Παγκόσμια ανησυχία από τις φωτιές στον Αμαζόνιο

POP UP TEAM
/
23 Αυγούστου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Στις τρεις το μεσημέρι ο ουρανός σκοτεινιάζει στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία, με τη στάχτη, τα καιόμενα υλικά, ένα κύμα ζέστης και ένα «σύννεφο» έντονης μυρωδιάς καμένου ξύλου να πνίγουν ολόκληρη την πόλη. Οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και τρεις εβδομάδες στο δάσος του Αμαζονίου προκαλούν τρόμο, με την οικολογική καταστροφή στον μεγαλύτερο πνεύμονα της Γης να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Οι ντόπιοι μιλούν για εικόνες «Αποκάλυψης», καθώς η μέρα γίνεται νύχτα, την ώρα που οι φωτιές καίνε ανεξέλεγκτα, καταστρέφοντας τη ζωτική πηγή οξυγόνου.

Οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει επίσημα στοιχεία για την καταστροφή, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για πολλές χιλιάδες στρέμματα, με την αρμόδια υπηρεσία -το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών- να υποστηρίζει πως κάθε λεπτό καταστρέφεται δάσος έκτασης ενάμισι ποδοσφαιρικού γηπέδου. Η έκταση της πυρκαγιάς, που μετράει πολλά διαφορετικά μέτωπα, είναι ορατή πλέον από το Διάστημα και ήδη από την αρχή του μήνα η κυβέρνηση έχει κηρύξει την Πολιτεία Αμαζόνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων με σκοπό την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. 

Στή συνοδο της G7 που ξεκινά ο Σάββατο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας θα συζητηθεί το θέμα της οικολογικής καταστροφής στον Αμαζόνιο με τις εκατοντάδες πυρκαγιές. Στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, μαίνονται πολλαπλές πυρκαγιές εδώ και μέρες με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) να κάνει λόγο για κάπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία.

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πυρκαγιές αυτές, αν και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστήριξε ότι πρόκειται για «περιβαλλοντική ψύχωση» και κατηγόρησε τον ομόλογό του της Γαλλίας ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία», μερικές ώρες αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ραντεβού στο Μπιαρίτς στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών-μελών της G7 για να «συζητήσουν την κατεπείγουσα κατάσταση» των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Με δύο αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter ο ακροδεξιός Μπολσονάρου κατηγόρησε τον κεντροδεξιό Μακρόν ότι «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη» και ότι έχει υιοθετήσει «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι «ανοιχτή» στον διάλογο στη βάση όμως των «αντικειμενικών γεγονότων και του αμοιβαίου σεβασμού», υποστήριξε ο ακροδεξιός πρόεδρος. «Η εισήγηση του γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν στη (σύνοδο κορυφής της) G7 χωρίς τη συμμετοχή (των κυβερνήσεων των χωρών) της περιοχής θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα», συμπλήρωσε.

Ο Μπολσονάρου τόνισε ακόμη ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί «ψευδές» φωτογραφικό υλικό, καθώς ο γάλλος πρόεδρος είχε μεταφορτώσει φωτογραφία του δάσους σε φλόγες που είχε τραβήξει φωτογράφος που πέθανε το 2003.

Νωρίτερα, ο Μπολσονάρου κατήγγειλε, σε τοποθέτησή του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook, ότι οι ξένες κυβερνήσεις που προσφέρουν χρήματα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου δεν το πράττουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επειδή θέλουν να «αναμιχθούν» στα εσωτερικά της χώρας, να καταπατήσουν την «εθνική μας κυριαρχία».

  o amazonios kaigetai kai o mpolsonarou katigorei tis mko.w hr

Ακτιβιστές περιβαλλοντολόγοι τονίζουν πως οι δηλώσεις του είναι απλώς ένας ανόητος τρόπος να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τους κακούς χειρισμούς του και την άτυπη ενθάρρυνσης της παράνομης υλοτομίας. Λίγες ώρες αργότερα και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο ίδιος υποστήριξε πως ποτέ δεν κατηγόρησε τις ΜΚΟ, ενώ παραδέχθηκε πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος.

 

Οι επικριτές του και χιλιάδες κόσμου κατηγορούν τον ακροδεξιό πρόεδρο πως από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η Περιβαλλοντική Υπηρεσία έκοψε λιγότερα πρόστιμα και οι υπουργοί έκαναν σαφές πως τάσσονται με τους υλοτόμους και όχι με τους ντόπιους ιθαγενείς που ζουν στο δάσος και κάνουν τα πάντα για να το σώσουν. Οι τοπικές εφημερίδες υποστηρίζουν, μάλιστα, πως σε κάποιες περιοχές οι αγρότες διοργανώνουν «πύρινες ημέρες», βάζοντας φωτιές εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες και τη φτωχή οργάνωση της πολιτείας.

http://youtu.be/bKZ7Actwm_k

Αγνωστο παραμένει, πάντως, αν οι φωτιές πυροδοτήθηκαν από τους αγρότες για να «καθαρίσουν» μεγάλα κομμάτια γης και να τα εκμεταλλευτούν στη συνέχεια, έγιναν κατά λάθος ή από φυσικά αίτια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως πως ξεκινάει έρευνα για τα αίτια της οικολογικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η αδιάφορη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με τη Νορβηγία και τη Γερμανία να ανακοινώνουν πως σταματούν τις χρηματοδοτήσεις στο fund του Αμαζονίου που στηρίζει πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες για την προστασία του τροπικού δάσους.

«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν την Τετάρτη στον υπουργό Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Ρικάρντο Σάλες, αρκετοί συμμετέχοντες της «Εβδομάδας για το Κλίμα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική», που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην πόλη Σαλβαδόρ, και την ώρα που ο Σάλες ανέβηκε στη σκηνή πολλοί φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

 

Ο επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας είδε την πόρτα της εξόδου τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο πρόεδρος αμφισβήτησε τα στοιχεία των δορυφόρων, που δείχνουν διπλάσιες εστίες φέτος. Την ίδια ώρα, η NASA ανακοίνωσε πως η συνολική δραστηριότητα των πυρκαγιών είναι φέτος λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο, κάτι που προκαλεί ερωτήματα για τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα. 

http://youtu.be/VSI7Po7hcbA

Το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Βραζιλία. Στη γειτονική Βολιβία οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν καταστρέψει 5.180 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Βίντεο που κυκλοφόρησαν από την περιοχή Σάντα Κρουζ δείχνουν μαϊμούδες κι άλλα ζώα να παλεύουν να βρουν καταφύγιο σε ένα τοπίο που έχει γίνει στάχτη.

84375845880436309685936953

Στοιχεία 

*Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, ο Αμαζόνιος, είναι το σπίτι ενός εκατομμυρίου ιθαγενών και περίπου τριών εκατομμυρίων ειδών φυτών και ζώων.

*Ο Αμαζόνιος παρέχει το 20% του παγκόσμιου οξυγόνου, μια πηγή που δεν αντέχουμε να χάσουμε. Ενδεικτικό είναι πως στη Βρετανία 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνια εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα.

 

via eleftherostypos.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας