Σε λειτουργία οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες – Πού έχουν τοποθετηθεί και πόσο είναι το πρόστιμο

POP UP TEAM
/
26 Οκτωβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο είχε γίνει γνωστό ότι ο ΟΑΣΑ θα τοποθετήσει 12 κάμερες νέας τεχνολογίες σε λεωφορειολωρίδες στο κέντρο της Αθήνας που θα αποτρέπουν τους οδηγούς να εισέρχονται σε αυτές και να καθυστερούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Πλέον οι κάμερες έχουν τεθεί σε λειτουργία τις τελευταίες ημέρες και φωτογραφίζουν όλα τα οχήματα που παραβιάζουν τις λεωφορειολωρίδες, με το πρόστιμο να φτάνει μέσα σε λίγες ημέρες στα χέρια των οδηγών.

Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης 25/10 συνεργάτης του Car and Driver που κινήθηκε στο κέντρο είδε τις κάμερες να φωτογραφίζουν ασταμάτητα τόσο στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας όσο και στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Πώς λειτουργούν οι νέες κάμερες;
Οι 12 νέες ψηφιακές κάμερες έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, για να βάλουν τάξη στις λεωφορειολωρίδες καταγράφοντας τις παραβάσεις οδηγών. Οι εν λόγω κάμερες, εκτός της καταγραφής της παράβασης, θα μπορούν να εντοπίζουν και την παραβίαση του ορίου ταχύτητας!

Για τη λειτουργία του συστήματος έχουν εγκατασταθεί δύο νέοι σταθμοί εργασίας σε αντίστοιχες Διευθύνσεις της Τροχαίας όπου γίνεται η επεξεργασία, η έκδοση και η αποστολή των βεβαιώσεων παραβάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων. Η βεβαίωση και καταγραφή των παραβάσεων γίνεται με ραντάρ και ταυτόχρονη φωτογράφηση των οχημάτων.

Οι 12 θέσεις που έχουν τοποθετηθούν οι κάμερες επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Τροχαία, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, δεδομένου ότι βρίσκονται σε κεντρικές λεωφόρους. Σε όλες τις θέσεις υπάρχουν εγκατεστημένες προειδοποιητικές πινακίδες. Συγκεκριμένα οι νέες κάμερες έχουν εγκατασταθούν ως εξής:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: 5 κάμερες
Λεωφόρος Κηφισίας: 1 κάμερα
Λεωφόρος Μεσογείων: 3 κάμερες
Λεωφόρος Αλεξάνδρας: 3 κάμερες

Ο ΟΑΣΑ παραδίδει στις Διευθύνσεις της Τροχαίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κρυπτογραφημένο υλικό που λαμβάνει από τις νέες ψηφιακές κάμερες, έτσι ώστε τα αρμόδια όργανα να βεβαιώνουν και να αποστέλλουν τις παραβάσεις.

Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας (ραντάρ – φωτογραφικής κάμερας) λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) και ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχομένων οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την Α.Λ.Λ. καταγράφεται και αποτυπώνεται στη φωτογραφία.

Επίσης, στη φωτογραφία εμφανίζεται:

ταχύτητα κίνησης
το σημείο/λωρίδα της παράβασης
η κατεύθυνση
η ημερομηνία
η ώρα καθώς επίσης και κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης.

Η παράβαση καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών (Ι.Χ.) και φορτηγών.

Πόσο είναι το πρόστιμο;
Θυμίζουμε ότι με το υπάρχον πλαίσιο η είσοδος και η στάση των ΙΧ και των ταξί στις λεωφορειολωρίδες απαγορεύεται. Το πρόστιμο είναι 200€ ενώ σε περίπτωση που υπάρχει στάθμευση του οχήματος αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα απομακρύνεται με γερανό.

Το ωράριο της απαγόρευσης εισόδου στις λεωφορειολωρίδες ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 16:00. Την ίδια στιγμή το ωράριο στις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής είναι 24ωρο.

Η κίνηση και η στάση (όχι η στάθμευση) στις λεωφορειολωρίδες παράλληλης ροής επιτρέπεται σε:

Δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ)
Ιδωτικά μέσα μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.α.)
Δίκυκλα
Οχήματα άμεσης ανάγκης (περιπολικά, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, κ.α.).

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved