Άρχισαν οι ετοιμασίες για την ημέρα του Πάσχα, τα φαγητά, τα αβγά, αλλά και τα τσουρέκια που είναι και τα πιο μπελαλίδικα γιατί απαιτούν χρόνο, σωστή συνταγή, χρόνο προετοιμασίας αλλά και σωστό ψήσιμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που φτιάχνουμε τσουρέκια και δεν γίνονται όσο αφράτα θα θέλαμε. Εμείς βρήκαμε και σας προτείνουμε την καλύτερη συνταγή γιατί πάντα πετυχαίνει. Και αν νηστεύεις κανένα πρόβλημα, έχουμε και μια συνταγή για vegan τσουρέκι για να μην το στερηθείς ούτε αυτές τις μέρες.
Υλικά
Ζάχαρη 240 γρ.
Βούτυρο 160 γρ. φρέσκο λιωμένο
Γάλα 200 γρ.
Μαγιά 70 γρ.
Αλάτι 1 πρέζα
Αυγά 3
Αλεύρι Για Τσουρέκια 700 γρ.
Μαχλέπι 3 1/2 κουτ. γλυκού
Για γλάσο
Κουβερτούρα 1 (μπορείτε να βάλετε και λευκή σοκολάτα)
Μαργαρίνη 1/3 πακέτο
Γάλα 5 κουταλιές σούπας
Αυγα 1 κρόκος
Εκτέλεση
Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Στο χλιαρό γάλα (οχι καυτό) λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (1 ώρα περίπου).
Ρίχνουμε στο μίξερ το λιωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λειώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα αυγά και όλα τα υγρά και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι πια (όχι πολύ ζύμωμα). Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί. Κόβουμε σε κομμάτια, το τοποθετούμε στη λαδόκολλα και πλάθουμε τα τσουρέκια. Αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 170°C στην πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και από κάτω (για 30- 40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο).
Γλάσο σοκολάτας :
Λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιιώσει ρίχνουμε και τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα γαι να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Αν λιώσετε λευκή σοκολάτα μπορείτε να κάνετε και μερικές γραμμούλες σχεδιάκια.
Vegan Τσουρέκι
Υλικά
15 γρ. μαγιά ξηρή
150 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Για το τσουρέκι
770 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. ρόφημα σόγιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γ. μαστίχα1 κ.γ.
1 κ. γλ. κοφτό μαχλέπι
1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. βανίλιας για την επικάλυψη
2 κ.σ. ρόφημα σόγιας
40 γρ. αμύγδαλο
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθούν η μαγιά και η ζάχαρη.Καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με μια πετσέτα και αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το γάλα σόγιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη. Στον πολυκόφτη βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, το αλάτι και χτυπάμε καλά για να διαλυθούν και να γίνουν σκόνη. Βάζουμε το μείγμα αρωματικών μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15-20 λεπτά ώστε να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Λαδώνουμε ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1- 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί να διπλασιαστεί το μείγμα εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και των υλικών. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και αφήνουμε το ένα κομμάτι στην άκρη. Παίρνουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες 30-40 εκ. Ενώνουμε τις άκρες από τη μια πλευρά και πλέκουμε με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή η τέταρτη λωρίδα πάει πάνω από δεύτερη, η πρώτη πάνω από την τρίτη και η δεύτερη πάνω από την τρίτη. Ενώνουμε και τις άκρες στο τσουρέκι και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο τσουρέκι. Τα τσουρέκια τα ψήνουμε ξεχωριστά. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.