Εάν θέλετε να έχετε μια υγιή καρδιά σε όλη σας τη ζωή, κάντε αυτά τα δύο μικρά, απλά πράγματα: πάρτε τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων από το πρωινό σας και σταματήστε να παρακολουθείτε τόσο πολύ τηλεόραση.
O καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να είναι μια πολύ κακή επιλογή για την υγεία μας. Ωστόσο, πόσες ώρες μπροστά από την τηλεόραση επηρεάζουν αρνητικά την καρδιαγγειακή μας υγεία; Μήπως ένα πρωινό υψηλής ενέργειας κάθε πρωί συμβάλει θετικά; Νέα μελέτη διερευνά και δίνει απαντήσεις.
Προηγούμενες επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο πρόωρος θάνατος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και να μειώνει τη ροή του αίματος, να διαταράξει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει την πιθανότητα φλεγμονών και οξειδωτικού στρες που, ως γνωστόν, συσχετίζονται με την πρόωρη γήρανση και τις ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών αυτών επιπτώσεων.
Νέα μελέτη και μάλιστα από Έλληνες επιστήμονες, αποκάλυψε ότι η μείωση του χρόνου που περνάμε παρακολουθώντας τηλεόραση και η εξασφάλιση ενός πλούσιου σε ενέργεια πρωινού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα της πλάκας που τείνει να συσσωρεύεται στις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου.
Ο Δρ. Σωτήριος Τσαλαμανδρής – ο οποίος είναι καρδιολόγος στην Πρώτη Καρδιολογική Κλινική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας – ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης, η οποία αποτελείται από δύο μέρη. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην 68η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του American College of Cardiology, η οποία φέτος έγινε στη Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α. Η έρευνα περιλάμβανε 2.000 συμμετέχοντες που ζούσαν στην Κορινθία, ήταν ενήλικες και οι οποίοι είτε κινδύνευαν από καρδιαγγειακά προβλήματα, είτε ήδη έπασχαν από καρδιακές παθήσεις. Όλοι είχαν ηλικία μεταξύ 40 και 99 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 63 χρόνια. Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τη σωματική δραστηριότητα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε δύο ειδικές εξετάσεις για τις καρδιακές αρτηρίες που ανιχνεύουν την αρτηριακή δυσκαμψία (αρτηριοσκλήρωση) και τη συσσώρευση πλάκας.
Χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τρεις ομάδες με βάση τον αριθμό των ωρών που πέρναγαν παρακολουθώντας τηλεόραση εβδομαδιαίως: στην ομάδα χαμηλής παρακολούθησης (7 ώρες ή λιγότερο), στη μεσαία (7 έως 21 ώρες) και στην υψηλή (πάνω από 21 ώρες).. Όσοι βρέθηκαν στην ομάδα “υψηλής παρακολούθησης” είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν συσσωρευμένη πλάκα στις αρτηρίες τους σε σύγκριση με εκείνους στης χαμηλής ομάδας. “Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής παρατεταμένων περιόδων καθιστικής συμπεριφοράς”, εξήγησε ο Δρ. Τσαλαμανδρής. “Αυτά τα ευρήματα δίνουν ένα σαφές μήνυμα για να πατήσετε το κουμπί ‘off’ της τηλεόρασής σας και να εγκαταλείψετε τον καναπέ σας. Ακόμη και οι δραστηριότητες που δεν καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια, όπως η κοινωνικοποίηση με φίλους ή το καθάρισμα του σπιτιού, μπορεί να έχουν σημαντικό όφελος για την υγεία σας σε σύγκριση με το χρόνο που κάθεστε και παρακολουθείτε τηλεόραση». Επιπλέον, το 68% εκείνων που παρακολούθησαν περισσότερες από 21 ώρες τηλεόρασης την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τρεις ξεχωριστές ομάδες με βάση τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν στο πρωινό: υψηλής ενέργειας (πρωινό που περιέχει περισσότερο από 20% των ημερήσιων θερμίδων), χαμηλής ενέργειας (5-20% των ημερήσιων θερμίδων) και εξαιρετικά χαμηλής ενέργειας (λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων). Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έτρωγε ένα καθημερινό πρωινό χαμηλής ενέργειας, όπως ένα φλιτζάνι καφέ με γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψωμί με βούτυρο, μέλι, φρούτα ή ελιές. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα υψηλής ενέργειας, οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά στο πρωινό γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, ψωμί και μέλι, εμφάνιζαν υγιέστερες αρτηρίες από εκείνους που δεν έπαιρναν πρωινό.
“Ένα πρωινό υψηλής ενέργειας πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής”, συνεχίζει ο Δρ. Τσαλαμανδρής. “Η κατανάλωση πρωινού που αντιπροσωπεύει περισσότερο από 20% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να είναι ίσης ή και μεγαλύτερης σημασίας από το συγκεκριμένο διαιτολόγιο του ατόμου, όπως δηλαδή το εάν ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή, ή μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή ένα άλλο διατροφικό πρόγραμμα”. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι όσοι παίρνουν πρωινό τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και ότι τα συγκεκριμένα είδη πρωινού όπως τα γαλακτοκομικά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε μια υγιή καρδιά.
Mε πληροφορίες από itrofi.gr