Γιατί αυτή η χώρα δεν έχει αναφέρει ούτε ένα κρούσμα του ιού

POP UP TEAM
/
8 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Καθώς ο χάρτης του Covid-19 γεμίζει με κόκκινους κύκλους, δεν είναι λίγες οι χώρες που περιέργως δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα κρούσμα – συμπεριλαμβανομένου μία από τις πιο καταπιεστικές χώρες του πλανήτη, το Τουρκμενιστάν.

Πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να κρύβει την αλήθεια, κάτι που αν ισχύει, διαταράσσει τις προσπάθειες των χωρών να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία.

Ενώ όλος ο κόσμος μάχεται να αντιμετωπίσει τον ιό και όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν σε καραντίνα, το Τουρκμενιστάν οργάνωσε σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αγώνας ποδηλασίας.

Η χώρα της κεντρικής Ασίας ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να έχει μηδενικά κρούσματα κορονοϊού. Μπορούμε όμως να έχουμε εμπιστοσύνη στα στοιχεία που παρέχει μια κυβέρνηση που είναι γνωστή για την λογοκρισία της;

«Οι επίσημες στατιστικές στο Τουρκμενιστάν είναι τελείως αναξιόπιστα», αναφέρει ο Μάρτιν Μακί, καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο, ο οποίος έχει μελετήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

O πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ.

5e8c66a62300007000169b4f

«Μόλις την περασμένη δεκαετία είχαν ισχυριστεί ότι δεν έχουν ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV/AIDS, κάτι που φυσικά είναι παράλογο. Γνωρίζουμε επίσης πως στην δεκαετία του 2000 αποσιωποίησαν πληροφορίες για μια σειρά ξεσπασμάτων μεταξύ των οποίων και της πανώλης».

Μερικοί στην χώρα φοβούνται να παραδεχτούν πως ίσως ο ιός βρίσκεται ήδη στο Τουρκμενιστάν.

Ωστόσο, οι αρχές εργάζονται στην αντιμετώπιση μιας πιθανής επιδημίας. Μαζί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ συζητούν ένα σχέδιο δράσης.

Η Έλενα Πάνοβα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε στο BBC ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει συντονισμό σε επίπεδο χώρας, έρευνα για πιθανά κρούσματα και εργαστηριακή διάγνωση μαζί με άλλα μέτρα.

Ερωτηθείσα για το εάν ο ΟΗΕ έχει εμπιστοσύνη στα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, η Πάνοβα απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.

«Βασιζόμαστε σε επίσημα στοιχεία γιατί αυτό είναι που κάνουν όλες οι χώρες. Δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης γιατί πολύ απλά αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί», ήταν η απάντησή της.

Πρόσθεσε ακόμη πως ίσως τα έγκαιρα μέτρα της κυβέρνησης με τον περιορισμό των ταξιδιών να συνέβαλλαν στην έλλειψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Το Τουρκμενιστάν όντως έκλεισε τα περισσότερα χερσαία σύνορα πριν από ένα μήνα.

Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις προς την Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες στις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς κατοίκους, μερικοί άνθρωποι μπόρεσαν να δωροδοκήσουν την έξοδό τους από τις ζώνες που βρίσκονται σε καραντίνα και να αποφύγουν την υποχρεωτική απομόνωση σε σκηνή.

Η Πάνοβα δήλωσε ακόμη πως όσοι φτάνουν στη χώρα, έκαναν τεστ για τον Covid-19 αλλά δεν μπόρεσε να δώσει ακριβή στοιχεία για τα πόσα τεστ διενεργούνται την ημέρα ή το πόσες δοκιμαστικές μονάδες έχει το Τουρκμενιστάν συνολικά.

Και, πόσο έτοιμο είναι το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει μια επιδημία κορονοϊού;

«Δεν γνωρίζουμε», παραδέχτηκε η Πάνοβα. «Μας έχουν πει ότι έχουν ένα ορισμένο επίπεδο ετοιμότητας και δεν το αμφισβητούμε καθώς τα νοσοκομεία είναι πολύ καλά εξοπλισμένα».

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η καθημερινή ζωή στο Τουρκμενιστάν συνεχίζεται κανονικά. Τα καφέ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά. Τα πλήθη συγκεντρώνονται σε γάμους. Κανείς δεν φορά μάσκες και οι μαζικές εκδηλώσεις συνεχίζονται.

Φαίνεται ότι η χώρα είναι σε άρνηση σχετικά με την αποδοχή της μεγάλης απειλής του κορονοϊού που αντιμετωπίζει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

 

via huffingtonpost.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved