Νίκος Σύψας: «Το καλοκαίρι δεν θα εξαφανιστεί ο ιός με κάποιο μαγικό τρόπο. Θα είναι εκεί»

POP UP TEAM
/
14 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

«Το καλοκαίρι δεν θα εξαφανιστεί ο ιός με κάποιο μαγικό τρόπο. Θα είναι εκεί», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε από εδώ και πέρα με κανόνες» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

«Δεν θα έχουμε λόγου χάρη οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Επίσης θα κοιτάμε γύρω μας, θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας» πρόσθεσε ενώ υπενθύμισε ότι και το καλοκαίρι του 2009 η γρίπη των χοίρων «αλώνιζε και στα νησιά και παντού», μια γρίπη που είχε πολύ μικρή θνησιμότητα, στο ένα δέκατο του νέου κορωνοϊού ενώ και η μεταδοτικότητά της ήταν πολύ μικρότερη. 

Απαγορεύεται το κολύμπι

Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Απριλίου απαγορεύτηκε και επισήμως το κολύμπι στην θάλασσα λόγω κορωνοϊού, με διευκρινιστική ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής. 

Αν και οι πολίτες έχουν δικαίωμα για κατ’ εξαίρεση έξοδο από το σπίτι τους για σωματική άθληση, το Λιμενικό διευκρίνισε πως το κολύμπι στην θάλασσα αλλά και η χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων (π.χ κανό, wind surf) απαγορεύονται καθώς δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. 

Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει και για την υποβρύχια αλιεία (σ.σ ψαροτούφεκο). 

Παράλληλα μέχρι τις 21 Απριλίου απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής, καθώς και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων – ανεξαρτήτως σημαίας, πλην των εξαιρέσεων που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

Οι εξαιρέσεις 

Εξαίρεση στον κανόνα της απαγόρευσης αυτής αποτελούν τα άτομα ΑμΕΑ και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η εξαίρεση αυτή προέκυψε μετά από την επιστολή που έστειλε μητέρα παιδιού με αυτισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξηγώντας του γιατί δεν πρέπει να ισχύει η απαγόρευση για τα άτομα ΑμΕΑ. 

Έτσι, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως όσοι κάνουν σωματική άσκηση ως θεραπεία ή στο πλαίσιο αποκατάστασης, εξαιρούνται από την καθολική απαγόρευση.

«Σε σχέση με τους μέχρι σήμερα περιορισμούς, πρέπει να διευκρινίσουμε και να γίνει σαφές ότι αυτοί δεν αφορούν συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, που έχουν ανάγκη είτε σωματικής άσκησης, είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών, όπως το κολύμπι ή άλλους τρόπους αποκατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά την επομένη της απαγόρευσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lifo

Tags :

Μοιράσου το ...