Παρά τις αντιδράσεις και τα παράπονα, λογικά ως ένα σημείο, των καταστηματαρχών το κάπνισμα πλέον απαγορεύεται παντού. Αλλά ποιος είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική;

Η νομοθεσία η οποία έκανε την εμφάνισή της μόλις πριν λίγο καιρό στη χώρα μας, στην Ευρώπη τηρείται ευλαβικά για πάνω από 15 χρόνια. Προς το παρόν, η πραγματικότητα αυτή είναι. Τα άκαπνα μαγαζιά όλων των ειδών, μπαρ, καφετέριες, κλαμπ, εστιατόρια.

Όμως, τόσο οι Αθηναίοι, όσο και οι υπόλοιποι Έλληνες, έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που ονομάζεται smirting.

Τι είναι το smirting;

Βασικά πρόκειται για σύνθετη λέξη η οποία προέρχεται από το smoking (κάπνισμα) και το flirting (φλερτάρω). Δηλαδή, καπνίζω και φλερτάρω με τους διπλανούς μου. Κάτι που βοηθά και τους μαγαζάτορες, οι οποίοι δημιούργησαν γωνιές έξω από τα καταστήματά τους, κάποιες μάλιστα θερμαινόμενες και τοποθέτησαν τραπεζάκια και μαξιλάρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται μαζί με άλλους "εξοστρακισμένοι" σε μια αρνητική κατάσταση, η αυτοπεποίθησή τους τονώνεται περισσότερο από ό,τι σε φυσιολογικές συνθήκες.

Για την ιστορία και μόνο, το smirting ξεκίνησε στην Ιρλανδία τον Ιανουάριο του 2004 με τους ιδοκτήτες των παμπ και των μικρών μπαρ να δημιουργούν τέτοιους χώρους για τους καπνιστές.