Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω δει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε καλές μέρες και σε κακές μέρες. Αλλά, στις 7 Νοεμβρίου, την μέρα που έχασε τις εκλογές, δεν έμοιαζε με καμία άλλη», με αυτή τη φράση ξεκινάει την ανταπόκριση της από τον Λευκό Οίκο η δημοσιογράφος Tara McKelvey, η οποία βρισκόταν κοντά στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ το πρωινό που έμαθε ότι οι εκλογές χάθηκαν οριστικά.

Όσο οι πιο μετριοπαθείς και «λογικοί» κοντινοί άνθρωποι του, ανάμεσα τους η Μελάνια Τραμπ και ο γαμπρός του Tζάρεντ Κούσνερ, προσπαθούν να τον πείσουν να αποδεχθεί άμεσα την ήττα του η McKelvey περιγράφει πώς o Tραμπ, με το γνωστό αυτάρεσκο ύφος του, αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο το περασμένο Σάββατο κατά τις 10 το πρωί με κατεύθυνση του ιδιωτικό του γκολφ κλαμπ στη Βιρτζίνια.

«Ντυμένος με μαύρο αδιάβροχο, σκούρο παντελόνι και λευκό καπέλο MAGA, που σημαίνει "Make America Great Again", ο πρόεδρος έφυγε από τον Λευκό Οίκο λίγα λεπτά πριν από τις 10:00. Είχε περάσει το πρώτο μέρος της ημέρας του γράφοντας tweet για «απάτη» στις εκλογές .Μπήκε σε ένα όχημα και κατευθύνθηκε προς το γκολφ κλαμπ του, Trump National της Βιρτζίνια, περίπου 40 χλμ. από τον Λευκό Οίκο. Εκείνη τη στιγμή, είχε ακόμα έναν αέρα αυτοπεποίθησης. Ήταν μια υπέροχη μέρα, ιδανική για γκολφ και επρόκειτο να την περάσει στο κλαμπ. Όμως οι άνθρωποι που δούλεψαν γι' αυτόν φαινόταν να είναι στα όρια τους. "Πώς είσαi;" Ρώτησα μία από τους υπαλλήλους. "Ωραία", είπε. Χαμογέλασε, αλλά το βλέμμα της χαμήλωσε».

 

Στη συνέχεια η McKelvey περιγράφει το πολύ δυσάρεστο κλίμα που επικρατούσε στις περισσότερες αίθουσες του Λευκού Οίκου το συγκεκριμένο πρωινό, αλλά και το γεγονός ότι τα περισσότερα γραφεία ήταν άδεια, αφού πολλοί υπάλληλοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα.

Έπειτα συνεχίζει την περιγραφή της σχετικά με το πώς κυλούσε το πρωινό του Τραμπ λίγο πριν μάθει ότι έχασε οριστικά τις εκλογές: «Περίπου στις 11:30, ενώ ο πρόεδρος βρισκόταν στο γκολφ κλαμπ του, το BBC και τα δίκτυα των ΗΠΑ άρχισαν να μιλούν για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Καθόμουν σε ένα ιταλικό εστιατόριο περίπου ένα μίλι από το κλαμπ όταν άκουσα τα νέα. Είμαι μέλος της ομάδας Τύπου του Λευκού Οίκου, μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων που ταξιδεύουν πάντα μαζί του. Όλοι τον περιμέναμε να βγει από το κλαμπ».

«"Είναι τοξικός", φώναξε μια γυναίκα έξω από το εστιατόριο, η οποία, όπως οι περισσότεροι γείτονές της σε αυτήν την δημοκρατική περιοχή, ψήφισε τον αντίπαλό του. Άλλοι αναρωτήθηκαν πότε θα φύγει από το κλαμπ και θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Τα λεπτά περνούσαν και έγιναν ώρες. «Παίρνει το χρόνο του», είπε ένας αξιωματικός σε έναν συνάδελφο. Ο πρόεδρος δεν βιάστηκε να φύγει. Στο κλαμπ, περιβαλλόταν από φίλους. Έξω από τις πύλες, οι υποστηρικτές φώναζαν σε μένα και τους άλλους δημοσιογράφους: "Διακόψτε τη χρηματοδότηση στα μέσα ενημέρωσης!". Μια γυναίκα κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε "Σταματήστε την κλοπή".Τελικά, ο Τραμπ βγήκε από το κλαμπ και ξεκίνησε το ταξίδι του. Χιλιάδες υποστηρικτές του αντιπάλου του -που μόλις είχε κερδίσει- τον περίμεναν.

Η αυτοκινητοπομπή του προέδρου κινήθηκε μέσα από τη Βιρτζίνια, και εγώ ήμουν σε ένα φορτηγό που απέφυγε παρά λίγο ένα ατύχημα στο Fairfax County Parkway. Οι σειρήνες έκλεισαν. Όσο πλησιάζαμε στον Λευκό Οίκο, τόσο μεγαλύτερο ήταν το πλήθος: οι άνθρωποι βγήκαν έξω για να γιορτάσουν το τέλος του. Κάποιος ύψωσε ένα πλακάτ "Εσείς χάνετε και όλοι εμείς κερδίζουμε".

Στη συνέχεια φτάσαμε στον Λευκό Οίκο και ο Τραμπ μπήκε από μια πλαϊνή πόρτα, μια είσοδο που σπάνια χρησιμοποιούν οι πρόεδροι. Οι ώμοι του και το κεφάλι του χαμήλωσαν. Μας κοίταξε και ύψωσε τον αντίχειρά του. Το έκανε με μισή καρδιά. Δεν σήκωσε το χέρι του ψηλά ούτε ύψωσε την γροθιά του, όπως συχνά έκανε. Είτε στο Λευκό Οίκο είτε στο γκολφ κλαμπ, ο πρόεδρος δεν υποχώρησε από τη θέση του να διατυπώνει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την εκλογική νοθεία και να επιμένει ότι θα δικαιωθεί.

Εκείνο το πρωινό έκανε ακόμα tweet σχετικά με νοθεία και μέχρι το απόγευμα φώναζε στα σόσιαλ μίντια "ΕΓΩ ΚΕΡΔΙΣΑ". Αλλά, αυτός ήταν ο Τραμπ του Twitter. Ο άντρας που έβλεπα άφηνε μια διαφορετική εντύπωση. Καθώς έμπαινε από την πλαϊνή πόρτα του Λευκού Οίκου αργά το απόγευμα, η «μαγκιά» του είχε χαθεί», περιγράφει η δημοσιογράφος.

Ένα βίντεο σχετικά με τις προσπάθειες του Τραμπ να καθυστερήσει την απομάκρυνση του από τον Λευκό Οίκο:

Με πληροφορίες από το BBC