Αφγανιστάν: Αποδοχή πρότασης να περιλαμβάνεται το όνομα της μητέρας στα πιστοποιητικά γέννησης

POP UP TEAM
/
20 Σεπτεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Τα ονόματα των Αφγανών μητέρων θα μπορούν στο εξής να αναγράφονται στα δελτία ταυτότητας των παιδιών τους. 

Ο Πρόεδρος Ashraf Ghani υπέγραψε την Πέμπτη τροπολογία για τα δικαιώματα των γυναικών, έπειτα από μία τεράστια εκστρατεία στη χώρα.

Μέχρι τώρα, ο αφγανικός νόμος υπαγόρευε ότι μόνο το όνομα του πατέρα θα έπρεπε να αναγράφεται στις ταυτότητες.

Η χρήση του ονόματος μιας γυναίκας στο Αφγανιστάν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και προσβολή.

Ορισμένες γυναίκες δε, υπέστησαν ξυλοδαρμούς για τη χρήση των ονομάτων τους ακόμα και για ιατρική ή φαρμακευτική συνταγή.

Ωστόσο, μια καμπάνια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με το hashtag #WhereIsMyName συγκέντρωσε αρκετή στήριξη από διασημότητες και μέλη του κοινοβουλίου. 

Τα μέλη της καμπάνιας ζητούσαν να συμπεριληφθούν τα ονόματα των μητέρων μαζί με τα ονόματα των πατεράδων στα δελτία ταυτότητας. Στην καμπάνια αυτή μέσω των social media αρκετοί χρήστες έσπευσαν να χρησιμοποιούν μαζί με το όνομα του πατέρα τους και εκείνο της μητέρας τους.

Η Laleh Osmany, εμπνευστής της εκστρατείας #WhereIsMyName, δήλωσε στο BBC ότι «ήταν πολύ χαρούμενη» για το αποτέλεσμα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η νίκη είναι αποτέλεσμα μιας επίμονης εκστρατείας. Η κυβέρνηση παρέμεινε επίσης δίπλα στους πολίτες και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον ίδιο τον πρόεδρο και τους βουλευτές του για την στήριξή τους. Ευχαριστώ επίσης όλους, άνδρες και γυναίκες που υποστήριξαν την εκστρατεία μας και εξέφρασαν τη γνώμη τους και συγχαίρω όλους τους υπερασπιστές των ίσων δικαιωμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του υπουργικού συμβουλίου του Αφγανιστάν δήλωσε ότι «η απόφαση να συμπεριληφθεί το όνομα της μητέρας στην ταυτότητα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ισότητα των φύλων και την υλοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Η Mary Sama, μέλος του κοινοβουλίου από την Καμπούλ, η οποία μίλησε υπέρ της εκστρατείας #WhereIsMyName, αποτίει φόρο τιμής στους ακτιβιστές, που εργάστηκαν «ακούραστα» για την αλλαγή αυτή. «Οι αγώνες μας απέδωσαν», έγραψε στο Twitter. 

Ωστόσο, στο Αφγανιστάν το πρόβλημα ξεκινά νωρίς, όταν γεννιέται ένα κορίτσι. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να της δοθεί ένα όνομα. 

Στη συνέχεια, όταν μια γυναίκα παντρεύεται, το όνομά της δεν εμφανίζεται ούτε καν στα προσκλητήρια του γάμου της.

Όταν είναι άρρωστη, το όνομά της δεν εμφανίζεται στη φαρμακευτική συνταγή, και όταν πεθάνει, το όνομά της δεν εμφανίζεται στο πιστοποιητικό θανάτου της ή ακόμα και στον τάφο της.

Η κίνηση αναμένεται να βρει αντιδράσεις από συντηρητικές φωνές και τοπικούς ηγέτες. Πολλοί συντηρητικοί και παραδοσιακοί Αφγανοί θεωρούν την κίνηση φερμένη από τη Δύση και «εισαγόμενη ιδέα».

 

Με πληροφορίες του BBC

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved