10 απλοί τρόποι για να μειώσετε το άγχος

freerangestock
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
14 Νοεμβρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Πώς να διαχειριστείτε αγχωτικές καταστάσεις

Μπορεί να σας ξαφνιάζει το γεγονός ότι το βιολογικό στρες είναι μια αρκετά πρόσφατη ανακάλυψη. Μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο ενδοκρινολόγος Hans Selye εντόπισε και κατέγραψε για πρώτη φορά το άγχος.

Τα συμπτώματα του στρες υπήρχαν πολύ πριν από τον Selye, αλλά οι ανακαλύψεις του οδήγησαν σε νέα έρευνα που βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος τους. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με δέκα τρόπους για να ανακουφιστείτε από το άγχος.

1. Ακούστε μουσική

Εάν αισθάνεστε πιεσμένοι από μια αγχωτική κατάσταση, κάντε ένα διάλειμμα και ακούστε χαλαρή μουσική. Η αναπαραγωγή ήρεμης μουσικής έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο και μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κορτιζόλη, μια ορμόνη που συνδέεται με το στρες. Αν η κλασσική μουσική δεν σας αρέσει, δοκιμάστε να ακούσετε ήχους της φύσης που έχουν παρόμοια χαλαρωτικά αποτελέσματα με τη μουσική.

2. Μιλήστε για αυτό που σε αγχώνει με έναν φίλο

Όταν αισθάνεστε άγχος, κάντε ένα διάλειμμα για να μιλήσετε με έναν φίλο για τα προβλήματά σας. Οι καλές σχέσεις με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα είναι σημαντικές για κάθε ισορροπημένο τρόπο ζωής. Μια καθησυχαστική φωνή, έστω και για ένα λεπτό, μπορεί να σας βοηθήσει.

3. Μιλήστε με τον εαυτό σας 

Μερικές φορές η βοήθεια ενός φίλου δεν είναι επιλογή. Αν συμβαίνει αυτό, το να μιλήσεις ήρεμα στον εαυτό σου μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμο. Μην ανησυχείτε μήπως φανείτε τρελοί. Απλώς πείτε στον εαυτό σας δυνατά για ποιο λόγο είστε αγχωμένοι, τι πρέπει να κάνετε για να διορθώσετε το πρόβλημα και το πιο σημαντικό, ότι όλα θα πάνε καλά.

4. Φάτε σωστά

Τα επίπεδα στρες και η σωστή διατροφή συνδέονται στενά. Όταν είμαστε αγχωμένοι, συχνά ξεχνάμε να τρώμε καλά και παρασυρόμαστε από γλυκά και λιπαρά σνακς. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τρόφιμα με ζάχαρη και προγραμματίστε εκ των προτέρων. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα καλά και οτιδήποτε έχει λιπαρά ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα του στρες.

5. Γελάστε δυνατά

Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης που προκαλούν στρες. Το γέλιο ξεγελάει το νευρικό σας σύστημα για να σας κάνει ευτυχισμένους.
Παρακολουθήστε μερικές κλασσικές κωμωδίες ή δείτε στο youtube βιντεάκια με αστεία ζώα. Σίγουρα θα νοιώσετε καλύτερα.

6. Πιείτε τσάι
Μια μεγάλη δόση καφεΐνης προκαλεί για λίγο αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να σας προκαλέσει υπερένταση. Αντί για καφέ ή ενεργειακά ποτά, δοκιμάστε πράσινο τσάι. Έχει λιγότερη από τη μισή καφεΐνη του καφέ και περιέχει υγιή αντιοξειδωτικά, καθώς και θεανίνη, ένα αμινοξύ που έχει ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα.

7. Ασκηθείτε στο mindfulness

Υπάρχουν επίσης πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα. Η έννοια του «mindfulness» είναι ένα μεγάλο μέρος των διαλογιστικών και σωματικών προσεγγίσεων της ψυχικής υγείας και έχει γίνει δημοφιλής πρόσφατα. Από τη γιόγκα και το tai chi μέχρι τον διαλογισμό και το pilates, αυτά τα συστήματα ενσυνειδητότητας ενσωματώνουν σωματικές και πνευματικές ασκήσεις που εμποδίζουν το άγχος να γίνει πρόβλημα.

8. Γυμναστική έστω και για μερικά λεπτά

Η άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα το να σηκώνεις σίδερα στο γυμναστήριο ή να τρέχεις σε μαραθώνιο. Ένας σύντομος περίπατος στο γραφείο ή απλά ένα τέντωμα στη δουλειά μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση σε μια στρεσογόνα κατάσταση. Η κίνηση του αίματός σας απελευθερώνει ενδορφίνες και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας σχεδόν ακαριαία.

9. Κοιμηθείτε καλύτερα

Όλοι γνωρίζουν ότι το άγχος μπορεί να σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας. Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου είναι επίσης βασική αιτία στρες. Αυτός ο φαύλος κύκλος αναγκάζει τον εγκέφαλο και το σώμα να αποσυντονιστούν και μόνο χειροτερεύει με τον καιρό. Φροντίστε να κοιμάστε επτά με οκτώ ώρες το βράδυ. Κλείστε την τηλεόραση νωρίτερα, χαμηλώστε τα φώτα και δώστε στον εαυτό σας χρόνο να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο.

10. Αναπνεύστε καλύτερα

Η συμβουλή «πάρε μια βαθιά ανάσα» μπορεί να φαίνεται σαν κλισέ, αλλά ισχύει όταν πρόκειται για άγχος. Για αιώνες, οι βουδιστές μοναχοί έχουν επίγνωση της αναπνοής κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Για μια εύκολη άσκηση τριών έως πέντε λεπτών, καθίστε στην καρέκλα με τα πόδια στο πάτωμα και τα χέρια πάνω από τα γόνατά σας. Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά και βαθιά, εστιάζοντας στο διάφραγμα καθώς διαστέλλετε πλήρως το στήθος σας. Ενώ η ρηχή αναπνοή προκαλεί άγχος, η βαθιά διαφραγματική αναπνοή οξυγονώνει το αίμα σας και καθαρίζει το μυαλό σας.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved