Γιατροί και νοσοκόμοι στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ απηύθυναν την Παρασκευή έκκληση για περισσότερο προστατευτικό εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα «κύματα» ασθενών που αναμένεται να κατακλύσουν τα νοσοκομεία καθώς το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα ξεπέρασε τα 100.000, με πάνω από 1.600 νεκρούς.

Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη για επιπλέον αναπνευστήρες. Νοσοκομεία σε Νέα Υόρκη, Νέα Ορλεάνη, Ντιτρόιτ και άλλα επίκεντρα του ιού έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών και εκπαιδευμένου προσωπικού, ενώ ο αριθμός των των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά περίπου 18.000 την Παρασκευή- το μεγαλύτερο άλμα ως τώρα σε μία ημέρα- σε πάνω από 103.000.

Οι ΗΠΑ εδώ και ημέρες βρίσκονται στην πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά στα κρούσματα, έχοντας ξεπεράσει την Κίνα και την Ιταλία. Επίσης, είναι στην έκτη θέση της κατάταξης όσον αφορά στους θανάτους, με τουλάχιστον 1.632 νεκρούς ως το βράδυ της Παρασκευής- αύξηση ρεκόρ της τάξης των 370 σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Ανά τον κόσμο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 593.000, με 27.198 θανάτους, σύμφωνα με το Johns Hopkins Coronavirus Resource Center. Βάσει των ίδιων στοιχείων, αυτοί που έχουν αναρρώσει ξεπερνούν τους 131.000.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την Παρασκευή εξουσίες εκτάκτου ανάγκης για να βάλει την General Motors να αρχίσει την παραγωγή αναπνευστήρων, αφού κατηγόρησε τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ πως «σπαταλάει χρόνο» στις διαπραγματεύσεις. Προηγουμένως είχε αντισταθεί στις πιέσεις για ενεργοποίηση του Defense Production Act, που ανάγεται στον πόλεμο της Κορέας και δίνει στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες σε καταστάσεις εθνικής εκτάκτου ανάγκης, αντί να επιδιώκει να πιέσει τους κατασκευαστές να δράσουν εθελοντικά.

Μετά από ημέρες διεργασιών, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων την Παρασκευή, στέλνοντας το σχετικό νομοσχέδιο στον Τραμπ, ο οποίος το υπέγραψε, καθιστώντας το νόμο του κράτους.

 

Με πληροφορίες από Reuters