Η παγκόσμια βιομηχανία έχει επενδύσει στην ανάγκη για απώλεια βάρους, προωθώντας τρόφιμα και προϊόντα που υπόσχονται ότι «καίνε» το περιττό λίπος.

Υπάρχουν μαγικοί τρόποι να εξαφανιστούν τα παχάκια που μας ενοχλούν; Ή μήπως είναι άλλος ένας μύθος;

Πολύ συχνά παρατηρείται σύγχυση μεταξύ των όρων βάρος και λίπος σώματος. Πολλοί ταυτίζουν τις δύο έννοιες ενώ στην πραγματικότητα το σωματικό λίπος είναι μέρος του συνολικού βάρους ενός ατόμου. Όταν ένα άτομο αυξάνει το σωματικό του βάρος, συνήθως αυξάνει και τα επίπεδα σωματικού λίπους, εκτός αν ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης του μυικού συστήματος, οπότε αυξάνεται η μυική μάζα. Η επιθυμία πολλών ανθρώπων να χάσουν άμεσα το περιττό βάρος, επομένως το περιττό λίπος οδήγησε τη βιομηχανία του αδυνατίσματος και της ομορφιάς στην ανακάλυψη «λιποδιαλυτικών τροφών». Το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, το σπανάκι, το μήλο, το πράσινο τσάι και το νερό έχουν αναφερθεί ως λιποδιαλύτες, δημιουργώντας υπέρμετρες προσδοκίες σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η απώλεια λίπους (και επομένως βάρους) είναι μια πολύπλοκη βιοχημική διεργασία του οργανισμού, η οποία ενεργοποιείται όταν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε. Με άλλα λόγια όταν η διαφορά Ενεργειακής Πρόσληψης – Ενεργειακής Κατανάλωσης είναι αρνητική, τότε οι λιπαποθήκες του οργανισμού μας ενεργοποιούνται προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην απαιτούμενη ενέργεια. Έτσι, η απώλεια του βάρους που παρατηρείται οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην απώλεια των επιπέδων λίπους στο σώμα.

Γίνεται, επομένως αντιληπτό, ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τροφή η οποία να επιταχύνει τη διαδικασία καύσης του λίπους, παρά μόνο η επιθυμία μας να τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε καθημερινά.

Οι τροφές που... «καίνε» λίπος βοηθούν στην απώλεια βάρους έτσι όπως αυτή ουσιαστικά συντελείται:
Λεμόνι, γκρέιπφρουτ, μήλο

Το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ ξεχώρισαν ως λιποδιαλύτες διότι είναι... όξινα τρόφιμα ενώ και τα τρία φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Στην πραγματικότητα, όλα τα φρούτα βοηθούν στην αποτελεσματική απώλεια βάρους, καθώς είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες της... όξινης βιταμίνης C. Όπως όλα τα λαχανικά, έχουν λίγες θερμίδες και βοηθούν στο να τρώμε μικρότερες ποσότητες στα γεύματά μας. Εκεί κρύβεται, επομένως, το μυστικό των λαχανικών στην απώλεια βάρους.

Πράσινο τσάι

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τις κατεχίνες, τις αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι κατεχίνες, μεταξύ των ωφέλιμων δράσεών τους στην υγεία, βοηθούν στην εγρήγορση του μεταβολισμού. Το πράσινο τσαί, επομένως, προτείνεται ως ένα ρόφημα που βοηθά στην απώλεια βάρους και στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Νερό

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η επαρκής κατανάλωση νερού καθημερινά βοηθά στην απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 1 – 2 ποτηριών νερού πριν τα κύρια γεύματα βοηθά να επέλθει ο κορεσμός με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Το νερό όμως δε «διαλύει» το λίπος στο σώμα μας, όπως και όλα τα τρόφιμα που κατά καιρούς αναφέρονται ως «λιποδιαλύτες».

Συνοπτικά, δεν υπάρχει καμία μαγική τροφή που θα εξαφανίσει το περιττό λίπος από το σώμα μας. Αντιθέτως, η επιτυχής απώλεια βάρους και λίπους οφείλει να συνοδεύεται από ισχυρή θέληση για επιτυχία και εκμάθηση τεχνικών για αλλαγή στάσης στη διατροφή , στην άσκηση και στον τρόπο ζωής μας.

 

Ευχαριστούμε τη  Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Βάλια Γρηγορίου από το Nutricentervaliagrigoriou.gr