Πώς επηρεάζουν οι ειδήσεις την ψυχική σου υγεία και πώς να προστατευτείς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
22 Φεβρουαρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Το να είσαι άνθρωπος και να ζεις στον 21ο αιώνα, αυτόματα σημαίνει ότι είσαι καθημερινά εκτεθειμένος σε έναν κύκλο ειδήσεων που μπορούν να σου δημιουργήσουν στρες. Συνεχώς γινόμαστε δέκτες τίτλων, φωτογραφιών και άρθρων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αρνητικά νέα.

Είναι αλήθεια ότι όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε για τον κόσμο και για το τι συμβαίνει, τόσο περισσότερο μπορούμε να κατανοήσουμε τις εξελίξεις. Αλλά πλέον δεν είναι μυστικό, ότι το να είσαι «συνδεδεμένος» συνεχώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σου υγεία. Ειδικότερα σε περιόδους όπως η τωρινή, που βομβαρδιζόμαστε κάθε δευτερόλεπτο όχι απλώς με αρνητικά, αλλά με εξωπραγματικά νέα.

«Γνωρίζουμε από πολλές έρευνες ότι τα υψηλά επίπεδα έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά όταν είναι επαναλαμβανόμενα, τείνουν να συνδέονται με ψυχολογική δυσφορία», λέει η Dana Rose Garfin, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, η οποία μελετά το πώς η έκθεση σε κάποιο δραματικό γεγονός επηρεάζει την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή την καθημερινή υπερέκθεση; Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις μόνο κάποια tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να καταφέρουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να επεξεργαστεί όλον αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών.

1)      Ξεκουράσου όσο περισσότερο μπορείς

Είναι πολύ σημαντικό ο οργανισμός να ξεκουράζεται. Ο ύπνος βοηθάει πολύ στην εκτόνωση του άγχους. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο περισσότερα νεύρα και άγχος έχουμε, σύμφωνα με την Andrea Bonior, PhD, κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα του Detox Your Thoughts: «Αν δεν κοιμηθείς αρκετά, το σώμα σου θα τα αντιλαμβάνεται όλα ως απειλή και θα είναι alert για να σε προστατέψει.

2)      Βρες χρόνο για ασκήσεις που εκτονώνουν το άγχος

Είναι πολύ ωφέλιμο να περιποιείσαι τον εαυτό σου και να κάνεις δραστηριότητες που ενισχύουν τη νοητική σου ευεξία. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που να εφαρμόζεται και να βοηθάει όλους το ίδιο. Αυτό εξαρτάται από το τι αρέσει σε εσένα να κάνεις. Μερικές ιδέες: Δοκίμασε διαλογισμό, βγες έξω για λίγο ήλιο και καθαρό αέρα, νιώσε τα συναισθήματά σου, μην τα καταπιέζεις, ψήσε μπισκότα, κάνε ένα μπάνιο, κλάψε, κάνε μια βόλτα, αν αισθάνεσαι πως θέλεις να φωνάξεις κάνε το, κράτα ένα ημερολόγιο καταγράφοντας σκέψεις και συναισθήματα, κάνε ασκήσεις αναπνοής, γέμισε τον εαυτό σου με στιγμές χαράς και γέλιου, τηλεφώνησε σε έναν φίλο, κάντε την άσκηση που σου αρέσει!

3)      Να θυμάσαι ότι η περισσότερη πληροφορία δεν είναι απαραίτητα καλό πράγμα

Κατά τη διάρκεια τρομακτικών και γρήγορα εξελισσόμενων καταστάσεων, είναι λογικό να αισθάνεσαι άγχος. Και είναι κατανοητό να αντιδρούμε σε αυτό αναζητώντας ακόμη περισσότερη πληροφορία πιστεύοντας ότι θα καλύψουμε τα κενά, εξηγεί η Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής (ADAA). Αλλά η σκέψη ότι γνωρίζουμε όλα και περισσότερα δεδομένα – βλέποντας περισσότερες ειδήσεις και βλέποντας περισσότερα tweets – είναι εσφαλμένη.

4)      Η «υπερκατανάλωση» ειδήσεων δεν βοηθά πουθενά

Αρχικά η περισσότεροι δύσκολα ξεχωρίζει τα real από τα fake news. Έπειτα οι ειδήσεις δεν μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις μας, ενώ μπορεί να έχεις ήδη παρατηρήσει ότι οι περισσότερες πληροφορίες είναι περιττές. Επομένως, μπορεί να είναι χρήσιμο να αποδεχτείς ότι υπάρχουν πολλά έξω από τον έλεγχό σου, λέει η ADAA. Επικεντρώσου σε πράγματα που εξαρτώνται από εσένα, όπως είναι ο εαυτός σου, ή οι συνήθειές σου.

5)      Μείνε στις αξιόπιστες πηγές ειδήσεων

Βρες κάποιες πηγές ειδήσεων τις οποίες αισθάνεσαι ότι μπορείς να εμπιστευθείς. Η περισσότερη ενημέρωση δεν σημαίνει ότι είναι πάντα καλύτερη. Δεν χρειάζεται λοιπόν να διαβάζεις όλες τις απόψεις στο διαδίκτυο- ειδικά αν αυτές  βασίζονται στον εντυπωσιασμό, την πρόκληση φόβου και την παραπληροφόρηση.

6)      Βάλε χρονικό όριο στον εαυτό σου

Όπως θα έκανες στο παιδί σου εάν περνούσε πολύ χρόνο μπροστά από τα social. Ε, αυτό πρέπει να κάνεις κι εσύ. Βάλτε ένα χρονικό όριο για το πόση ώρα θέλεις να χαζέψεις στα social και μετά κλείσε τις εφαρμογές και ασχολήσου με κάτι άλλο.

7)      Κλείσε τις push notifications.

Δεν χρειάζεται να έχεις συνέχεια στα αφτιά σου ειδοποιήσεις. Είναι μια αποτελεσματική και απλή στρατηγική για να αρχίσεεις να χαλαρώνεις, υποστηρίζει η  Riana Elyse Anderson, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Συμπεριφοράς Υγείας και Αγωγής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η Anderson συμβουλεύει επίσης να βάλεις κάποια «φυσική απόσταση» ανάμεσα σε εσένα και το τηλέφωνό σο, για παράδειγμα, να το τοποθετήσεις σε άλλο δωμάτιο, για να σε βοηθήσει να αντισταθείς στην παρόρμησή σου να το τσεκάρεις.

 

Tags :

Μοιράσου το ...