Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα – 21 πρατήρια στην Αττική πωλούσαν νοθευμένη βενζίνη

POP UP TEAM
/
30 Νοεμβρίου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Εγκληματική οργάνωση που μετέφερε χημικούς διαλύτες από την Βουλγαρία και νόθευε βενζίνη σε 21 πρατήρια της Αττικής, εξάρθρωσε το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο όλων των διωκτικών αρχών.

Όπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα διένειμε τους διαλύτες σε τουλάχιστον 21 πρατήρια της Αττικής που πουλούσαν καύσιμα σε χαμηλές τιμές, με στόχο τη νοθεία τους, το λαθρεμπόριο και το παράνομο κέρδος.

Οι χημικοί διαλύτες που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους κινητήρες των αυτοκινήτων, αναμειγνύονταν με βενζίνη, με στόχο την τεχνητή διόγκωση των πωλούμενων ποσοτήτων και με αποτέλεσμα την κλοπή των καταναλωτών. Σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα διαφυγόντα κέρδη.

Πώς δρούσε το κύκλωμα 

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ιδιοκτήτες πρατηρίων, ιδιοκτήτες και οδηγοί βυτιοφόρων και κάποιοι αχυράνθρωποι που φέρονταν ως διαχειριστές οκτώ εικονικών εταιρειών στην Ελλάδα, στις οποίες κατέληγαν μεγάλες ποσότητες διαλυτών, που εισάγονταν από τη Βουλγαρία, όπου είχαν στήσει δύο εταιρείες για τον σκοπό αυτό.

Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένα 50χρονος Κύπριος, ο οποίος δεν μένει στην Ελλάδα και αναμένεται η έκδοση σύλληψης του, ενώ διώκεται και για άλλα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα στο εξωτερικό. Το κύκλωμα αποτελείτο από τέσσερις υποομάδες, που είχαν άμεση συνεργασία μεταξύ τους.

Οι διαλύτες από την Βουλγαρία, κατέληγαν σε δύο μεγάλες αποθήκες στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι Αττικής, που ήταν σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ διέθεταν συστήματα παρακολούθησης με κάμερες για να είναι δύσκολο να τις πλησιάσει κανείς. Στη συνέχεια μεταφέρονταν στα 21 πρατήρια και αναμιγνύονταν με τα καθαρά καύσιμα τα οποία αγόραζαν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, μεταφέρονταν κατευθείαν στα πρατήρια.

Διακινήθηκαν συνολικά στην Ελλάδα 2.000 τόνοι χημικών διαλυτών

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, για 72 άτομα που θεωρείται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα. Εκτιμάται ότι από το 2018 που εντοπίζονται τα ίχνη του κυκλώματος, έως σήμερα, διακινήθηκαν συνολικά στην Ελλάδα 2.000 τόνοι χημικών διαλυτών. Με την ποσότητα αυτή φέρεται να έγινε νοθεία σε περίπου 40.000 τόνους βενζίνης που διακινήθηκαν στο διάστημα αυτό, στην εγχώρια αγορά. 

Το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο προχώρησε σε ελέγχους σε 20 πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων στην Αττική και σε αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και σε σπίτια. Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 24 τόνοι χημικών διαλυτών, ενώ κατασχέθηκαν, φορτηγά και βυτιοφόρα. Παράλληλα, από έρευνα που έγινε σε σπίτι εμπλεκόμενου στην υπόθεση, κατασχέθηκαν 16.600 ευρώ και υπολογιστές. Σημειώνεται ότι σφραγίστηκαν οι δεξαμενές που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο, και δεσμεύτηκαν οι ποσότητες που βρέθηκαν σ’ αυτές.

b13f1a57ab3052c8b95110fa98244ba9 L

Καταζητείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος 

Ο Κύπριος εγκέφαλος της υπόθεσης που καταζητείται, διώκεται και για κακουργήματα στο εξωτερικό. Στους 20 συλληφθέντες περιλαμβάνονται διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ωστόσο διαφεύγουν και αναζητούνται οδηγοί και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.

Η διακίνηση των χημικών διαλυτών ξεκινούσε από δύο εικονικές εταιρίες στη Βουλγαρία. Οι δύο αυτές εταιρίες εμφανίζονταν, είτε ως μεταφορείς των χημικών διαλυτών, είτε έπαιζαν τον ρόλο του αποστολέα σε ελληνικές εικονικές εταιρίες, οι οποίες στη συνέχεια μετέφεραν το χημικό προϊόν στα πρατήρια καυσίμων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των χημικών στην Ελλάδα από τα φορτηγά ή τα βυτιοφόρα, υπήρχαν αυτοκίνητα – προπομποί αυτών, προκειμένου να ειδοποιούνται εκ των προτέρων για την περίπτωση ελέγχων και να τους αποφεύγουν.

Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, lifo

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved