Είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να έχουν παραπανίσια κιλά ακόμα κι αν προσέχουν τι και πόσο τρώνε. Αυτό ορισμένες φορές οφείλεται σε μη διατροφικούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι ελέγξιμοι.
1. Αυξημένο άγχος και στρες
Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και πιεσμένοι, το σώμα μας πλημμυρίζει ορμόνες (κυρίως κορτιζόλη), οι οποίες μειώνουν τον μεταβολισμό. Εκτός από το ρόλο των ορμονών, το φαγητό προσφέροντας ικανοποίηση, λειτουργεί αγχολυτικά, οπότε όταν είμαστε αγχωμένοι, γενικά τρώμε περισσότερο και κατά βάση άτακτα κι ανθυγιεινά.
2. Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τρώτε το ίδιο και να αυξάνεται το βάρος σας.
3. Χρόνια δυσκοιλιότητα
Η χρόνια δυσκοιλιότητα αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην παχυσαρκία. Παράλληλα, αυξάνει τις τοξίνες που παραμένουν στο σώμα μας. Η Σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την πάθηση.
4. Χρόνια αφυδάτωση
Η χρόνια αφυδάτωση προκαλεί κατακράτηση υγρών και τοξίνων αλλά και επιβράδυνση του μεταβολισμού.
5. Λήψη φαρμάκων
Η μακροχρόνια λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να είναι αιτία παχυσαρκίας. Φάρμακα με ορεξιογόνο δράση όπως Αντικαταθλιπτικά (αμιτριπτυλίνη), αντισταμινικά (αστεμιζόλη, σιπροεπταδίνη), ηρεμιστικά (ανθρακικό λίθιο, βενζοδιαζεπίνες, φαινοθιαζίνες), στεροειδή.
6. Έλλειψη ύπνου
Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των λίγων ωρών ύπνου και της παχυσαρκίας. Οι κύριοι λόγοι είναι η μείωση της ενεργητικότητας που προκαλεί πτώση του μεταβολικού ρυθμού και το μόνιμο στρες του οργανισμού, το οποίο αντιδρά αποθηκεύοντας λίπος αλλά κι εκκρίνοντας κορτιζόλη.
7. Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
Η πολύ καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας παχυσαρκίας.
8. Διακοπή καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι θερμογόνο. Αυτό σημαίνει ότι η διακοπή του καπνίσματος που δε συνοδεύεται από μια μικρή μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων προκαλεί μικρή αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης, η νευρικότητα των καπνιστών που κόβουν το τσιγάρο μπορεί να οδηγήσει σε πολυφαγία και λαιμαργία.
9. Ηλικία
Η αύξηση της ηλικίας, εκτός από γενικά μειωμένη δραστηριότητα, έχει και ως επακόλουθο τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού.
Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βάλια Γρηγορίου από το Nutricenter, valiagrigoriou.gr