Το απόλυτο crash test για την τήρηση των μέτρων θεωρούνται οι φετινές ημέρες των γιορτών με τα παραδοσιακά ρεβεγιόν των Χριστουγέννων να έχουν φύγει από το κάδρο δίνοντας τη θέση τους στα «οικογενειακά Χριστούγεννα», σε μια προσπάθεια ο αγώνας που έχει δοθεί από όλους στη διάρκεια του lockdown να μην πάει χαμένος στέλνοντας τα κρούσματα και πάλι στο «κόκκινο».
Οι φετινές γιορτές δεν θα περιλαμβάνουν μεγάλες παρέες γύρω από το τραπέζι, και αντί για τις πόρτες φέτος θα ανοίξουν οι υπολογιστές και τα smartphones για να ακουστούν τα παραδοσιακά τα κάλαντα από τις παιδικές φωνές.
Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση «αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά, με πολλή αγάπη αλλά και πολλή προσοχή. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα», για να «ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω».
Για να μπορούμε να μετρηθούμε ξανά του χρόνου γύρω από το τραπέζι και να μη λείπει κανένας.
Χρονόπουλος: Ακόμα και κλείσιμο δρόμων εάν χρειαστεί – Εμφαση μετά τις 22:00
Η ΕΛΑΣ έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο που εφαρμόζεται από σήμερα με μπλόκα σε δρόμους, σαρωτικούς έλεγχους σε αυτοκίνητα, πεζούς, ακόμη και σε σπίτια εάν υπάρξουν καταγγελίες για συνωστισμό, ενώ προβλέπεται «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία.
Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.
Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό δίνουμε όλοι μάχη στην πρώτη γραμμή. Τις μέρες των εορτών η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.
Θα γίνονται έλεγχοι σε κομβικά σημεία, όπως διόδια προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις μεταξύ νομών, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, σε ΚΤΕΛ, σε υπαίθριους χώρους και πλατείες, όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός, όπως και σε κεντρικές οδικες αρτηρίες ενώ μπορεί ακόμα και δρόμοι να κλείνουν προσωρινά έτσι ώστε να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα που θα βρίσκονται εκεί εκείνη την ώρα» σημείωσε.
Οπως είπε είναι πολυ συγκεκριμένοι οι λόγοι που μπορει κάποιος να μετακινηθεί μεταξύ περιφερειών. «Ας κάνουμε όλοι υπομονή να περάσουμε τον σκόπελο» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται προς τα μέτρα.
Υπενθύμισε πως δεν επιτρέπονται τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι.
Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.
Για τη σύσταση των εννέα ατόμων στο γιορτινό τραπέζι είπε ότι κωδικός για μετακίνηση ανήμερα των Χριστουγέννων για το ρεβεγιόν είναι ο αριθμός 6 ενώ θα ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Οσοι μετακινηθούν θα πρέπει να στείλουν sms και ξεκινώντας, αλλά και επιστρέφοντας. «Να φροντίσουν να μην τους βρει η επιστροφή μετά τις 22:00 διότι σε αυτό το διάστημα θα δοθεί βαρύτητα και θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί οι έλεγχοι» είπε.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η κίνηση στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής παρά το lockdown ήταν κατά 37,5% αυξημένη σε σχέση με του πρώτου lockdown από όσους προσπάθησαν να ολοκληρώσουν εγκαίρως προετοιμασίες και αγορές για τις ημέρες των γιορτών.
Για τα μέτρα στις εκκλησίες, υπενθύμισε αυτα που έχουν αποφασισθεί δηλαδή 25 άτομα το μεγιστο στις εκκλησίες και 50 στις μητροπόλεις και είπε πως και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο το sms με αριθμό 6.
οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.
“Γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους. Και με γεμάτες εντατικές, με νέα έξαρση, εμβολιασμός σωστός δεν μπορεί να γίνει”, είπε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια είναι σταθερή αλλά αργεί όπως και η ουσιαστική αποσυμπίεση στο σύστημα Υγείας.
Την ίδια ώρα, οι προετοιμασίες για τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού είναι πυρετώδεις και οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα μπορούσε να επηρεάσει τους προγραμματισμούς και τις διαδικασίες σε βάρος όλων.
«Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή μια κοινής μάχης. Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε! (…) Δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων», τόνισε.
Σε περίπτωση καταγγελλιών για μεγάλο συγχρωτισμό σε σπίτια, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.
Με πληροφορίες από ert