Μήπως κοιμάσαι πιο πολύ από το κανονικό; Τι είναι το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης;

POP UP TEAM
/
25 Σεπτεμβρίου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης ή αλλιώς το σύνδρομο Kleine-Levin syndrome (ή KLS) είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση η οποία δεν απειλεί τη ζωή αλλά ουσιαστικά οι επιπλοκές που έχει στη καθημερινότητα είναι πολλές.

Σκέψου χωρίς να τρυπήσεις το δάχτυλό σου σ’ ένα αδράχτι όπως η Ωραία Κοιμωμένη να πέφτεις για ύπνο και να ξεχνάς να ξυπνήσεις. Να κοιμάσαι για πάνω από 15 ώρες και να μην ξεκουράζεσαι και ταυτόχρονα να έχεις έντονες κυκλοθυμικές τάσεις… αυτό είναι το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης με πολύ απλά λόγια.

Πιο επιστημονικά, σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), επίσης γνωστό ως σύνδρομο Sleeping Beauty (το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης) είναι μια σπάνια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από επίμονη επεισοδιακή υπερυπνία και γνωστικές αλλαγές ή αλλαγές στη διάθεση.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης υπερφαγία, υπερευαισθησία και άλλα συμπτώματα. Οι ασθενείς εμφανίζουν γενικά επαναλαμβανόμενα επεισόδια της πάθησης για περισσότερο από μια δεκαετία. Τα μεμονωμένα επεισόδια συνήθως διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, αλλά λιγότερο από ένα μήνα.

Η πάθηση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή των πασχόντων, αλλά τα συμπτώματα σπάνια προκαλούν μόνιμα ζητήματα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η πορεία του συνδρόμου ποικίλλουν μεταξύ των πασχόντων. Οι ασθενείς συνήθως έχουν περίπου 20 επεισόδια για περίπου μια δεκαετία. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες μεταξύ των επεισοδίων. Η έναρξη της κατάστασης ακολουθεί συνήθως μια ιογενή λοίμωξη. Έχουν παρατηρηθεί διαφορετικοί ιοί για την ενεργοποίηση του KLS. Γενικά γίνεται διάγνωση μόνο αφού έχουν αποκλειστεί παρόμοιες συνθήκες. Η μαγνητική τομογραφία, οι σαρώσεις CT, η οσφυϊκή παρακέντηση και οι τοξικολογικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται για να αποκλείσουν άλλες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά άρθρα, όταν το σύνδρομο είναι σε έξαρση, ο πάσχων μπορεί να κοιμάται 15, 20 ή 22 ώρες τη μέρα και αυτή η κατάσταση να διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Συνήθως εμφανίζονται περίπου 20 κρίσεις σε βάθος δεκαετίας ενώ μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες, ακόμη και χρόνος χωρίς να εμφανίσουν επεισόδιο.

Οι πάσχοντες εμφανίζουν (σε ποσοστό 80%) γενικευμένο αίσθημα απάθειας και αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα. Επίσης περίπου το 50% των ασθενών εμφανίζουν ψυχωτικά συμπτώματα ενώ η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζει λιγότερος από 1 στους 4.

Υπάρχει θεραπεία; Γνωστή θεραπεία για το σύνδρομο KLS δεν υπάρχει, δυο έρευνες, όμως, που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η χορήγηση λιθίου μπορεί να προλάβει τα συμπτώματα της επανεμφάνισης κρίσης στο 20% – 40% των περιπτώσεων.

 

Πηγή: ipop.gr

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved