Πως να διαχειριστούμε το άγχος από τα οικονομικά βάρη 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
10 Οκτωβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Όλοι, μα όλοι, έχουν νιώσει οικονομική πίεση στη ζωή τους κάποια στιγμή. Τα οικονομικά προβλήματα και οι υποχρεώσεις μπορεί να μοιάζουν με θηλιά στον λαιμό και να μας πελαγώνουν.

Όπως όμως όλα τα άγχη στη ζωή μας, έτσι και το οικονομικό έχει την πηγή του.

Ψάξε ποια είναι η πηγή του άγχους σου!

Σκέψου αν το άγχος σου δημιουργείται από κάποιο χρέος, από το γεγονός ότι δεν έχεις οικονομίες ή ότι δεν μπορείς να πληρώσεις εγκαίρως τους λογαριασμούς σου.

Όταν κατανοήσεις τις κύριες πηγές του οικονομικού σου άγχους, θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις καλύτερα το πρόβλημα. Εάν γράψεις αναλυτικά την οικονομική σου κατάσταση, τις υποχρεώσεις και τις οφειλές σου θα μπορέσεις να οργανώσεις καλύτερα τον μήνα σου.  Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο βήμα.

Φτιάξε budget

Κατέγραψε τι μπαίνει και τι βγαίνει από την τσέπη σου κάθε μήνα. Δες ποια είναι τα χρήματα που λαμβάνεις σίγουρα κάθε μήνα και ποια τα  πάγια έξοδά σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις μια καλύτερη διαχείριση τού τι χρήματα θα διαθέτεις και τι χρήματα πρέπει να δώσεις. Οτιδήποτε ξοδεύεις επιπλέον, πρέπει να το καταγράφεις ώστε να έχεις απόλυτη εποπτεία.

Εάν σε παίρνει, όρισε ένα ποσό κάθε μήνα –δεν έχει σημασία αν είναι  μεγάλο ή μικρό – που θα βάζεις στον «κουμπαρά» σου.

Βρες τρόπους να αυξήσεις το εισόδημά σου

Κι ενώ είναι καλό να σκέφτεσαι τρόπους να κάνεις οικονομία, είναι επίσης καλό να βρίσκεις άλλους που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις το εισόδημά σου. Για παράδειγμα, κάνε μια επιπλέον βάρδια ή εάν το δικαιούσαι, συζήτησε με τον προϊστάμενό σου για αύξηση.

Αυτοματοποίησε κάποιες συναλλαγές σου

Κάποιες από τις συναλλαγές που έχουμε να κάνουμε είναι μηνιαίες και πάγιες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τις προγραμματίσεις να γίνονται κάθε μήνα στην ώρα τους από τον λογαριασμό που πληρώνεσαι, ανάλογα με το πότε είναι πιο βολικό για σένα. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξενοιάσεις από την υποχρέωση να το κάνεις ο ίδιος κάθε μήνα.

Ζήτα βοήθεια

Πολλές φορές νομίζουμε ότι επειδή έχουμε ενηλικιωθεί, πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εάν αισθάνεσαι ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις σε πνίγουν, μπορείς να ζητήσεις τη συμβουλή ή την καθοδήγηση κάποιου κοντινού σου προσώπου ή κάποιου ειδικού. Για παράδειγμα, σίγουρα η τράπεζά σου έχει έναν οικονομικό σύμβουλο που μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις τα οικονομικά σου καλύτερα αλλά και να σου δώσει συμβουλές καλύτερης διαχείρισης και αποταμίευσης.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved