Αλλάζει ο τρόπος που θα πληρώνουμε στο Μετρό και στα λεωφορεία της Αθήνας

© Pixabay
POP UP TEAM
/
2 Οκτωβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Την προώθηση της χρήσης τραπεζικών καρτών και smartphones στη θέση των παραδοσιακών εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προοωθεί ο ΟΑΣΑ, που στοχεύει να κάνει πράξη το σύστημα των ανέπαφων, ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως εξάλλου συμβαίνει ήδη σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.

Με το σύστημα των «ανέπαφων» μετακινήσεων, ο χρήστης θα μπορεί να «τσεκάρει» την κάρτα του ή το κινητό του κατά την επιβίβαση π.χ. σε ένα λεωφορείο, χωρίς, επομένως, να χρειάζεται να προμηθευτεί ένα χάρτινο εισιτήριο ή μια πλαστικοποιημένη κάρτα (Ath.ena Card).

«Τρέχει» ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ
Ήδη ο νέος διαγωνισμός του ΟΑΣΑ με θέμα «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντας για την ανάθεση υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών και είσπραξης εσόδων κομίστρου του ΟΑΣΑ» τρέχει και καταδεικνύει ότι βρίσκεται ψηλά στην αντζέντα των προτεραιοτήτων του.

Στην πρόκληση αναφέρεται ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών που υποστηρίζουν το νέο σύστημα που πρόκειται να εφαρμόσει ο οργανισμός και είναι το εξής:

«Ένταξη στο σύστημα ΑΣΣΚ (Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου) εξοπλισμού που θα επιτρέπει στο επιβατικό κοινό την εκτέλεση συναλλαγών αγοράς προϊόντων με χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών από κινητά τηλέφωνα με λειτουργία NFC και κατάλληλη εφαρμογή (π.χ. Google Pay, Samsung Pay κ.λπ.). Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση σε επιλεγμένους λογαριασμούς του πελάτη για την εκτέλεση ψηφιακών συναλλαγών, στον εξοπλισμό πώλησης, στα επικυρωτικά μηχανήματα (σε λεωφορεία, τραμ και σταθμούς Μετρό) και σε καρταναγνώστες πυλών διέλευσης επιβατών (στους σταθμούς του Μετρό).

Επίσης το σύστημα θα υποστηρίζει την εκτέλεση πράξεων πληρωμών του αντιτίμου του κομίστρου με χρήση τραπεζικής κάρτας που διαθέτει EMV τεχνολογία για ανέπαφες συναλλαγές στον εξοπλισμό πώλησης, σε επικυρωτικά και καρταναγνώστες πυλών ελεγχόμενης διέλευσης.

Στην περίπτωση χρήσης πορτοφολιού από smartphones με λειτουργία NFC η κατανομή των συναλλαγών στους παρόχους πληρωμών θα πραγματοποιείται από την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε», στο εξής ΔΙΑΣ, ενώ στην περίπτωση χρήσης τραπεζικών καρτών τεχνολογίας EMV για ανέπαφες συναλλαγές η κατανομή των συναλλαγών θα πραγματοποιείται από ιδρύματα που είναι πιστοποιημένα και συνεργαζόμενα με τους εκκαθαριστές του Ομίλου VISA».

Στην πρόσκληση του ΟΑΣΑ, επίσης, αναφέρεται ότι η διαδικασία ανέπαφης συναλλαγής με χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει λειτουργία NFC και εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού καθώς και η χρήση τραπεζικής κάρτας με EMV τεχνολογία για χρήση στις επικυρωτικές συσκευές και στους καρταναγνώστες πυλών ελεγχόμενης διέλευσης θα περιγραφεί όταν παραδοθούν από τον ανάδοχο οι σχετικές μελέτες εφαρμογής για τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα.

Πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα – Παραμένουν και τα χάρτινα εισιτήρια

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί στα λεωφορεία του αεροδρομίου και, βάσει προγραμματισμού, στόχος είναι να εφαρμοστεί παντού έως την άνοιξη του 2024. Το χάρτινο εισιτήριο δεν θα καταργηθεί, αλλά θα παραμείνει μια εναλλακτική επιλογή.

Να σημειωθεί ότι στο σύστημα ανέπαφων συναλλαγών είχε αναφερθεί και στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, εξηγώντας ότι το σύστημα, μέσω τακτικών εκκαθαρίσεων που θα πραγματοποιεί, θα είναι σε θέση να χρεώνει τους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.

 

Πηγή: Athens Voice

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved