Η Dua Lipa, βρετανίδα σταρ της ποπ, παιδί μεταναστών από το Κόσσοβο, κατηγορήθηκε ότι τροφοδοτεί τον εθνικισμό έπειτα από μια ανάρτησή της στο Twitter στην οποία δείχνει τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας. 

Ο χάρτης απεικόνιζε την Αλβανία να προσαρτά μεγάλα κομμάτια της Σερβίας και της Ελλάδας.

Η τραγουδίστρια, η οποία συνήθως κάνει πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης για τις ποπ επιτυχίες της, έχει πλέον βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής και για τις εθνικιστικές απόψεις της.

Σε ένα tweet που έκανε την Κυριακή, η Lipa υπερασπίστηκε την καταγωγή της ως «γηγενής και όχι ως μετανάστρια». Στο tweet της επισυνάφθηκε ένας χάρτης της Αλβανίας που δείχνει ότι κατέχει τμήματα της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, καθώς και της Σερβίας και της αποσχισμένης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, με τη λέξη "autochthonous" από κάτω.

Ήταν το ίδιο πανό που προκάλεσε αναταραχές το 2014, όταν ένα αεροσκάφος το πέταξε σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με πολλούς, ο χάρτης απεικονίζει μια εθνικιστική ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», μια ιδέα που προωθεί την ενοποίηση όλων των βαλκανικών εδαφών που έχουν σημαντικό αλβανικό πληθυσμό. 

Πολλοί την κατηγόρησαν ότι «δείχνει συμπάθεια απέναντι στον φασισμό», καθώς η μόνη φορά που υπήρχε η διευρυμένη Αλβανία ήταν ως υποτελές κράτος κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι οπαδοί της ποπ μουσικής στο Twitter δήλωσαν έκπληκτοι που το ποπ-είδωλο χαρακτηρίζεται «φασίστρια». Ορισμένοι χρήστες, μάλιστα, άρχισαν να προωθούν το hashtag #cancelDuaLipa.

Άλλοι υπερασπίστηκαν την τραγουδίστρια, λέγοντας ότι το μήνυμά της παρερμηνεύτηκε. 

Ωστόσο, για τη Lipa δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται κριτική. Τον Ιανουάριο προκάλεσε την οργή των φεμινιστών, λόγω ενός περιστατικού που όπως λέγεται πετούσε δολάρια σε γυναίκες στρίπερ. 
 

Πηγή: RT