Τι συμβαίνει με τα στικς νικοτίνης και γιατί πρέπει οι γονείς να ανησυχούν;

©unsplash
POP UP TEAM
/
25 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Gen Z αλλά και αρκετοί millennial έχουν κολλήσει με τη νέα μόδα που δεν είναι άλλη απ΄πο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όμως όπως κάθε μόδα βρίσκει τον αντικαταστάτη της (βλέπε τσιγάρα με iqos) τα στικ νικοτίνης έρχονται ως απάντηση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Τα στικ νικοτίνης έχουν γίνει viral ανάμεσα σε μαθητές και φοιτητές καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τον δάσκαλο, όσον αφορά στους πρώτους, κι έπειτα τους φοιτητές τους βολεύει να παίρνουν τη δόση νικοτίνης τους στο αμφιθέατρο αλλά και στη δουλειά χωρίς να χρειάζεται να αποχωρούν.

Τι είναι όμως αυτά τα στικ νικοτίνης, ή αλλιώς, Snus;

Είναι μικρά πακετάκια-θήκες με αρωματισμένη σκόνη που περιέχει νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες. Αυτά τοποθετούνται ανάμεσα στο χείλος τα ούλα και το άτομο λαμβάνει με αυτό τον τρόπο τη δόση που επιθυμεί αντί με τον παραδοσιακό, το τσιγάρο.

Είναι τέτοια η ευκολία χρήσης τους, συν το γεγονός ότι δε γίνονται αντιληπτά όπως τα τσιγάρα, που πολλοί ανησυχούν ότι είναι ο νέος κίνδυνος εθισμού της Gen Z. Ήδη πάντως, εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση σε έφηβους και νέους.

Οι γονείς δεν είναι καν οι μόνοι που μπορεί να αγνοούν την ύπαρξή τους. Σύμφωνα με έρευνα από το Ohio State University Comprehensive Cancer Center – Arthur G. James Hospital και Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC – James), μόλις 1 στους 4 θα αναγνώριζαν ένα τέτοιο στικ.

«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου είναι ότι όσο η νεολαία πειραματίζεται με αυτά τα προϊόντα, μπορεί να μην τα βρίσκει αρκετά ικανοποιητικά, κι εν τέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη ανάγκη για νικοτίνη και να προχωρήσει σε πιο βλαβερά προϊόντα», σημειώνει η Britney Keller-Hamilton, που μελετά τα nicotine pouches για το OSUCCC – James Center for Tobacco Research.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.000 άτομα, τουλάχιστον 18 ετών, και ερωτήθηκαν για την άποψή τους πάνω στις επιπτώσεις των προϊόντων νικοτίνης στην υγεία, καθώς και για το αν μπορούν να τα αναγνωρίσουν με ή χωρίς τη βοήθεια του πακέτου τους. Η μελέτη λοιπόν, αποκάλυψε ότι το 25% δε θα τα αναγνώριζε χωρίς το πακέτο τους, ενώ το 70% των ενηλίκων πιστεύει ότι τα nicotine pouches είναι ανθυγιεινά και μπορούν να προκαλέσουν εθισμό.

Ακόμα, μια έρευνα μεταξύ φοιτητών, διαπίστωσε ότι το 12% ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε στικ νικοτίνης, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τον Καπνό Νέων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, χρήση αυτών έκανε το 1,8% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Αυτός ο αριθμός είχε μόνο μια μικρή αύξηση από το 2023 (1,5%).

Ωστόσο, η έκθεση του CDC δείχνει ότι περισσότερο από το 22% όσων χρησιμοποιούν στικ νικοτίνης λένε ότι τα χρησιμοποιούν καθημερινά.

Τα στικ δεν είναι καθόλου μα καθόλου αθώα καθώς ένα 16χρονος μαθητής από τα βόρεια προάστια έχασε τη ζωή του εξαιτίας τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, τα Snus τα προμηθεύονται μέσω διαδικτύου, καθώς απαγορεύεται να τα αγοράσουν από τα περίπτερα, λόγω ηλικιακού περιορισμού (η χρήση τους επιτρέπεται από 18 ετών και πάνω).

Στο μεταξύ, ο 16χρονος δεν είναι ο πρώτος που απασχολεί εξαιτίας των παρενεργειών του Snus, καθώς στην Κρήτη σημειώθηκε επίσης περιστατικό το 2023, όπου μαθητές βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες του σχολείου ύστερα από χρήση τους.

Tags :

Μοιράσου το ...