«Το Ερπετό»: H καλύτερη crime σειρά του Απριλίου στο Netflix

POP UP TEAM
/
9 Απριλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Μας αρέσουν οι ωραίες ιστορίες στην τηλεόραση, πόσο μάλλον αν είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Από true crime ιστορίες μέχρι ιστορικά και αθλητικά δράματα, όταν η μυθοπλασία συναντάει την πραγματικότητα, το αποτέλεσμα μπορεί να μας καθηλώσει. Πολλά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε, από τη σειρά «Τσερνόμπιλ» μέχρι το «Narcos» και το «Στέμμα», κάποιες πολύ πιστές στο θέμα, άλλες σαν πιο ελεύθερη μεταφορά.

«Το Ερπετό» είναι μία σειρά που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, αυτή του κατά συρροή δολοφόνου και απατεώνα Σαρλ Σομπράζ που συγκλόνισε με τους φόνους του την Ασία και την Ευρώπη τη δεκαετία του ’70. Γνωστός και ως Bikini Killer και «Ερπετό», πλησίαζε τα «θηράματά» του, κυρίως νεαρούς τουρίστες από την Ευρώπη και την Αμερική που ακολουθούσαν το λεγόμενο «hippie trail», το εναλλακτικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Ασία, μέσω Τουρκίας, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία και Νεπάλ.

Ο Σαρλ Σομπράζ (τον υποδύεται ο Ταχάρ Ραχίμ που έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα), ένας γαλλοβιετναμέζος μπον βιβέρ, γοήτευε τα θύματά του με τους τρόπους και το lifestyle του (sex, drugs and rock’n’roll) και τα οδηγούσε στον «ιστό της αράχνης». Συχνά παρουσιαζόταν σαν επιτυχημένος έμπορος πολύτιμων λίθων και με τη βοήθεια της φίλης του, Μαρί-Αντρέ Λεκλέρκ (Τζένα Κόλμαν), εξαπατούσε και έκλεβε νεαρούς τουρίστες αλλά δεν έμενε μόνο εκεί. Πολλοί τουρίστες έπεσαν θύματα του νοσηρού του μυαλού. Δεν τους έκλεβε απλά, φαίνεται πως απεχθανόταν μέχρι θανάτου τον τρόπο ζωής τους. Υπολογίζεται ότι σκότωσε περισσότερους από 12 ανθρώπους από το 1976 μέχρι το 1997, ενώ ο ίδιος ταξίδευε από χώρα σε χώρα με διαφορετικές ταυτότητες και ήταν μάστερ στις αποδράσεις (πάντοτε έβρισκε και πρόθυμους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για να δωροδοκήσει…).

Ο νεαρός διπλωμάτης στην Ολλανδική Πρεσβεία της Μπανγκόκ, Χέρμαν Κνίπενμπεργκ (Μπίλι Χάουλ), αληθινό πρόσωπο και αυτός που αργότερα δούλεψε σαν διπλωμάτης και στην Ελλάδα, εμπλέκεται με τους φόνους του Σομπράζ στην Ταϊλάνδη, αρχίζει να υποψιάζεται ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε όλους αυτούς τους νεαρούς τουρίστες που βρίσκονται δολοφονημένοι και αρχίζει να ψάχνει την υπόθεση. Ακολουθεί κυνήγι σε όλη την Ευρώπη και την Ασία από την Ιντερπόλ για να βρεθούν τα ίχνη του και να συλληφθεί πριν διαπράξει νέα εγκλήματα.

 http://youtu.be/gidcMTelApE

Αυτή είναι η ιστορία του «Ερπετού», της νέας μίνι σειράς 8 επεισοδίων από το BBC One και το Netflix που ήδη αναρριχάται στην κορυφή των προτιμήσεων των ελλήνων τηλεθεατών. Μπορεί, εν μέρει, να ακολουθεί το κλασικό τηλεοπτικό μοτίβο αστυνομικός-ψάχνει-δολοφόνο (ή σε αυτή την περίπτωση διπλωμάτης-ψάχνει-δολοφόνο) αλλά το σκηνικό σε Ταϊλάνδη, Ινδία και Νεπάλ στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η ατμόσφαιρα, η μουσική και τα ρούχα της εποχής, οι νεαροί χίπις μπροστά στο άγνωστο, την κάνουν να ξεχωρίζει από πολλές σύγχρονες crime σειρές. Αν αναλογιστείς ότι βασίζεται και σε αληθινή ιστορία, αυτό της δίνει έξτρα ενδιαφέρον. Αφού την είδα, έψαξα περισσότερα στο ίντερνετ για τους αληθινούς πρωταγωνιστές. Μέχρι και ο ίδιος ο διπλωμάτης Χέρμαν Κνίπενμπεργκ, πλέον συνταξιούχος που ζει στη Νέα Ζηλανδία, παραδέχεται ότι τα γεγονότα στο «Ερπετό» καταγράφονται πιστά. «….νομίζω ότι ο Μπίλι Χάουλ έκανε φανταστική δουλειά. Ήταν τόσο αληθινή… Μερικές σκηνές που είδα πραγματικά με καθήλωσαν… Ήταν επικίνδυνα κοντά στην πραγματικότητα και με ότι βίωσα ο ίδιος».

Δεν είναι μόνο ο διπλωμάτης Χέρμαν Κνίπενμπεργκ που ζει σήμερα. Το αληθινό «Ερπετό», ο Σαρλ Σομπράζ, ζει και είναι 77 χρονών. Λέτε να συναντηθούν ξανά κάποια στιγμή; Έχουν την ίδια ηλικία. Ίσως έχουν πολλά να πουν.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στην Athensvoive.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved