Αλκοόλ: Ποιες οι επιπτώσεις του στην υγεία μας; Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

POP UP TEAM
/
24 Οκτωβρίου, 2023

Πόσο καταναλώνουν οι Έλληνες;

Το αλκοόλ αποτελεί απόλαυση για τους περισσότερους από εμάς, καθώς μας συνοδεύει στο φαγητό, στις βραδινές μας εξόδους ή σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι δηλαδή, μια αγαπημένη συνήθεια που συνδέουμε τόσο με τα ευχάριστα όσο και με τα δυσάρεστα συμβάντα στη ζωή μας. Αυτό ίσως να εξηγεί και την αυξημένη κατανάλωσή του στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσληψη αλκοόλ στην Ευρώπη φαίνεται να μην μειώνεται στον επιθυμητό βαθμό με το πέρασμα του χρόνου. Οι πολίτες της Ε.Ε. δυστυχώς, υπερκαταναλώνουν αλκοόλ.
Η κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας κινείται επίσης, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε Έλληνας πίνει κατά μέσο όρο 10,3 λίτρα αλκοόλ, που αντιστοιχoύν σε 14 μπουκάλια κρασί. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι οι νέοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

 Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία μας;

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει φανεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Η υπερκατανάλωση όμως, έχει πολλές σοβαρές επιπτώσεις στα όργανα του οργανισμού. Οι σημαντικότερες από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:

Ήπαρ: Το συκώτι είναι το όργανο του σώματος που πλήττεται πιο σοβαρά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ μεταβολίζεται σε αυτό. Τα στάδια της αλκοολικής ηπατοπάθειας είναι: λιπώδης διήθηση, οξεία ηπατίτιδα, χρόνια ηπατίτιδα με ίνωση και κίρρωση

Πάγκρεας: Το αλκοόλ είναι επιβλαβές και για το πάγκρεας, καθώς μετά την κατανάλωσή του, οι τοξικές ουσίες που παράγονται μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, γνωστή ως παγκρεατίτιδα.

Εγκέφαλος: Το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο. Η μακρόχρονη κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης και επηρεάζοντας την ικανότητα σκέψης και κίνησης.

Καρδιά: Παρόλο που η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετικές επιδράσεις για την καρδιά, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια, αρρυθμία και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Αύξηση βάρους: Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αρκετές θερμίδες, καθώς το αλκοόλ μας δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Επίσης το αλκοόλ δημιουργεί το αίσθημα της πείνας οδηγώντας στην μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

 

Ευχαριστούμε την Flora Loukianou από το Nutricenter valiagrigoriou.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved