Υπάρχει μια άσκηση που διαρκεί 1 λεπτό και θα σε βοηθήσει με το πρωινό άγχος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
26 Φεβρουαρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Ξυπνάς κι εσύ καμιά φορά με μια ανάσα, μέσα στον πανικό και το άγχος χωρίς συγκεκριμένο λόγο; Δεν είσαι μόν@! Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν αγχωμένοι, με ένα σφίξιμο στο στομάχι τους που τους εμποδίζει να σηκωθούν εύκολα από το κρεβάτι τους και η μέρα τους φαίνεται βουνό. Κι όταν καταφέρεις να σηκωθείς από το κρεβάτι και να ετοιμαστείς για το γραφείο ξαφνικά ξεσπούν καινούργια ερωτηματικά που σε αγχώνουν: «έκλεισα το θερμοσίφωνο», «τα πήρα όλα;». Όλα σου φαίνονται ξέφρενα, χαοτικά και ανισόρροπα.

Καθολική λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει και μόνο ο θεραπευτής σου μπορεί να σου προσφέρει κατάλληλη βοήθεια. Υπάρχει όμως μια άσκηση που μπορεί να σε βοηθήσει την ψυχολογία σου και να χαλαρώσεις και να μην ξεκινήσεις τη μέρα σου μέσα στον πανικό.

Το να καταφέρεις να «γειωθείς» δεν είναι εύκολο οπότε μην αγχωθείς ιδιαίτερα αν δεν το καταφέρεις με την πρώτη. Σε ενθαρρύνω να χρησιμοποιήσεις την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα, καθώς αυτή η διαδικασία αυτοθεραπείας μπορεί να γίνει ένα safe place μέσα στον εγκέφαλό σας. Μείνε καθισμένη με τα μάτια σου κλειστά και ακολούθησε αυτά τα τρία βήματα:

  • Στη φαντασία σου, περιπλανήσου με το μυαλό σου σε ένα όμορφο μέρος για σένα. Κάπου που αισθάνεσαι γαλήνη (χρησιμοποίησε το ίδιο μέρος κάθε φορά για οικειότητα και ασφάλεια). Όταν δημιουργήσεις στο μυαλό σου αυτό το μέρος επέτρεψε στον εαυτό σου να ζήσει ότι μπορεί σχετικά με αυτό: τα χρώματα, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις αισθήσεις που σου προσφέρει. Ανέπνευσε αργά και απόλαυσε την ηρεμία του μυαλού σου. Μπορείς να βάλεις όλη τη φαντασία σου για να δημιουργήσεις αυτό το καταφύγιο.
  • Όταν είσαι χαλαρή, επίλεξε μια λέξη που θα βοηθάει το μυαλό σου να μεταφερθεί σε αυτό το ασφαλές μέρος. Κάθε μέρα θα χρησιμοποιείς την ίδια λέξη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια λέξη θες (ιδέες: «ειρήνη», «γαλήνη», ηρεμία»). Απλά πες τη λέξη «απ’ έξω» σου μερικές φορές.
  • Τέλος, καθώς κάθεσαι κι έχεις μεταφερθεί στο προσωπικό σου ησυχαστήριο, απλά χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να χτυπήσεις απαλά κάθε μηρό εναλλάξ, από τα αριστερά προς τα δεξιά σε αργό ρυθμό. Μπορείς να επαναλάβεις για 20-30 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιείς μια τεχνική που ονομάζεται αμφίπλευρη διέγερση. Ουσιαστικά, η φαντασία σου έχει πάει σε ένα ήρεμο μέρος και η λέξη που έχεις επιλέξει το ενισχύει. Η πράξη του χτυπήματος ενώ εξασκείς αυτήν την τεχνική είναι ένας περαιτέρω φυσικός ενισχυτής. Στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο ότι δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι πλέον σε «λειτουργία απειλής». Ο σταθερός ρυθμός χτυπήματος ουσιαστικά βοηθά την ένταση να εξωτερικευθεί και διευκολύνει τη γειωμένη αίσθηση.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved