Το λιανικό εμπόριο ανεβάζει ρολά από την προσεχή Δευτέρα, 5 Απριλίου, έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Επιστημόνων, όπως κοινοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των χθεσινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε στον «Ε.Τ.» πως επί της ουσίας ανοίγουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα εμπορικά κέντρα, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά, τα outlets και τα shop in shop.

Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα καταστήματα

Όπως τόνισε το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του προκαθορισμένου ραντεβού, με τους καταναλωτές να στέλνουν κενό SMS στο 13032, έχοντας περιθώριο τριών ωρών να ολοκληρώσουν τις αγορές τους.

Θα επιτρέπεται η λειτουργία του click away και του click inside, με την παρουσία ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας του καταστήματος, αλλά με ανώτατο όριο τα 20 άτομα κατά περίπτωση. Παράλληλα θα τηρούνται όλα τα γνωστά μέτρα, δηλαδή η υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός κι εκτός καταστημάτων, τήρηση αποστάσεων, υγιεινή χεριών κλπ.

Εμπορικά κέντρα

Δεν θα λειτουργούν τα outlets, τα εμπορικά κέντρα, τα shops in shops και τα εκπτωτικά χωριά. Πάντως και αυτά ενδέχεται να λειτουργήσουν από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το λιανικό εμπόριο αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη πίεση μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστό. Το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα. Εάν η πρώτη εβδομάδα εξελιχθεί καλά, θα μπορούσαν να ανοίξουν και αυτά την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι προβλέπεται κόφτης στα μηνύματα στο 13032, με ένα μήνυμα μόνο ανά 24ωρο ανά κινητό τηλέφωνο, καθώς σε «δεύτερο μήνυμα θα γυρίζει αρνητική απάντηση». Δεν διευκρινίζεται πάντως τι γίνεται εάν έρθει στο 13032 μήνυμα από άλλο κινητό καταχωρημένο στο ίδιο πρόσωπο.

Ο ΓΓ Εμπορίου θύμισε ότι πρέπει πάντα να έχει ο καταναλωτής μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και ότι στην επιλογή του click away η πληρωμή γίνεται απαραιτήτως με κάρτα και όχι με μετρητά.

«Τώρα είναι η στιγμή ευθύνης για όλους», επισήμανε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.