Tα νέα μέτρα που εξετάζονται μετά τα συνεχόμενα ρεκόρ στην Ελλάδα

POP UP TEAM
/
29 Οκτωβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Προβληματισμός επικρατεί στους επιστήμονες και στο κυβερνητικό επιτελείο από την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ νέα μέτρα φαίνεται να βρίσκονται στο «τραπέζι». 

Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης και μετά την ανακοίνωση νέου αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει ώστε να αποφασίσει νέες συστάσεις προς την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας σπεύδει στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αρκουμανέας, όπως γίνεται γνωστό, θα έχει συνάντηση, στις 12:00, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται θεωρούνται η χρήση μάσκας παντού και εκτός των περιοχών που είναι στο τρίτο επίπεδο, και η διεύρυνση του περιορισμού των μετακινήσεων 

Αναλυτικότερα εξετάζεται η περαιτέρω απαγόρευση της κυκλοφορίες, είτε από τις 21:00 είτε από τις 22:00 και θα εξαρτηθεί από την ώρα που θα αποφασιστεί να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Παράλληλα, ενδέχεται να προταθούν μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65, όπως ο περιορισμός κυκλοφορίας, κάτι που όμως δεν φαίνεται να επιθυμεί η κυβέρνηση. Τέλος Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη φαίνεται να «κοκκινίζουν» καθώς η αύξηση των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Γώγος: Το lockdown είναι και κοντά και μακριά

Τα νούμερα είναι μεγάλα, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Τόνισε πως στόχος είναι τα μέτρα να είναι λογικά σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεσματικά για την δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξει εισήγηση να περάσει η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» επίπεδο 4, (αυξημένου κινδύνου), τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όντως είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την επιτροπή και θα εξεταστούν ξανά αύριο Πέμπτη τα δεδομένα. 

Για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Γώγος απάντησε ότι δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο καλό σενάριο παίρνοντας γρήγορα μέτρα που ίσως θα αντιστοιχούσαν σε μια ύστερη περίοδο. Για την εστίαση, εξήγησε ότι εάν πληρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων δεν θα χρειαστεί να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους και πως εξετάζεται συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ο κ. Γώγος είπε πως είναι κάτι που συζητείται και πως μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Για τη χρήση μάσκας επανέλαβε εμφατικά ότι είναι χρήσιμη σε όποιο χρώμα και αν βρίσκεται κάποια περιοχή και για όλη τη φάση της επιδημίας. «Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα που πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μέσα έξω», σημείωσε ο καθηγητής.

 

Με πληροφορίες από Έθνος/ΣΚΑΪ, lifo

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved