Έκτακτο: Πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα μια 38χρονη γυναίκα

POP UP TEAM
/
26 Φεβρουαρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Μία 38χρονη Ελληνίδα που επέστρεψε από ταξίδι στην Ιταλία είναι το πρώτο επιβεβαιωμένου κρούσμα κορωνοϊου στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένα γυναίκα είχε επισκεφθεί την Ιταλία και σύμφωνα με τους γιατρούς είναι καλά στην υγεία της. Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίας ημέρες.

Την ανακοίνωση έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και δήλωσε ότι «η νόσος παραμένει ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων και ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, είναι σε καλή κατάσταση και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας. 

Στο μεταξύ, αρνητικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ο άνδρας που νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Τρίτης στο νοσοκομείο Αττικόν. O άνδρας μεταφέρθηκε χθες από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν» και μετά από την εξέταση του δείγματος διαπιστώθηκε ότι δεν πάσχει από κορωνοϊό.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιέχει τα μέτρα αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού. Τα μέτρα όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ενεργοποιηθούν όταν θα χρειαστεί.

Περιορισμός σύνδεσης της Ελλάδας με χώρες όπου ο κορωνοϊός έχει μεγάλη εξάπλωση, αναστολή λειτουργίας σχολείων και γενικά όλων των περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού, περιορισμός κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αναγκαστική διάθεση όλων των κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και θαλάμων νοσηλείας από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο Δημόσιο, έκτακτες προσλήψεις και έκτακτη επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» των μέτρων για την περιχαράκωση τυχόν κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

2485749875648376853567

Δείτε εδώ  αναλυτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, περιλαμβάνει πέντε άρθρα με μέτρα για τον κορωνοϊό, κάποια από τα οποία είναι προληπτικά και κάποια έκτακτα, και θα εφαρμοστούν στην περίπτωση έξαρσης των περιστατικών με Covid-19 και στην Ελλάδα.

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς. 

Το δεύτερο άρθρο αφορά σε ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

– Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας. 

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο κ. Πέτσας. 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε χθες συνάντηση με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό. 

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον κ. Ξανθό, αλλά και τον Παύλο Πολάκη, αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του νέου κορωνoϊού, όπως διαμορφώνονται και στη γειτονική Ιταλία, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος της χώρας. Κοινός τόπος και των τριών ήταν πως «πρέπει να ακούμε και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες» και πως «χρειάζεται ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved