Μινιόν: Η ιστορία του θρυλικού πολυκαταστήματος, η καταστροφή και η αναβίωσή του

POP UP TEAM
/
23 Νοεμβρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Tο Μινιόν το 1934 ήταν απλώς ένα περίπτερο που έμοιαζε με παντοπωλείο στην οδό Αιόλου.

Εκεί μπορούσες να βρεις από τσιγάρα μέχρι είδη ξυρίσματος και από αναπτήρες μέχρι κάλτσες και μπρελόκ. Από αυτό εμπνεύστηκε ο Ιωάννης Γεωργακάς το επιχειρηματικό του όνειρο, την ιδέα ενός πολυκαταστήματος στο οποίο θα μπορούσε να βρει κανείς ό,τι επιθυμεί με μία και μόνο επίσκεψη. Νεαρός τότε, με καταγωγή από την Ολυμπία, κυκλοφορούσε στην περιοχή της Ομόνοιας με το ποδήλατο και έκανε μεροκάματα ως πλασιέ. Τότε ήταν που κατάφερε να πείσει τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου Άγγελο Σεραφειμίδη, να συνεργαστούν και το 1944 να δημιουργήσουν στην Πατησίων ένα πραγματικό μεγαθήριο για τα ελληνικά δεδομένα, το πρώτο εμπορικό πολυκατάστημα στη χώρα – το περίφημο ΜΙΝΙΟΝ με τ’ όνομα.

Σύντομα ο Γεωργακάς ανέλαβε τα ηνία και δημιούργησε ένα εμπορικό κέντρο που στέγαζε από καταστήματα με ρούχα και παιχνίδια μέχρι κομμωτήρια και εστιατόρια, με κυλιόμενες σκάλες ανάμεσα στους ορόφους και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ, όπως λέγεται, εδώ καθιερώθηκαν και οι ετήσιες εκπτώσεις.

Τα Χριστούγεννα στήνονταν ολόκληρες γιορτές με Αγιοβασίληδες να διασκεδάζουν τις εκατοντάδες του κόσμου από την Αθήνα αλλά και την επαρχία που έφταναν μέχρι εδώ για τα δώρα των ημερών. Ο ιδιοκτήτης του, καλοντυμένος και γιορτινός, ήταν πάντα εκεί να μοιράζει στα παιδιά σοκολάτες.

Οι γιορτές στην μαγική Αθήνα των περασμένων δεκαετιών...

296267592 5990844917611266 2876898423528952133 n

Παραμονές Χριστουγέννων του 1980 ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που σηματοδότησε την αρχή του τέλους του ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ. Ξεκίνησε τα ξημερώματα από τους –φορτωμένους με παιχνίδια και εύφλεκτα υλικά– τελευταίους ορόφους του πολυκαταστήματος, και κατέκαψε όλο το κτίριο, παρά τις προσπάθειες 42 οχημάτων και 135 ανδρών της πυροσβεστικής.

Αν και οι ζημιές ανήλθαν στα δύο δισεκατομμύρια δραχμές –ποσό μυθικό για την εποχή–, ο Γεωργακάς ξαναέστησε το ΜΙΝΙΟΝ «συνεπικουρούμενος» και από την αγάπη του κόσμου που ποθούσε να ξαναδεί ζωντανό και ακμαίο το αγαπημένο του πολυκατάστημα. Οριστικά λουκέτο μπήκε το 1998 μετά από τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε για πάρα πολλά χρόνια, ενώ όλη αυτή η περιοχή του αθηναϊκού κέντρου –που κάποτε έσφυζε από ζωή– υποβαθμίστηκε.

ΜΙΝΙΟΝ (το επόμενο ξημέρωμα)

278489991 5670543632974731 6319069299731295985 n

Σήμερα, 24 περίπου χρόνια μετά, η εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Dimand οριστικοποιεί τα σχέδιά της για το Μινιόν. Το 2021 το κτίριο βγήκε σε διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε η Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις από επενδυτικά σχήματα. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ηDimand, το σχέδιο αφορά ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μικτής χρήσης –με χώρους γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και εστίασης– συνολικού μεικτού εμβαδού 18.740 τ.μ.

Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει συνολικά τα 54,4 εκατ. ευρώ και να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dimand Real Estate, Δημήτρη Ανδριόπουλο, οι παρεμβάσεις θα γίνουν με σεβασμό στην ιστορία του και στις μνήμες που φέρει το κτίριο, με στόχο να αποκτήσει η περιοχή της Ομόνοιας τη χαμένη εμπορική και οικονομική της αίγλη.

Σύντομα ξεκινά και η έρευνα αγοράς για τους μισθωτές και τους χρήστες του ακινήτου. Σε αναμονή, λοιπόν…

Φωτογραφίες: Μινιόν Το Πολυκατάστημα της Αθήνας

Της Κατερίνας Καμπόσου, AthensVoice

Tags :

Μοιράσου το ...