Τριμεταζιδίνη: Τι είναι η ουσία που βρέθηκε στην Καμίλα Βαλίεβα

POP UP TEAM
/
10 Φεβρουαρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Τριμεταζιδίνη εντοπίστηκε στην Καμίλα Βαλίεβα. Πού βοηθά η συγκεκριμένη ουσία η οποία βρέθηκε στην 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η είδηση ότι η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα διαγνώστηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ έσκασε σαν βόμβα. Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ πέτυχε τετραπλό άλμα στο πατινάζ και έγραψε ιστορία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. 

Δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα, RBC, αναφέρει ότι στον οργανισμό της 15χρονης σταρ εντοπίστηκε η ουσία τριμεταζιδίνη.

Πρόκειται για διεγερτικό φάρμακο, το οποίο βοηθά την καρδιά, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και συμπτώματα ιλίγγου (αίσθημα στροβιλισμού) και εμβοών (βούισμα στα αυτιά).

Η Καμίλα Βαλίεβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η αρμονία στην κίνηση, η ακρίβεια στην εκτέλεση, ο ρυθμός και η πλαστικότητα καθώς ξεδιπλώνε με δυναμισμό και ένταση το πρόγραμμά της, άφησε άφωνους τους πάντες στο Πεκίνο, κάνοντάς τους να μιλούν για το «next best thing» της Ρωσίας στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

valieva 0

Η ουσία τριμεταζιδίνη και πού χρησιμοποιείται – Ταξινομήθηκε ως διεγερτικό

Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) είναι μια ουσία που βοηθά τα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου, να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Η συγκεκριμένη ουσία περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. Ειδικότερα:

Το 2014 o WADA πρόσθεσε για πρώτη φορά την τριμεταζιδίνη στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ταξινομώντας το φάρμακο για την καρδιά ως διεγερτικό.
Έναν χρόνο μετά, το 2015, η τριμεταζιδίνη επαναταξινομήθηκε από τον WADA ως μεταβολικός ρυθμιστής. Αυτή η αλλαγή κατέστησε την τριμεταζιδίνη παράνομη τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Η τριμεταζιδίνη περιέχεται σε φάρμακο που ενδείκνυται για θεραπεία όταν παρουσιάζεται κρίση στηθάγχης. Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει επαρκή τροφοδότηση της καρδιάς με αίμα. Δημοσίευμα στο onmed αναφέρει:

«Όταν ο πάσχων κουράζεται, η καρδιά απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, για να επιτελέσει το επιπλέον έργο. Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες που εξυπηρετούν την καρδιά είναι στενωμένες λόγω αθηροσκλήρωσης και δεν μπορούν να παρέχουν την αύξηση της ροής του αίματος που απαιτεί η άσκηση, τα νεύρα στην καρδιά μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Η ενόχληση διαρκεί συνήθως από 2 έως 15 λεπτά.

» Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος πίσω από το στέρνο που επεκτείνεται στο λαιμό, στη γνάθο και στο χέρι. Οι παθόντες το περιγράφουν συνήθως σαν ένα μικρό βάρος, σφίξιμο ή καυστικό άγχος. Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί να είναι ανακλαστικός, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σας μπερδεύει τα σήματα του πόνου κάνοντας σας να αισθάνεστε τον πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο χέρι αντί για το στήθος».

Υπενθυμίζεται ότι η Καμίλα Βαλίεβα έγινε η πρώτη γυναίκα στο καλλιτεχνικό πατινάζ που πέτυχε τετραπλή περιστροφή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι στιγμής η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αρνηθεί να σχολίασει το γεγονός ότι η 15χρονη αθλήτρια ανιχνεύτηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ.

Τριμεταζιδίνη: Τι αναφέρει για τη συγκεκριμένη ουσία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Σε έκθεσή του για την επανεξέταση φαρμάκων που περιέχουν τριμεταζιδίνη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε αναφέρει τα ακόλουθα:

Η τριμεταζιδίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη πρόληψη κρίσεων στηθάγχης, δηλαδή αιφνίδιου πόνου στον θώρακα, στις σιαγόνες και στη ράχη κατά τη σωματική προσπάθεια, ο οποίος οφείλεται σε μείωση της ροής αίματος προς την καρδιά. Η στηθάγχη σχετίζεται συνήθως με στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων που αιματώνουν την καρδιά.

Η τριμεταζιδίνη είναι «μεταβολικός παράγοντας», δηλαδή φάρμακο που επιδρά στον μεταβολισμό (σ.σ. στη διαδικασία διάσπασης των ουσιών στον οργανισμό). Θεωρείται ότι έχει προστατευτική δράση έναντι της ισχαιμίας του μυοκαρδίου (μειωμένη αιμάτωση του καρδιακού μυός), καθώς αυξάνει τον ρυθμό διάσπασης της γλυκόζης.

Η τριμεταζιδίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ιλίγγου (αίσθημα στροβιλισμού) και των εμβοών (βούισμα στα αυτιά), καθώς και για τη θεραπεία της μειωμένης οπτικής οξύτητας και διαταραχών του οπτικού πεδίου (θολή ή παραμορφωμένη όραση) λόγω προβλημάτων στα αιμοφόρα αγγεία.
Καμίλα Βαλίεβα: Το βίντεο με το τετραπλό άλμα που της χάρισε το χρυσό μετάλλιο

Η Kamila Valieva από το Καζάν της Ρωσίας μάγεψε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο με την εκπληκτική της εμφάνιση που της χάρισε και το χρυσό μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Η νεαρή Ρωσίδα τα ξημερώματα της Δευτέρας (07.02) έγινε η πρώτη αθλήτρια που έκανε τετραπλή περιστροφή, κάνοντας τον πλανήτη να παραμιλά με το απίστευτο κατόρθωμά της.

 http://youtu.be/q47bOzfthf4

Ποια είναι η Kamila Valieva – Τα βραβεία και οι διακρίσεις

Η  Kamila Valieva ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε ηλικία 3 ετών. Όταν έγινε 5 ετών ασχολήθηκε αποκλειστικά με το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Έκανε το ντεμπούτο της τη σεζόν 2019-2020 σε διεθνείς διαγωνισμούς, σε ηλικία μόλις 13 ετών, στην πίστα του Junior Grand Prix στη Γαλλία. Εκεί πραγματοποίησε μια σπουδαία εμφάνιση, αλλά λόγω πτώσης κατέκτησε την τρίτη θέση.

Η Καμίλα Βαλίεβα έγραψε ιστορία στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Πεκίνο © EPA/FAZRY ISMAIL
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ακάθεκτη και τη σεζόν 2020-2021 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε εθνικό επίπεδο με ενήλικους. Πλέον, είναι η πρωταθλήτρια Ρωσίας και Ευρώπης για το 2022, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων (2020), νικήτρια του Grand Prix Junior της σεζόν 2019/2020, πρωταθλήτρια εφήβων το 2020 και Χρυσή Ολυμπιονίκης σε ομαδικό αγώνισμα για το 2022.

Η Καμίλα Βαλίεβα εντυπωσίασε τους πάντες με το πρόγραμμά της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου © EPA/AZRY ISMAIL
Μάλιστα, έγινε η πρώτη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που σημείωσε περισσότερους από 90 πόντους στο σύντομο πρόγραμμα, περισσότερους από 185 πόντους στο ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά και περισσότερους από 272 πόντους για τον συνολικό αριθμό πόντων σε αγώνες υπό την αιγίδα του Διεθνής Ένωση Πατινάζ.

Ο ρώσικος θρίαμβος της Καμίλα Βαλίεβα στο καλλιτεχνικό πατινάζ επισκιάζεται από την υπόθεση ντόπινγκ στην οποία εμπλέκεται πλέον η 15χρονη αθλήτρια από τη Ρωσία.

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...