Ανοσία της αγέλης: Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για το πώς επιτυγχάνεται και τι σημαίνει

POP UP TEAM
/
14 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Στην ανοσία της αγέλης αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, και το πώς αυτή επιδρά σε μία κοινότητα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, χθες το απόγευμα. 

Όπως είπε, με τα έως τώρα δεδομένα από παρόμοιους κορωνοϊούς αλλά και τον SARS και τον MERS, φαίνεται πως μετά από τη λοίμωξη με τον νέο ιο, οι περισσότεροι που αναρρώνουν θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας – κάποιοι περισσότερο από τους άλλους – και αυτή η ανοσία θα κρατήσει για τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. 

«Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό, θα οδηγήσει στην συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. 

«Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει την λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στην λοίμωξη άτομα και, εάν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων, ακόμα και χωρίς άλλα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης» 

«Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία – αν δεν εξαφανιστεί – ή να γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στην λοίμωξη».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο βασικός στόχος του καλοκαιριού είναι να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα ή να υπάρξει αποτέλεσμα και στην ανοσία της κοινότητας, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε το ζήτημα «το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων». 

«Πιστέψτε με, αυτή τη στιγμή με τίποτα δεν θα ήθελα να είχα καταστροφικές εικόνες στη χώρα μας και να δημιουργείται ανοσία της αγέλης, όπως γίνεται σε κάποιες άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, που μάλιστα λένε ότι δεν θα φτάσουν και εκεί στην ανοσία της αγέλης. Είναι νωρίς να πούμε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μαθηματικές εκτιμήσεις ότι υποεκτιμάμε την πορεία της νόσου από 10 έως 100 φορές, ίσως και παραπάνω. Αξιόπιστες μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν πού ακριβώς είμαστε. Μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα και να είναι τα πράγματα αρκετά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε. 

Όπως είπε, δε φαίνεται να επιτυγχάνεται μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό με τις στρατηγικές που υιοθετούνται από τις περισσότερες χώρες – οι οποίες στόχευσαν στην προστασία του συστήματος υγείας και της ζωής των πολιτών. Ο ίδιος εκτίμησε πως αυτή η στρατηγική είναι η καλύτερη, καθώς δίνεται χρόνος για δοκιμές φαρμακευτικών σκευασμάτων και εμβολίων, ενώ σταδιακά χτίζεται η ανοσία στον πληθυσμό. 

Για την πιθανότητα επαναλοίμωξης 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ξανά ασθενείς που ενώ είχαν αναρρώσει και ήταν πλέον αρνητικοί στον ιό, βρέθηκαν ξανά θετικοί, όπως στην περίπτωση μερικών δεκάδων ασθενών στην νότια Κορέα. Όπως είπε ο καθηγητής, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική λήψης δειγμάτων ή μακρά παραμονή του ίδιου υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει ή να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό.

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. «Μάλλον όχι», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας. 

Θεραπεία με πλάσμα από ανθρώπους που ανέρρωσαν

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζήτησε μέσα στο Σαββατοκύριακο το πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, μια πολυκεντρική, πειραματική μελέτη «φάσης δύο». Η λογική πίσω από αυτή την πειραματική θεραπεία είναι η συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμααφαίρεση και στην συνέχεια η χορήγησή του πλάσματος σε σοβαρά ασθενείς. 

Στην μελέτη συμμετέχουν επτά νοσοκομεία στην Ελλάδα, με εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με τον ιό αλλά έχουν πλέον αναρρώσει, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και είναι αρνητικοί στα τεστ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Όπως είπε ο ίδιος η προοπτική της εφαρμογής της μεθόδου είναι σημαντική αλλά για την ώρα δεν είναι γνωστό αν θα αποδειχθεί αποτελεσματικό τελικό μέσο θεραπείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lifo 

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας