7 κορυφαίοι “διατροφικοί μύθοι” και πώς θα τους καταρρίψεις

MARY POPPINS
/
11 Μαΐου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Η διατροφή είναι μίας ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη και είναι απολύτως λογικό να συναντάμε συχνά ανακρίβειες. Υπάρχουν διατροφικοί μύθοι που έχουν συντηρηθεί από πολύ παλιά. Δεν αποκλείεται να τους έχεις συναντήσει -και να τους έχεις υιοθετήσει. Ειδικά αν αναζητάς διατροφικές πληροφορίες στις λάθος πηγές!

Διατροφικοί μύθοι που αξίζει να καταρρίψεις
Στα πλαίσια της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ίσως έχεις ψάξει και εσύ online για απαντήσεις γύρω από τη διατροφή σου. Εκεί, σίγουρα μπορείς να βρεις πολύτιμες πληροφορίες αλλά και αρκετές ανακρίβειες. Εμείς βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους αναλύοντας επτά από τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από τη διατροφή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τους καταρρίψεις και εσύ!

1_ “Στη δίαιτα, απαγορεύονται οι υδατάνθρακες!”
Τελικά τι ισχύει για τους υδατάνθρακες; Είναι όντως απαραίτητος ο περιορισμός τους για να χάσει κανείς βάρος; Είμαι σίγουρη πως ήδη μαντεύεις την απάντηση! Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής διατροφής, ενός διατροφικού προτύπου που έχει αναδειχθεί για τα πολλαπλά του οφέλη στην υγεία όπως π.χ. για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επιπλέον, η πιο απλή μορφή υδατάνθρακα – η γλυκόζη – αποτελεί και την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλό μας! Σίγουρα, αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων, θα επέλθει και μείωση των ημερήσιων θερμίδων που θα λάβεις και άρα μείωση του βάρους σου. Γιατί, όμως, να στερείς απ΄το σώμα σου όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενώ υπάρχουν πιο ισορροπημένοι τρόποι να πετύχεις τα ίδια αποτελέσματα;

2_ “Όλοι οι χυμοί είναι υγιεινοί”
Ιδιαίτερα παλιότερα, οι χυμοί συμπεριλαμβάνονταν στις πιο υγιεινές επιλογές σνακ. Πλέον, έχει φανεί πως τόσο η υγρή τους μορφή όσο και η απομάκρυνση των φυτικών ινών που βρίσκονται στα ολόκληρα φρούτα, υποβαθμίζουν σημαντικά τη διατροφική τους αξία. Προτίμησε να καταναλώσεις ολόκληρο το φρούτο αντί για το χυμό του. Διαφορετικά φρόντιζε να βάζεις ολόκληρα τα φρούτα ή τα λαχανικά σε μούλτι (με λίγο νερό ή γάλα) για να μην χάνονται οι φυτικές τους ίνες!

3_ “Πρέπει να τρως μικρά και συχνά γεύματα”
Σε αυτή την πρόταση σίγουρα υπάρχει ένα μέρος αλήθειας, όπως και κίνδυνος αυτή να παρερμηνευθεί δίνοντας την εντύπωση πως «όλα είναι για όλους». Σύμφωνοι, καλό είναι να μην προσλαμβάνεις όλες τις θερμίδες της ημέρας σου σε 1 ή 2 μεγάλα γεύματα! Αν όμως, δεν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας που να απαιτεί να κάνεις μικρά γεύματα (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή σακχαρώδη διαβήτη), τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνεις λιγότερα από 5 ή 6 γεύματα, που ακούμε συχνά σαν συμβουλή. Η πλέον κατάλληλη σύσταση που υποστηρίζεται και από τις τελευταίες οδηγίες του ΠΟΥ είναι πως πρέπει κανείς να τρώει πάντα ως απόκριση του αισθήματος πείνας που νιώθει. Με απλά λόγια; Άκουσε το σώμα σου! Παρατήρησε πότε πεινάει ή πότε έχει χορτάσει και πράξε ανάλογα!

 4_ “Τα λιπαρά παχαίνουν”
Ένας ακόμα μύθος που συναντάμε είναι αυτός που κατηγορεί τα λιπαρά για την αύξηση του βάρους. Στην πραγματικότητα, τα λιπαρά – όπως και οι υδατάνθρακες που αναφέραμε παραπάνω – είναι άκρως απαραίτητα! Συμμετέχουν σε σημαντικές διεργασίες όπως τη μεταφορά των λιποδιαλυτών μορίων π.χ. βιταμινών στους ιστούς, την προστασία των τοιχωμάτων των κυττάρων, την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας και πολλά-πολλά ακόμη! Κάποιες ομάδες λιπαρών, μάλιστα, όπως εκείνη των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά έχει πολλά οφέλη για το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σου σύστημα!

5_ “Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας”
Σίγουρα ένα καλό πρωινό θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ενέργεια και όρεξη… Αλλά μόνον αν πεινάς το πρωί! Έχει φανεί πως πολλοί άνθρωποι τρώνε πρωινό χωρίς να πεινάνε λόγω κάποιων λανθασμένων εντυπώσεων γύρω από τα “πρέπει” της σωστής διατροφής. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως η παράλειψη του πρωινού που δημιουργεί αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους – όπως φυσικά ισχύει για οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας! Με λίγα λόγια, αν ξυπνώντας νιώθεις ότι πεινάς τότε καλό θα ήταν να ανταποκριθείς στην ανάγκη του σώματός σου και να φας ένα πρωινό γεύμα. Αν πάλι όχι, άσε το σώμα σου να σου δείξει πότε θα το χρειαστεί!

6_ “Τα μη θερμιδικά γλυκαντικά έχουν μόνο οφέλη”
Αν καταναλώνεις πολλή ζάχαρη και προσπαθείς να τη μειώσεις σταδιακά τότε σίγουρα τα μη θερμιδικά γλυκαντικά είναι μία ιδέα να το καταφέρεις! Τι συμβαίνει, όμως, με την υπερκατανάλωση; Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μη θερμιδικών γλυκαντικών (π.χ. ασπαρτάμη, σακχαρίνη κ.ό.κ.) μπορεί να έχει και αντίστροφα αποτελέσματα διαταράσσοντας το εντερικό μικροβίωμα.

7_ “Το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας είναι το Α και το Ω στην απώλεια βάρους!”
Ο όρος “ισοζύγιο ενέργειας” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που λαμβάνουμε και εκείνων που “καίμε”. Πιθανόν να έχεις ήδη ακούσει πως ο μόνος τρόπος να μειώσεις το βάρος σου είναι να καταναλώνεις συστηματικά λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις. Είναι αλήθεια;

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους! Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν, επιπλέον, η γενική ποιότητα της διατροφής σου, η επίδραση ορισμένων ορμονών ή προβλημάτων υγείας (π.χ. υποθυρεοειδισμός), το στρες που βιώνει ο οργανισμός σου, ο ισορροπημένος ύπνος και πολλά ακόμη. Άλλωστε, σημασία δεν έχει μόνο να έχεις ένα αδύνατο σώμα αλλά να είσαι πραγματικά υγιής. Η παραπάνω φιλοσοφία, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος επιλογές τροφών και γευμάτων με χαμηλή θρεπτική αξία, στο όνομα της μικρής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες!

Μην αφήνεις στη τύχη τη διατροφή σου γιατί από αυτήν εξαρτάται η υγεία σου. Κατανόησε ότι οι διατροφικοί μύθοι κάνουν κακό και συμβουλεύσου έναν ειδικό διατροφολόγο. Διαφορετικά επίλεξε να ενημερώνεσαι πάνω στη διατροφή από αναγνωρισμένους επιστήμονες στους τομείς της Διατροφής και της Υγείας!

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...