Υπουργείο Παιδείας: Με κάρτα η είσοδος των φοιτητών στα πανεπιστήμια

POP UP TEAM
/
5 Νοεμβρίου, 2019

Επανέρχεται το σενάριο της εισόδου με κάρτα στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα», η κυβέρνηση έχει επαναφέρει το ενδεχόμενο εισόδου με κάρτα, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση οι διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων να πάρουν τη σχετική πρωτοβουλία. Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την εκπνοή του έτους. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο συζητούν για την «κάρτα εισόδου» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με πιθανότερο το σενάριο αρχικής εφαρμογής στα μικρά πανεπιστήμια, καθώς η καθολική ισχύ σε ιδρύματα με περισσότερους φοιτητές αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερες προκλήσεις.

«Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων» λέει σχετικά ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παπαϊωάννου. «Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού, κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρας και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει» αναφέρει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το σύστημα μπορεί να «αυτορυθμιστεί (…) με διαδικασίες συναίνεσης και συνεργασίας όλων των μερών του».
Η όποια εφαρμογή του μέτρου θα συνδυαστεί με την εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού τις βραδινές ώρες και άνοιγμα των campus τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, για τις διάφορες εκδηλώσεις και επιστημονικές συναντήσεις που θα διοργανώνονται. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να λάβουν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των φοιτητών στους χώρους του ιδρύματος ανακοινώνοντας πως, πλέον, τις νύχτες, ανοιχτή θα μένει μόνο η κεντρική είσοδος στη Φιλοσοφική και η είσοδος απέναντι από τη ΔΕΘ.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, lifo

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved