Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του Χόλιγουντ Κέρκ Ντάγκλας

POP UP TEAM
/
6 Φεβρουαρίου, 2020

Έφυγε σε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών ο θρύλος του Χόλιγουντ Κέρκ Ντάγκλας.

Ο Κερκ Ντάγκλας ήταν Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και συγγραφέας. Γεννημένος το 1916 ήταν ένας από τους εκπροσώπους της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Τον θάνατό του γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Instagram o γιος του και επίσης ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας.

«Με απίστευτη οδύνη τα αδέρφια μου και εγώ σας ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας πέθανε σήμερα σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο υπήρξε ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από της χρυσής εποχής, που έζησε καλά ως τα βαθιά του γεράματα, ένας ανθρωπιστής αφιερωμένος στη δικαιοσύνη και σε όσα πίστευε που έθεσε πρότυπα και υπήρξε έμπνευση για όλους μας», ανέφερε ο γιος του. «Αλλά για εμένα και τα αδέρφια μου Τζόελ και Πίτερ ήταν απλά ο μπαμπάς, για την Κάθριν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του ένας αξιαγάπητος παππούς και για τη σύζυγό του Αν ένας καταπληκτικός σύζυγος». 

«Ο Κέρκ έζησε καλά τη ζωή του και άφησε μία παρακαταθήκη στον κινηματογράφο που θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές και μια ιστορία ως φιλάνθρωπος καθώς εργάστηκε για να βοηθήσει τον κόσμο και να φέρει την ειρήνη στον πλανήτη. Αφήστε με να τελειώσω με τις λέξεις που του είπα στα τελευταία του γενέθλια και είναι αληθινές. Μπαμπά σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που είμαι γιος σου», κατέληξε ο Μάικλ Ντάγκλας στο μήνυμά του.

Kirk Douglas fb 700x420

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Κέρκ Ντάγκλας εμφανίσθηκε σε περισσότερες από 90 ταινίες και αναδείχθηκε σ’ έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Το 1946, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Αμαρτωλές γυναίκες» του Λούις Μάιλστοουν και το 1949 ερμήνευσε τον πυγμάχο στην ταινία του Μαρκ Ρόμπσον «Φλογισμένα Πάθη» (1949). Ακολούθησαν ταινίες όπως «Οι σταυροφόροι της Δύσης» (1952) του Χάουορντ Χοκς, «Η ωραία και το κτήνος» του Βινσέντε Μινέλι, «Χωρίς συρματοπλέγματα» (1955) του Κινγκ Βίντορ, «Η ζωή ενός ανθρώπου» (1956) του Βινσέντε Μινέλι, όπου υποδύθηκε τον ζωγράφο Βαν Γκογκ, «Ασύλληπτος επαναστάτης» (1962) του Ντέιβιντ Μίλερ, «Οι ακατανίκητοι» (1967) του Μπερτ Κένεντι και «Ο συμβιβασμός (1969) του Ηλία Καζάν.

720 700671 24155665f4 9196758ab80b4c43

Το 1955 δημιούργησε την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Bryna Productions. Χρηματοδότησε και πρωταγωνίστησε το «Σταυροί στο Μέτωπο» (1957) και «Σπάρτακος» (1960), που βοήθησαν στην ανάδειξη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ως σκηνοθέτη πρώτης γραμμής. Η εν λόγω ταινία επρόκειτο να γυριστεί αρχικά από τον Άντονι Μαν, όταν όμως ξεκίνησαν τα γυρίσματα δεν έμεινε ικανοποιημένος και προσέλαβε τον Κιούμπρικ.

Το 1963 έπαιξε στο Μπρόντγουεϊ στο θεατρικό έργο του Κεν Κέσεϊ «Στην Φωλιά του Κούκου» και αγόρασε τα δικαιώματά του, τα οποία αξιοποίησε το 1975 ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας, μεταφέροντάς το στη μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Μίλος Φόρμαν και πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον και κερδίζοντας πέντε Όσκαρ. Το 1997 το Στη φωλιά του κούκου έλαβε την 20ή θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Εμφανίστηκε στο πλευτρό του γιου του Μάικλ Ντάγκλας στην ταινία του 2003 «Δεσμοί Οικογένειας» Τελευταία του ταινία ήταν το Trumbo το 2007. 

Ο Κερκ Ντάγκλας τιμήθηκε το 1956 με Χρυσή Σφαίρα Ανδρικής Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Η Ζωή ενός Ανθρώπου ενώ υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Φλογισμένα Πάθη (1949), Η Ωραία και το Κτήνος (1952) και Η Ζωή ενός Ανθρώπου (1956). Το 1996 τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.

 http://youtu.be/T4mG-4HBn1w

Βραβεύτηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για την προσφορά του στην 7η τέχνη και το 1999, ο ίδιος οργανισμός, τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών. Για τη συμβολή του στη βιομηχανία κινηματογράφου, ο Ντάγκλας έχει ένα αστέρι στο νούμερο 6263 της Λεωφόρου της Δόξας του Χόλιγουντ. Το αστέρι του στη λεωφόρο της Δόξας είναι ένα από τα τέσσερα που έχουν κλαπεί κι έχουν έπειτα αντικατασταθεί.

Πηγή: lifo.gr 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved