Συναισθηματική συμβατότητα: Τελικά, τα ετερώνυμα έλκονται;

POP UP TEAM
/
5 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές και συνήθως υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να έλκονται από το αντίθετό τους. Ιδού γιατί…

«Σε ότι αφορά τη συναισθηματική συμβατότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πρώτα τις ομοιότητες», υποστηρίζει ο ψυχολόγος Joseph Cilona επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «παρόλο που τα παρόμοια χαρακτηριστικά μπορούν σίγουρα να ενισχύσουν τη συναισθηματική συμβατότητα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε μερικά ζευγάρια».

«Πολλές σημαντικές πτυχές των σχέσεων, ειδικά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι ανάγκες και οι προτιμήσεις, ταιριάζουν καλύτερα όταν είναι αντίθετα ή συμπληρωματικά παρά παρόμοια», λέει στο womenshealthmag, ο Cilona.

Συνήθως υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να έλκονται από το αντίθετό τους. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο John Mayer, συγγραφέα του «Family Fit: Find Your Balance in Life», προσελκύεσαι από το αντίθετό σου, επειδή έχει κάποιες ιδιότητες που αισθάνεσαι ότι κατά κάποιον τρόπο τις απορροφάς.

Μπορεί επίσης να είναι συναρπαστικό να συνδεθείς με κάποιον τον οποίο νιώθεις σαν το αντίθετό σου, λέει η ψυχολόγος Ramani Durvasula, συγγραφέας του «Should I Stay or Should I Go?». Παράδειγμα: Ο μηχανόβιος με τον οποίο είχες εμμονή στο γυμνάσιο.

Αλλά αυτή η ιδέα ότι τα ετερώνυμα έλκονται μπορεί να μην έχει βάση γιατί είναι κάπως εύκολο να πιστεύεις ότι κάποιος είναι το αντίθετό σου ενώ δεν είναι στην πραγματικότητα. «Ποτέ δύο άτομα δεν είναι πανομοιότυπα, οπότε ενώ επιλέγουμε άτομα που είναι παρόμοια με μας, όταν εμφανιστούν κάποιες διαφορές, μπορεί να αισθανθούμε κάτι “αντίθετο”», υποστηρίζει στο womenshealthmag η Durvasula.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσελκύονται από τα αντίθετά τους, παρόλο που μπορεί να φαίνεται έτσι.

Είναι σημαντικό να αναλύσουμε τι σημαίνει το «τα ετερώνυμα έλκονται». Εάν το δούμε κυριολεκτικά, αυτό θα σήμαινε ότι εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε κοινά στοιχεία. Αλλά, στην πραγματικότητα, έχεις πιθανώς περισσότερα κοινά από ότι νομίζεις.

«Έχουμε την τάση να φαινόμαστε ελκυστικοί σε ανθρώπους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με εμάς και που είναι παρόμοιοι με εμάς», λέει η Durvasula. «Έτσι, στην πραγματικότητα, τα αντίθετα δεν προσελκύονται».

Άρα στην ουσία εσύ και ο σύντροφός σου μπορεί να είστε πολύ διαφορετικοί όταν πρόκειται για πράγματα όπως τα γούστα σας στη μουσική, το είδος φαγητού που θέλετε να φάτε, τι είδους ρούχα θέλετε να φορέσετε και πολλά άλλα πράγματα – και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά, πολύ σέξι. Στην πραγματικότητα, παρά τα λίγα αντίθετα χαρακτηριστικά, πιθανότατα είστε πιο όμοιοι από ότι νομίζετε.

Είναι πιθανό οι διαφορές σε ένα ζευγάρι να προκαλέσουν προβλήματα;

Τα ζευγάρια που θεωρούν τον εαυτό τους αντίθετο ο ένας με τον άλλον «δεν είναι απαραίτητα πιο επιρρεπή σε διαφωνίες ή συγκρούσεις από εκείνα που συνδέονται περισσότερο με ομοιότητες», λέει ο Cilona.

Όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου ως αντίθετους ανθρώπους, πιθανότατα εστιάζεις σε πιο προφανή πράγματα, όπως τα ρούχα και τι θέλετε να κάνετε στις ώρες διασκέδασης. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στα οποία ταιριάζετε σε σχέση με αυτά που αποτελούν τα στοιχεία της προσωπικότητας σας και το πώς δουλεύετε ομαδικά. Πρέπει να συνυπολογίσεις πράγματα όπως η συνολική στάση στη ζωή, οι προτιμήσεις, οι αξίες, οι πεποιθήσεις και το στυλ επικοινωνίας σας, σημειώνει ο Cilona. Και οι πιθανότητες είναι ότι ταιριάζετε σε τουλάχιστον μερικά από αυτά τα πράγματα.

Πώς μπορώ να κάνω να δουλέψει μια σχέση με το «αντίθετο» μου;

Ο Cilona συνιστά να σκέφτεις τον εαυτό σου ως συμπληρωματικό με τον σύντροφο σου αντί ως αντίθετο.

Μπορείς επίσης να σκεφτείς τις διαφορές σας ως τρόπο να μάθεις περισσότερα για τη δική σου προσωπική ανάπτυξη. «Να είσαι περίεργη γι αυτόν και να επικοινωνείς με αυτό το άτομο για τις διαφορές του», συμβουλεύει ο Mayer. Εάν ο σύντροφός σου είναι εξαιρετικά εξωστρεφής, για παράδειγμα, ίσως αυτό να σε ωθήσει σιγά σιγά να βγεις από το καβούκι σου λίγο περισσότερο. Η επικοινωνία αποτελεί κομβικό σημείο, συμβουλεύει η Durvasula.

Έτσι, εάν ο σύντροφός σου προτιμά να βγαίνει αργά όταν εσύ προτιμάς να κοιμηθείς, συμβιβάσου κανονίζοντας να βγεις σε μέρες όπου είστε και οι δύο άνετοι. Τότε, ίσως μπορείτε και οι δύο να περάσετε καλά. Μπορεί ένα βράδυ να κοιμηθεί νωρίς μαζί σου και εσύ το άλλο βράδυ μπορείς να πιεις αρκετούς καφέδες και να καταφέρεις να μείνεις ξύπνια μέχρι αργά.

Τελικά, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η φροντίδα και το πάθος του ενός για τον άλλον, είναι όλα τα πράγματα που θα σας βοηθήσουν να μείνετε μαζί, λέει ο Cilona. Εάν μπορείτε να τα καταφέρετε όλα αυτά, θα έχετε μια πετυχημένη σχέση, είτε είστε πολύ διαφορετικοί είτε όχι.

 

Με πληροφορίες από womenonly.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved