Σταματάει το Airbnb; Τι γίνεται στην Νέα Υόρκη

©Unsplash/luca-bravo
POP UP TEAM
/
15 Σεπτεμβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Νέοι νόμοι περιορίζουν ασφυκτικά την λειτουργία της διάσημη πλατφόρμας καταχώρισης καταλυμάτων
Πλέον η τακτική των Νεοϋορκέζων που έφευγαν τα Σαββατοκύριακα από την πόλη, και ενοικίαζαν το διαμέρισμα τους στην Airbnb, θα αποτελεί παρελθόν. Και αυτό, γιατί η πολιτεία της Νέας Υόρκης ψήφισε νέους νόμους που περιορίζουν ασφυκτικά την λειτουργεία της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τον νόμο «Local Law 18» που τέθηκε σε ισχύ από εχθές, δεν περιορίζει μόνο το πώς λειτουργούν τα Airbnb στην πόλη, αλλά τα απαγορεύει (σχεδόν ολοκληρωτικά) για πολλούς οικοδεσπότες και πελάτες. Η ψήφιση του νέου νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες Airbnb και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να αποσυρθούν από την αγορά της Νέας Υόρκης.

Η είδηση αυτή, προφανώς φέρει έντονη απογοήτευση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους 66 εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την πόλη ετησίως, καθώς είναι πιο φθηνή από ξενοδοχεία. Μόνο το 2022, οι καταχωρήσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων απέφεραν 85 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία.

Ενώ η Airbnb, το Vrbo κι άλλες εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη, οι νέοι κανόνες είναι τόσο αυστηροί που το ίδιο το Airbnb θεωρεί τους κανόνες ως «de facto απαγόρευσή» του. Η Νέα Υόρκη είναι μόνο μία από τις πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να τιθασεύσουν την ιδιαίτερα προσοδοφόρα αυτή επιλογή των τουριστών.

Και άλλες περιοχές επέλεξαν πρόσφατα διαφορετικές μεθόδους χρήσης τέτοιων πλατφορμών. Στο Ντάλας έχουν οριστεί περιορισμοί σε συγκεκριμένες γειτονιές ώστε να μην γίνονται πάρτι. Στον Καναδά και συγκεκριμένα στην επαρχία του Κεμπέκ απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να βγάζουν σχετική άδεια. Το ίδιο ισχύει και για το Μέμφις του Τενεσί.

Στο Σαν Φρανσίσκο, ένα κατάλυμα μπορεί να καταχωρηθεί στην πλατφόρμα για συνολικά 90 μέρες τον χρόνο, ενώ το Άμστερνταμ θέτει το όριο αυτό στις 30 διανυκτερεύσεις ετησίως και το Παρίσι στις 120 ημέρες. Το Βερολίνο είχε απαγορεύσει γενικώς την πλατφόρμα, αλλά απέσυρε την απόφαση το 2018.

Τι επιπτώσεις θα έχουν οι νόμοι αυτοί
Οι σημαντικές αλλαγές που έρχονται θα κάνουν τα καταλύματα από τέτοιες πλατφόρμες «πολύ λιγότερο ελκυστικά» για τους επισκέπτες, είπε ο Sean Hennessey, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοξενίας Jonathan M. Tisch. Και σε μια πόλη όπου τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι μικρά και ακριβά, θα μπορούσε «να κάνει την πόλη λιγότερο προσιτή». Μέχρι τώρα, υπάρχουν περισσότερα από 40.000 Airbnb στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Inside Airbnb, το οποίο παρακολουθεί τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα. Τα περισσότερα από αυτά, είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κέντρο του Μανχάταν.

Ποια είναι η αντίδραση της Airbnb στους περιορισμούς
Η διάσημη πλατφόρμα που μπορεί να προσφέρει πολλές περισσότερες επιλογές για διαμονή και σε πολύ καλύτερη τιμή, έχει προσπαθήσει να αντιδράσει κατά των νέων νόμων, χωρίς όμως επιτυχία. Η εταιρεία άσκησε μήνυση κατά της πολιτείας της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο, αλλά δικαστής απέρριψε την υπόθεση τον Αύγουστο, κρίνοντας ότι οι περιορισμοί ήταν «απολύτως λογικοί».

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Την ίδια ώρα, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγωνίζονται για το δικαίωμα να καταχωρούν τα διαμερίσματά τους και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με τοπικές αρχές.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved