Ανοίγουν αύριο Σάββατο οι Διαδημοτικές μετακινήσεις – Ποια καταστήματα θα ανοίξουν, ποια θα παραμείνουν κλειστά

POP UP TEAM
/
2 Απριλίου, 2021

Από το Σάββατο αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι αλλαγές στις μετακινήσεις, ενώ από την Δευτέρα παίρνει μπρος και το λιανεμπόριο.

Με αυτά τα μικρά βήματα που κάνει η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μία ανάσα στην κούραση των πολιτών από το lockdown, κάτι στο οποίο θα συνδράμει από την Δευτέρα και το άνοιγμα των αγορών.

Πιλοτικά αλλάζουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Όπως έχει γίνει γνωστό, για το Σαββατοκύριακο και μόνο, θα γίνει πιλοτικά η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό 6 για τους πολίτες. Εφ’ όσον δεν παρατηρηθούν προβλήματα συνωστισμού σε περιοχές, τότε το μέτρο θα παραμείνει. Η κυβέρνηση αποφάσισε για το Σαββατοκύριακο να γίνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με κωδικό 6 στο 13033, με έως 3 άτομα ή μια οικογένεια που θα μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε εντός της Περιφέρειας που κατοικούν.

Από την Δευτέρα θα πάρει μπρος και το λιανεμπόριο κάτω από αυστηρότερα μέτρα αυτή τη φορά, προς αποφυγή συνωστισμού. Όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τετάρτης, από την προσεχή Δευτέρα θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (SMS στο 13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από τις αρμόδιες αρχές, κάθε ημέρα θα μπορεί ένας πολίτης να στείλει μία φορά SMS για να βγει για ψώνια και θα έχει μπροστά του να πάει σε όσα ραντεβού θα έχει κλείσει. Στο δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση. Ο καταναλωτής θα πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλει να κάνει αγορές. Αφού κλείσει ραντεβού για τις αγορές και λάβει SMS από το κατάστημα για την ώρα του ραντεβού τους, πριν την αναχώρησή του για τα καταστήματα θα στείλει SMS στο 13032. Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Μέσα σε τρεις ώρες θα μπορεί να κάνει τις αγορές του σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της Περιφέρειας όπου μένει, πηγαίνοντας στο ή στα ραντεβού του (μπορεί να κλείσει όσα ραντεβού θέλει για αγορές μέσα σε αυτό το τρίωρο) με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Στην επιλογή του click away οι αγορές θα γίνονται μόνο με κάρτα, όπως διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

-τα συνοικιακά καταστήματα
-τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
-οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
-τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

-shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
-outlets
-εμπορικά κέντρα
-εκπτωτικά χωριά

Γι’ αυτά τα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων

Όσον αφορά τις αγορές σε σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, δεν αλλάζει κάτι. Παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Διαβάστε περισσότερα στην athensvoice.gr/

 

*Photo Credit: Eurokinissi

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved