Μόλις 394 νέα κρούσματα του κορονοϊού κατέγραψαν οι αρχές στην ηπειρωτική Κίνα την Τετάρτη αριθμός που είναι και ο χαμηλότερος που έχει αναφερθεί από την 23η Ιανουαρίου.

Αυτή είναι η δεύτερη καλή είδηση μέσα σε δύο ημέρες, αφού χθες έγινε γνωστό πως τηνΤρίτη ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτωνενώ και ο αριθμός των τελευταίων ήταν επίσης ο χαμηλότερος που είχε καταγραφεί από τις 29 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των νεκρών κατά το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε 114 άτομα ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 2.118 στην ηπειρωτική Κίνα και 10 ακόμη σε Κονγκ, Φιλιππίνες, Γαλλία, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Ιράν και στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

H πιο ανησυχητική είδηση ήταν αυτή των δύο νεκρών στο Ιράν. Οι δύο Ιρανοί που υπέκυψαν σε νοσοκομείο της πόλης Κομ δεν είχαν έλθει σε επαφή με Κινέζους ή άτομα που να είχαν επισκεφθεί την Κίνα, όπως δήλωσε ο Μασούντ Μαρντανί, μέλος της εθνικής επιτροπής αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών στο υπουργείο Υγείας του Ιράν, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν «τον τρόπο μετάδοσης του ιού στα δύο θύματα και όπως τονίζουν «είναι πιθανό η ασθένεια να μεταδόθηκε από ταξιδιώτη προερχόμενο από κάποια από τις γειτονικές χώρες».

Νεκροί δύο επιβαίνοντες του Diamond Princess

Επίσης την Τετάρτη πέθαναν δύο από τους επιβάτες που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 επί του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που είναι αγκυροβολημένο στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 80 ετών ενώ αμφότεροι είχαν υποκείμενες παθήσεις. Διακομίστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο σε νοσοκομεία την 11η και τη 12η Φεβρουαρίου, αφού επιβεβαιώθηκε πως είχαν μολυνθεί αλλά κατέληξαν.

Σημειώνεται την χθεςαπομακρύηθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο 443 επιβαίνοντεςκαθώς δεν είχαν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα ενώ η αποβίβαση του συνόλου των επιβατών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Συνολικά 621 επιβαίνοντες στο Diamond Princess έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

coronavirus iran deaths 1

Διασπορά του ιού σε εκκλησία

Σημειώνεται πως στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 74.576 κρούσματα ενώ ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως ανέρχεται σε 75.727. Σε κάποιες χώρες μάλιστα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση μοιάζει να μεγαλώνει. Όπως π.χ. στην Νότια Κορέα που ανέφερε συνολικά 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σε 24 ώρες γεγονός που αυξάνει σε 82 το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν στη Νότια Κορέα.

Από τα νέα κρούσματα, τα 23 συνδέονται με μια λειτουργία σε εκκλησία όπου είχε παρευρεθεί γυναίκα 61 ετών στην πόλη Ντέγκου (κεντρικά), πριν αποκαλυφθεί ότι ήταν φορέας του COVID-19, διευκρίνισαν οι αρχές. Η εκκλησία επιβεβαίωσε ότι δέκα ενορίτες μολύνθηκαν από τη γυναίκα, που πήγε στη λειτουργία αγνοώντας πως ήταν φορέας του κορονοϊού.

 

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ