Αθήνα: Παραδόθηκε χτες σε κατοίκους και επισκέπτες η νέα, πανέμορφη πλατεία Ομονοίας

POP UP TEAM
/
15 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Το συντριβάνι γύρισε ξανά εκεί που ήταν.

O δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε το έναυσμα για τα εγκαίνια της νέας πλατείας, με τη φωταγώγηση του εντυπωσιακού συντριβανιού.

Αρκετός κόσμος βρέθηκε στο σημείο για να απολαύσει το μοναδικό θέαμα και να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο από τη φαντασμαγορική τελετή.

 Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τονίζει ότι “η Αθήνα και οι άνθρωποι της ανακτούν το δημόσιο χώρο τους. Κάθε εμβληματικό σημείο της πόλης επαναφέρει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα και τον πολιτισμό της. Αυτό γίνεται και με την Ομόνοια που επιστρέφει στους πολίτες, όχι ως κόμβος διέλευσης αλλά ως σημείο αναφοράς και προορισμού”.

 http://youtu.be/sHJY4EoUUzg

Η Ομόνοια, σημειώνει, “είναι ένα κομμάτι του ψηφιδωτού που δημιουργεί ο Μεγάλος Περίπατος. Το συμπληρώνει και το αναδεικνύει. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου που αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους”.

Η πλατεία ανακατασκευάστηκε με χορηγίες ιδιωτών, αποκτώντας έτσι ένα εντυπωσιακό συντριβάνι, το οποίο έχει τώρα διάμετρο 40 μέτρων. Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, αλλά λόγω της καραντίνας που τέθηκε σε ισχύ εξαιτίας του κορονοϊού, δεν είχε αποδοθεί στους πολίτες.

Ήδη, από το πρωί της Πέμπτης, τα προστατευτικά είχαν αφαιρεθεί από το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας και συνεργεία του δήμου προέβησαν στον καθαρισμό της.

Πρόκειται για ένα συντριβάνι, από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη- με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων.

Σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα.

 Επίσης λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία.

Σε λειτουργία μπαίνει επίσης ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Ο δήμος Αθηναίων υπογραμμίζει επίσης την “καθοριστική συμβολή μεγάλων και πολύ σημαντικών εταιριών και ιδρυμάτων” στην ριζική αυτή ανακατασκευή της πλατείας. Οι Μεγάλοι δωρητές του έργου, σύμφωνα με το δήμο ήταν “το “Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη” με γενναία χρηματοδότηση, η “Fontana Fountains” που κατασκεύασε το συντριβάνι, ο “Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ” που ανέλαβε την εξ ολοκλήρου κάλυψη της δαπάνης και την εκτέλεση του συνόλου των οικοδομικών εργασιών και είχε μέσω της θυγατρικής του “ΤΟΜΗ” τον γενικό συντονισμό και την επίβλεψη του εργοταξίου.

Ειδικά για το μοναδικό Γλυπτό του Ζογγολόπουλου καθοριστική ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση που έδωσε την δυνατότητα της πλήρους επαναλειτουργίας του μετά από χρόνια. Συμβολή στην ολοκλήρωση του έργου είχαν επίσης οι εξής εταιρίες: “LANDCO ΕΠΕ”, “AGROHOUM Α.Ε”, “KERGON ΙΚΕ” και “Green Code – Γ.Χ. Μπακούλας & ΣΙΑ ΕΕ”. Οι εργασίες, επισημαίνει ο δήμος, είχαν ολοκληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά δεν παραδόθηκε λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και των περιορισμών στην κυκλοφορία που ακολούθησαν.

Aνάρτηση για τα αποκαλυπτήρια έκανε και ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με ένα βίντεο που δείχνει το νέο εντυπωσιακό συντριβάνι:

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved