Τα 5 είδη κοιλίτσας και πώς θα τα «ρίξουμε»

POP UP TEAM
/
10 Νοεμβρίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Είδη κοιλίτσας: Η κοιλιά είναι ένα σημείο που κάνει πολλές γυναίκες να αισθάνονται άβολα όταν δεν είναι ακριβώς όπως το θέλουν.

Δεν είναι όμως όλα τα «σωσιβιάκια» το ίδιο! Yπάρχουν διαφορετικά είδη κοιλίτσας και διαφορετικοί τρόποι για να τα διορθώσεις.

H διαιτολόγος- διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου μας παρουσιάζει τα διαφορετικά είδη κοιλίτσας και μας δίνει λύση για να τα αντιμετωπίσουμε:

Κοιλίτσα λόγω δυσκοιλιότητας
Αν το έντερό σου δε λειτουργεί αρκετά καλά, θα έχεις διαπιστώσει πως τις ημέρες που το ρυθμίζεις η κοιλιά σου είναι επίπεδη, ενώ τις περιόδους που δεν αποτοξινώνεται επαρκώς ο οργανισμός, τα παντελόνια σου σε στενεύουν.

Η λύση: Άφθονες φυτικές ίνες, πολύ νερό, φρούτα και λαχανικά, ελαφρά δραστηριότητα, προβιοτικά από γιαούρτι, κεφίρ ή ακόμα και σε συμπλήρωμα από το φαρμακείο (ειδικά αν έχεις πάρει πολλές φορές στη ζωή σου αντιβίωση).

Κοιλίτσα λόγω στρες
Κάθε πρωί η κοιλιά σου είναι όπως την ονειρεύεσαι και όσο περνάει η μέρα αρχίζεις να πρήζεσαι ακόμα και αν δε φας κάτι.

Η λύση: Περιόρισε το άγχος σου, προσπάθησε να κοιμάσαι όσο γίνεται καλύτερα και περισσότερο, προσπάθησε να μη μένεις πολλές ώρες νηστική, κάνε κάποια δραστηριότητα που να σε χαλαρώνει. Βάλε στη διατροφή σου ξηρούς καρπούς και τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, που θα συμβάλουν σε μια καλή διάθεση.

Κοιλίτσα λόγω ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)
Το πρήξιμο δεν είναι μόνιμο, αλλά πυροδοτείται από διάφορα τρόφιμα και από το στρες. Συχνά εναλλάσσονται οι διάρροιες με τις φάσεις τις δυσκοιλιότητας, με κοινό χαρακτηριστικό το φούσκωμα και πιθανώς και τον μετεωρισμό.

Η λύση: Τις ημέρες που είσαι αγχωμένη ή που έχεις φάει τρόφιμα που σου έχουν δημιουργήσει κολίτιδα, προσπάθησε να αποφύγεις τα ωμά λαχανικά και τα πολλά όσπρια ή ζαρζαβατικά. Ιδανικά σε μια περίοδο ηρεμίας, προσπάθησε να κρατήσεις ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων καθώς και τα συμπτώματα που συνοδεύουν την κατανάλωσή τους ώστε να γνωρίζεις τι σε ενοχλεί. Πολύ βοηθητικό είναι το δίκταμο σαν ρόφημα.

Κοιλίτσα μετά τον τοκετό
Αρχικά καλό είναι να κάνεις κάποιους μήνες υπομονή μέχρι να βγάλεις το συμπέρασμα ότι έχεις κοιλιά από τη γέννα. Το σώμα χρειάζεται αρκετό καιρό να επανέλθει, περίπου 9-12 μήνες. Επίσης, καλό είναι να χαθούν πρώτα τα κιλά που πήρες και έπειτα να ασχοληθείς με την κοιλίτσα της γέννας.

Η λύση: Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν διάσταση των κοιλιακών τους, με αποτέλεσμα η κοιλίτσα να επιμένει (χωρίς να υπάρχει επιπλέον βάρος). Η λύση είναι η γυμναστική χωρίς υπερβολές, καθώς το να κάνεις πολλούς κοιλιακούς απότομα μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σου. Θα πρέπει να βασιστείς στις αρχές του πιλάτες και να ενεργοποιήσεις σωστά τους κοιλιακούς σου μυς.

Κοιλίτσα λόγω πάχους
Η κοιλιά είναι ένα σημείο που παρουσιάζει συχνά τοπικό λίπος

Η λύση: Το τοπικό λίπος διορθώνεται όταν κάνεις τηρείς σωστά τα ωράρια των γευμάτων σου και σίγουρα και με την αερόβια γυμναστική. Καλό είναι οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνεις να είναι σύνθετοι (γιατί αυτός ο τύπος παχυσαρκίας δημιουργεί προδιάθεση για σάκχαρο) και να ενισχύσεις τη διατροφή σου με ασβέστιο και ω-3 λιπαρά οξέα.

 

 

Με πληροφορίες από shape.gr- Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Tags :

Μοιράσου το ...