Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής που έκανε ο Stanley Kubrick στο The Shining

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
30 Μαρτίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Ο φόβος για το άγνωστο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε σκηνοθέτης τρόμου. Απλώς κοιτάξτε πώς ο Steven Spielberg χρησιμοποίησε το φτερό ενός καρχαρία κατά τη διάρκεια της ταινίας «Jaws» το 1975 ή πώς ο John Carpenter κράτησε κρυφή την ταυτότητα του Michael Myers στην slasher ταινία του 1978, Halloween. Παρόλα αυτά, καμία ταινία δεν αποτυπώνει τον απόκοσμο φόβο για το άγνωστο από την εμβληματική ταινία τρόμου του Stanley Kubrick του 1980, The Shining.

Διασκευάζοντας την ιστορία από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King του 1977, το The Shining διαδραματίζεται στο φανταστικό Overlook Hotel στα Βραχώδη Όρη, ένα εντυπωσιακό, έρημο κτίριο όπου ο Jack Torrance συμφώνησε να το φροντίσει κατά την διάρκεια του χειμώνα μαζί με την οικογένειά του. Όσο περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο ξενοδοχείο, ο Jack αρχίζει να χάνει τον έλεγχο της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα να επιτεθεί με δολοφονική μανία στην σύζυγό του.

Με πρωταγωνιστές τους Jack Nicholson, Shelley Duvall και Danny Lloyd, η ταινία θεωρείται κλασική, με τους θαυμαστές του είδους να προσπαθούν ακόμα να αποκρυπτογραφήσουν το νόημά της. Ένας από τους γρίφους της ταινίας είναι τι συμπέρασμα βγαίνει στο φινάλε, στο οποίο βλέπουμε τη σύζυγο του Jack, Wendy, και τον γιο του, Danny, να φεύγουν από το ξενοδοχείο με τον ίδιο τον Jack να έχει κατρακυλήσει πλήρως στην παράνοια. Το τελευταίο πλάνο δείχνει τον νεκρό πρωταγωνιστή να απαθανατίζεται σε μια παλιά φωτογραφία ξενοδοχείου, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς συνέβη.

Όμως, αυτό δεν ήταν το original φινάλε της ταινίας, καθώς ο Kubrick έκοψε μια ολόκληρη σκηνή. Η σκηνή, την οποία έκοψε βιαστικά ο εκκεντρικός σκηνοθέτης, έλαβε χώρα εβδομάδες μετά την τελική καταδίωξη γύρω από τον λαβύρινθο του ξενοδοχείου Overlook, σε ένα νοσοκομείο όπου ο Stuart Ullman, ο διευθυντής του ξενοδοχείου, επισκέπτεται τον Danny και τη Wendy, οι οποίοι αναρρώνουν από τα τραύματά τους. Επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο χαρακτήρες κατάφεραν να ξεφύγουν από τον Jack μέσα από το πυκνό χιόνι, η σκηνή συνεχίζεται όταν ο Ullman εξηγεί ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για οποιοδήποτε παραφυσικό φαινόμενο στο ξενοδοχείο.

Λίγο πριν τελειώσει η σκηνή, ο Ullman πετάει στον Danny μια κίτρινη μπάλα, κάνοντας παραπομπή στην ίδια χρωματιστή μπάλα που κύλισε έξω από το δωμάτιο 237 κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης και μακροχρόνιος θαυμαστής του Shining, Lee Unkrich: «Ο Kubrick αποφάσισε να αφαιρέσει τη σκηνή, λίγο μετά την πρεμιέρα της ταινίας στις ΗΠΑ, στέλνοντας βοηθούς για να αφαιρέσουν τα πλάνα από τα δεκάδες αντίτυπα που παίζονταν στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα γνωστά αντίγραφα της σκηνής καταστράφηκαν, αν και φημολογείται ότι μπορεί να υπάρχει ένα σωζόμενο αντίγραφο».

Ελάχιστα απομεινάρια απομένουν από την σκηνή του νοσοκομείου, πέρα από κάποιες φωτογραφίες polaroid και μερικά φιλμ 35 χιλιοστών που φιλοξενούνται στο Αρχείο Stanley Kubrick. Ωστόσο, ο Unkrich αφήνει το κοινό να αναρωτιέται προσθέτοντας: «Φημολογείται ότι μπορεί να υπάρχει ένα σωζόμενο αντίγραφο».

http://www.youtube.com/watch?v=pJpTAIHeBW8

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved