Πολωνία: Απαγορεύτηκαν οι εκτρώσεις και οι δρόμοι πλημμύρισαν με διαδηλωτές

POP UP TEAM
/
3 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους της Πολωνίας εδώ και περίπου μια εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για μια νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ποινικοποιήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τις εκτρώσεις. Κάποιοι από αυτούς, ντυμένοι όπως οι χαρακτήρες στην τηλεοπτική σειρά «The Handmaid’s Tale» (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ, που παρουσιάζει μια θεοκρατική κοινωνία όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν όργανα τεκνοποίησης) μπαίνουν σε καθολικούς ναούς διακόπτοντας τη λειτουργία και καταστρέφοντας το εσωτερικό τους, σύμφωνα με τους New York Times.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη οι εκτρώσεις επιτρέπονταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε εμβρυακές ανωμαλίες, όταν μια εγκυμοσύνη απειλούσε την υγεία της γυναίκας ή όταν ήταν αποτέλεσμα βιασμού. Αν και στην Πολωνία, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πραγματοποιούνταν μόνο μετά την ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών.

Ωστόσο, η νέα απόφαση του δικαστηρίου, στην οποία δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, αποφάνθηκε ότι ακόμα και μια πρόωρη διακοπή κύησης λόγω εμβρυακών ανωμαλιών παραβιάζει το Σύνταγμα. 

Ήδη η διαδικασία των εκτρώσεων ήταν τόσο δύσκολη και χρονοβόρα στην Πολωνία (με μεγάλο χρόνο αναμονής και πολλούς γιατρούς να αρνούνται να τις εκτελέσουν), που αρκετές γυναίκες κατέφευγαν στο εξωτερικό ή τις έκαναν παράνομα.

Όπως γράφουν οι New York Times, κάποιοι γιατροί στην Πολωνία, για θρησκευτικούς λόγους, αρνούνται όχι μόνο να κάνουν μια νόμιμη έκτρωση αλλά ακόμα και να συνταγογραφήσουν αντισυλληπτικά φάρμακα. Ωστόσο, οι οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρίες έχουν ελάχιστη οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη.

Κάποιοι γιατροί στην Πολωνία, για θρησκευτικούς λόγους, αρνούνται όχι μόνο να κάνουν μια νόμιμη έκτρωση αλλά ακόμα και να συνταγογραφήσουν αντισυλληπτικά φάρμακα

Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος του πολωνικού δικαστηρίου, Julia Przylebska, χαρακτήρισε τις εκτρώσεις για γενετικές ανωμαλίες «ευγονικές πρακτικές». Καθώς το Σύνταγμα της Πολωνίας διασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρόσθεσε η ίδια, ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης λόγω της κατάστασης υγείας του εμβρύου συνιστά μια «άμεσα απαγορευμένη μορφή διάκρισης».

Τόσο η απόφαση όσο και η ανακοίνωση της προέδρου του δικαστηρίου οδήγησε πλήθος κόσμου στους δρόμους, που ζητά άρση της απόφασης και δικαίωμα των γυναικών στις εκτρώσεις. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, από τις μεγαλύτερες πόλεις μέχρι τα μικρότερα χωριά, βρίσκοντας συμμάχους ακόμα και ανάμεσα σε αγρότες και μεταλλωρύχους.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών όχι μόνο η κυβέρνηση και το δικαστήριο αλλά και η καθολική εκκλησία, ισχυρός πυλώνας της πολωνικής κοινωνίας μετά την πτώση του Κομμουνισμού, που ασκούσε εδώ και χρόνια πιέσεις για την ποινικοποίηση των εκτρώσεων. Ανάμεσα στα συνθήματα των πλακάτ τους: «Έχουμε πόλεμο», «Αρκετά πια» και «Δεν θα θυματοποιηθούμε».

Photo: REUTERS/Kacper Pempel/File Photo, via womantoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved