Πακιστάν: Επαρχία απαγόρευσε τα τεστ παρθενίας σε θύματα βιασμού

POP UP TEAM
/
6 Ιανουαρίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης απαγόρευσε αυτή την «εξευτελιστική» εξέταση

Το Περιφερειακό δικαστήριο στο Πακιστάν απαγόρευσε τα τεστ παρθενίας σε θύματα βιασμού, μία απόφαση που θεωρείται ορόσημο στη χώρα και την καλωσόρισαν οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εν λόγω απόφαση, που έχει ισχύ στην επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν, βάζει τέλος στη σωματική εξέταση με το χέρι που γίνεται σε θύματα βιασμού. Η δικαστής Αγιέσα Μάλικ, του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λαχόρης, χαρακτήρισε «εξευτελιστική» αυτή την εξέταση και τόνισε ότι δεν έχει καμία εγκληματολογική αξία. 

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει ακτιβιστές. Αν και η απόφαση αφορά την Πουντζάμπ, μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες προσφυγές, σε άλλες επαρχίες του Πακιστάν. Το λεγόμενο τεστ παρθενίας είναι μία εξέταση με τα δάχτυλα, στον κόλπο της γυναίκας, προκειμένου να εξεταστεί η χαλαρότητά του και αν υπάρχει υμένας. Θεωρητικά, αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί αν μια γυναίκα είναι σεξουαλικά δραστήρια και σε τι βαθμό.

Όμως, η εξέταση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δυσφημιστούν θύματα βιασμού που κρίνεται ότι είχαν σεξουαλική εμπειρία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτή την εξέταση, λέγοντας ότι δεν έχει καμία επιστημονική αξία και πως αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην απόφασή της, η δικαστής Μάλικ τόνισε ότι η εξέταση είναι «εξαιρετικά αδιάκριτη» όπως και ότι δεν υπάρχει «καμία επιστημονική ή ιατρική απαίτηση» για αυτή. «Είναι μία εξευτελιστική πρακτική, που χρησιμοποιείται για να πέσουν υποψίες στο θύμα αντί να πέφτει η προσοχή στον κατηγορούμενο και στο περιστατικό σεξουαλικής βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εδώ και καιρό, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών δίνουν μάχη κατά των τεστ παρθενίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για κομμάτι μιας παραδοσιακής πατριαρχικής κουλτούρας, που ρίχνει την ευθύνη στη γυναίκα σε περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης. 

Στο Πακιστάν γίνονται σχετικά λίγες καταγγελίες για βιασμούς, καθώς τα θύματα μπορεί να στιγματιστούν. Στις περιπτώσεις που καταγγέλλονται, ελάχιστοι δράστες καταδικάζονται, εξαιτίας της αδύναμης νομοθεσίας και της περίπλοκης διαδικασίας. 

Τον Σεπτέμβριο υπήρξε κύμα οργής, μετά τον ομαδικό βιασμός μιας γυναίκας, μπροστά στα παιδιά της, στην άκρη του δρόμου. Διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα και ο πρόεδρος ενέκρινε ένα αυστηρό νέο νομοσχέδιο για τις υποθέσεις βιασμού. 

Η πρακτική των τεστ παρθενίας έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα τελευταία χρόνια και οι δύο οργανισμοί έχουν κάνει καμπάνια για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής παγκοσμίως. Στην Ινδία, αυτή η εξέταση απαγορεύτηκε το 2013, ενώ στο Μπαγκλαντές ελήφθη η ίδια απόφαση το 2018.

Την ίδια χρονιά απαγόρευσε το τεστ παρθενίας και το Αφγανιστάν. Όμως, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι οι γυναίκες ακόμη υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση.

 

Με πληροφορίες από BBC, via lifo.gr

 

Tags :

Μοιράσου το ...