Τσιόδρας: Ελπιδοφόρα μηνύματα από νέο ενδοφλέβιο φάρμακο, διαθέσιμο και στην Ελλάδα

POP UP TEAM
/
12 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Όσο παραμένουμε σε μία καλή κατάσταση και μία επίπεδη καμπύλη της νόσου θα μπορούμε σταδιακά να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, ανέφερε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Βλέπουμε τα μέτρα να λειτουργούν είναι νίκη όλων μας και συνεχίζει να είναι νίκη όλων μας» .Αν προσέξουμε, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να σκεφτόμαστε την χαλάρωση των μέτρων είπε αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν είναι ακόμα η ώρα, όπως μας ενημερώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων». Εξαρτάται από εμάς και από την επαγρύπνηση μας, το πότε θα μπορούμε να πάρουμε πίσω κάποια από τα μέτρα, ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας, ο οποίος όπως είπε «χαίρομαι βλέποντας να μειώνεται η καμπύλη στις νοσηλείες σε ΜΕΘ», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «αν τώρα καταργήσουμε τα μέτρα, αν βγούμε και πανηγυρίσουμε και πούμε τελείωσε, σε 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα».

«Θέλει προσοχή», κατέληξε επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αξιολογούνται 15 ημέρες μετά την εφαρμογή τους . «Αν έχουν πετύχει αυτό φαίνεται στον αριθμό όσων θα νοσήσουν σοβαρά και όσων χάσουν τη μάχη με τη ζωή. «Σκεφτόμαστε αμυντικά ακόμα δεν είναι η ώρα για επίθεση», κατέληξε.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από τα θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται και στη χώρα μας. 

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό. «Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους» εξήγησε ο κος Τσιόδρας. Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «αλληλεγγύη» του ΠΟΥ η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας. Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε, επικαλούμενος δημοσιεύμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το «The New England Journal of Medicine».

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και στην χρήση όρου αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από την covid -19. Όπως είπε, απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευθεί προκειμένου να είναι «καθαροί» από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά την λοίμωξη του κορωνοϊού. Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, «ίσως είναι μία Θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου» αλλά έσπευσε να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς. και αυτό το πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας αλλά δεν πρέπει να το δει κάποιος ως κάτι σίγουρο, είπε καθώς χρειάζεται «χρόνος και αποτελέσματα προκειμένου να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου» κατέληξε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Tags :

Μοιράσου το ...