμων σου – όχι όμως στο πρόσωπο. Οι δρομείς μπορεί να παρουσιάσουν μια έξαρση ακμής μετά από έναν παρατεταμένο αγώνα, όπως το τρέξιμο ενός μαραθωνίου. Αυτό το είδος της ακμής περιορίζεται συνήθως στα σημεία όπου ιδρώνεις πολύ όπως το στέρνο στο σημείο του σουτιέν ή στην πλάτη, στο σημείο του λάστιχου της φόρμας.
Όσες κάνουν ποδήλατο μπορεί να παρουσιάσουν σπυράκια ανάμεσα στα πόδια. Αυτού του είδους τα σπυράκια αποτελούν μεμονωμένα επεισόδια που σχετίζονται με την παρατεταμένη άσκηση σε συνδυασμό με το άγχος του ανταγωνισμού. Δεν είναι αλήθεια ο κοινός μύθος πως η τακτική άσκηση που σε κάνει να ιδρώνεις μπορεί να χειροτερεύσει ή να πυροδοτήσει καταστάσεις ακμής. Μελέτες έχουν δείξει πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της διάρκειας της άσκησης, της ποσότητας του ιδρώτα ή του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της άσκησης και του ντους και την παρουσία ή τη σοβαρότητα της ακμής.
Πρόληψη και θεραπεία
Η ακμή που σχετίζεται με την άσκηση και τον ιδρώτα συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές όπου τρίβονται τα ρούχα ή ο εξοπλισμός με το δέρμα. Αποκαλείται «μηχανική ακμή». Απόφευγε, λοιπόν, να φοράς πολύ εφαρμοστά ρούχα όταν γυμνάζεσαι. Ένα αθλητικό σουτιέν ή τοπ είναι σημαντικό, αλλά βεβαιώσου πως δε σε «κόβουν» οι τιράντες ή το κούμπωμα. Δώσε αντίστοιχη προσοχή με τα σορτς και τα αθλητικά κολάν.
Η χρήση κρεμών, ζελέ και αντιιδρωτικών δεν κάνει διαφορά στην ανάπτυξη της ακμής σε αυτές τις περιοχές και μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση, ερεθίζοντας το δέρμα σου. Καλύτερα να ασκείσαι με καθαρό δέρμα και να κάνεις ένα ντους αμέσως μετά. «Όταν αθλείσαι, ο εξοπλισμός σου, όσο απλός και να είναι, πρέπει να είναι ο σωστός», αναφέρει ο Χρήστος Σπυρόπουλος και προσθέτει: «Να αποφεύγεις τα συνθετικά ρούχα και να προτιμάς τα βαμβακερά, που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει. Οι μύες σου αναπνέουν, το δέρμα έχει πόρους και πρέπει να αναπνέει και αυτό».
Με πληροφορίες από shape.gr