Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, πέρασε νόμο που διασφαλίζει ίσες αμοιβές γυναικών-αντρών

POP UP TEAM
/
9 Σεπτεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Ενώ στην Ελλάδα αναρωτιόμαστε αν πρέπει να διακοπούν ή όχι ριάλιτι σόου που προωθούν, μέσα από την επιλογή και τις ατάκες των παικτών τους, μισογυνικά κλισέ, ακόμα και την κουλτούρα του βιασμού, ενώ καταργούνται τα μαθήματα των καλλιτεχνικών σε συγκεκριμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στο χτες και το σήμερα κάνοντας ενίοτε βήματα πίσω, μια 39χρονη γυναίκα στη Νέα Ζηλανδία, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, όχι μόνο έχει το βλέμμα στραμμένο μπροστά αλλά κατευθύνει τη χώρα με τις πολιτικές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων, αφού αντιμετώπισε αρκετά αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες χώρες την πανδημία του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει επιπλέον 4 εκατομμύρια δολάρια στην προώθηση και την πιο αποτελεσματική λειτουργία των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Πρόσφατα πέρασε, επίσης, έναν καινούριο νόμο που διασφαλίζει ισότιμες αμοιβές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ώστε κανένας να μην αμείβεται με λιγότερα από όσα δικαιούται εξαιτίας του φύλου του. Για την ακρίβεια, στη Νέα Ζηλανδία -που δεν φαίνεται να βρίσκεται απλώς στο νότιο ημισφαίριο αλλά σε ένα παράλληλο σύμπαν, διαφορετικό από το δικό μας- υπάρχει ήδη νόμος για ισότιμες αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων αλλά το νέο νομοσχέδιο τον επεκτείνει και σε τομείς της αγοράς εργασίας που μέχρι σήμερα θεωρούνται παραδοσιακά αντρικοί.

«Το 2017 είπαμε ότι θα διορθώναμε τον νόμο που εστιάζει στην αντιμετώπιση των ιστορικών ανισοτήτων στις γυναικείες αμοιβές. Σήμερα, το κάναμε» δήλωσε η Άρντερν, προσθέτοντας: «Το νομοσχέδιο υλοποιεί την υπόσχεσή μας να δημιουργήσουμε μια πιο ισότιμη Νέα Ζηλανδία, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους ώστε να διεκδικήσουν μια ισότιμη αμοιβή και ενθαρρύνοντας τη συναίνεση προτού ένα ζήτημα κλιμακωθεί μέχρι τα δικαστήρια».

Να σημειώσουμε ότι η Νέα Ζηλανδία είναι εδώ και αιώνες πρωτοπόρος σε ζητήματα φύλων. Ήταν η πρώτη χώρα που το 1893 έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου και σήμερα κατέχει την έκτη θέση σε ζητήματα φυλετικής ισότητας.

 

photo: EPA/DAVID ROWLAND, womantoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved