Το γάλα μάς γερνάει πρόωρα λένε οι επιστήμονες – Δείτε ποιο είδος και γιατί

POP UP TEAM
/
23 Αυγούστου, 2021

Αν θέλετε να επιβραδύνετε τη διαδικασία της γήρανσης, καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε το πλήρες γάλα με αποβουτυρωμένο, υποστηρίζει νέα έρευνα. 

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.800 ενήλικες στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά γάλα με πλήρη λιπαρά είχαν κοντύτερα τελομερή, σημάδι επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης.

Αν και δεν αποδείχθηκε ότι το λίπος του γάλακτος καθαυτό επιταχύνει τη γήρανση, ενισχύει τις αμερικανικές διατροφικές οδηγίες που αφορούν τους ενήλικες, σύμφωνα με τις οποίες όσοι πίνουν αγελαδινό γάλα, είναι προτιμότερο να επιλέγουν με λίγα ή καθόλου λιπαρά, τόνισε ο ερευνητής Larry Tucker, καθηγητής φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, στη Γιούτα.

Τα τελομερή είναι συγκεκριμένες δομές DNA-πρωτεΐνης που βρίσκονται στα δύο άκρα κάθε χρωμοσώματος, και προστατεύουν το γονιδίωμα από τη νουκλεολυτική αποικοδόμηση. Επομένως, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της πληροφόρησης στο γονιδίωμα μας. Με κάθε κυτταρική διαίρεση ένα μικρό μέρος του τελομερούς DNA χάνεται ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής κυτταρικής διαδικασίας, όμως όταν το μήκος των τελομερών φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, το κύτταρο υφίσταται γήρανση ή και απόπτωση. Με αυτό τον τρόπο το μήκος των τελομερών μπορεί να χρησιμεύσει ως βιολογικό ρολόι που καθορίζει τη διάρκεια ζωής ενός κυττάρου και ενός οργανισμού.

Η έρευνα έχει συνδέσει τα κοντύτερα τελομερή με μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων, καρκίνου, καρδιοπαθειών και πρόωρου θανάτου.

Πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής σχετίζονται επίσης με το μήκος των τελομερών, δήλωσε ο Tucker. Οι παχύσαρκοι, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν βραχύτερα τελομερή συγκριτικά με τους αδύνατους, όπως και οι καπνιστές έναντι των μη καπνιστών. Όσοι τρώνε πολλές φυτικές ίνες, λαχανικά και φρούτα, έχουν συνήθως μακρύτερα τελομερή από εκείνους που αποφεύγουν αυτές τις τροφές.

xromosomata2

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με αύξηση του κινδύνου πολλών ασθενειών. Αντίστοιχα, υπάρχουν άλλες τόσες που υποστηρίζουν το αντίθετο» είπε ο Tucker, ο οποίος μελέτησε δεδομένα για 5.834 ενήλικες Αμερικανούς που συμμετείχαν σε εθνική μελέτη υγείας.

Μελετήθηκε η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους, ενώ έδωσαν δείγμα DNA για να μετρηθεί το μήκος των τελομερών.

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έπιναν πλήρες γάλα ή με 2% λιπαρά, ενώ το 27% έπιναν πλήρως αποβουτυρωμένο (χωρίς λιπαρά) γάλα ή με 1% λιπαρά. Το 13% των συμμετεχόντων δεν έπιναν γάλα.

Ο Tucker διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν γάλα με περισσότερα λιπαρά, είχαν κοντύτερα τελομερή συγκριτικά με όσους έπιναν γάλα με ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά.

Κάθε ποσοστιαία αύξηση λίπους στο γάλα -2% αντί για 1%, για παράδειγμα- συνδέθηκε με 4,5 χρόνια βιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η περιστασιακή κατανάλωση γάλακτος με λιπαρά, δεν φάνηκε να δημιουργεί πρόβλημα.

Για τους ανθρώπους που κατανάλωναν γάλα λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, δεν φάνηκε σύνδεση του γάλακτος με περισσότερα ή λιγότερα λιπαρά και των βραχύτερων τελομερών. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η σύνδεση για όσους έπιναν γάλα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ήταν πιο ισχυρή για όσους έπιναν γάλα σε καθημερινή βάση.

Δεν είναι ξεκάθαρη η σύνδεση του γάλακτος με πολλά λιπαρά και της γήρανσης, σύμφωνα με τον Tucker, εικάζεται όμως ότι τα κορεσμένα λιπαρά των ζωικών προϊόντων, μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

Διαπίστωσε ότι σε όσους ακολουθούσαν διατροφή με λίγα κορεσμένα λιπαρά συνολικά, τα λιπαρά του γάλακτος δεν έκαναν τη διαφορά στο μήκος των τελομερών. Αντίθετα, η σύνδεση ήταν «ισχυρή» στο ένα τρίτο των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Επειδή όμως στο μήκος των τελομερών παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν αποκλειστικά τα λιπαρά του γάλακτος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

 

Πηγή: healthday.com, onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved