Τα ξένα πανεπιστήμια που ενδέχεται να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα

©Unsplash/dom-fou
POP UP TEAM
/
9 Φεβρουαρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις τα παραρτήματα των μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, που δρομολογείται για τα τέλη Φεβρουαρίου. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε την Τετάρτη (7.2) το νομοσχέδιο και τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την ίδρυση και λειτουργία τους. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι ήδη πανεπιστήμια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία παραρτημάτων στη χώρα.

Μη κρατικά πανεπιστήμια – Ποια ξένα ιδρύματα θα ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα

Ο υπουργός Παιδείας θέλησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει ποια γνωστά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά υπογράμμισε πως «μεγάλα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται ήδη για συνεργασία με ελληνικά». Δεν απέκλεισε μεταξύ αυτών να βρίσκονται και πολύ γνωστά πανεπιστήμια που έχουν ιδρύσει παραρτήματα τους σε άλλες χώρες. Πρόκειται για τη Sorbonne, το Yale, το Johns Hopkings, το Duke, το New York University, το Rochester Institute of Technology. «Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε να ιδρύονται παραρτήματα αυτών των πανεπιστημίων και στην Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πληροφορίες της ATHENS VOICE αναφέρουν ότι από τα πρώτα πανεπιστήμια που έχουν εκδηλώσει εδώ και αρκετό καιρό το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία παραρτημάτων είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Deree.

To Deree του The American College of Greece συνεργάζεται ήδη με δεκάδες ξένα πανεπιστήμια που έχουν έδρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Πρόκειται – όπως αναφέρεται την επίσημη ιστοσελίδα – για το «πρώτο αμερικανικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό που πέτυχε διαπίστευση στις ΗΠΑ». Τα προπτυχιακά του προγράμματα επικυρώνονται από το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει συνάψει συνεργασίες «με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια με αντικείμενο τα προγράμματα σπουδών, την κινητικότητα των φοιτητών και τη δημιουργία ευκαιριών στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών». Ανάμεσα τους, συνεργάζεται τόσο με το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, όσο και ΕΑΠ. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ενδέχεται να δημιουργήσει την πρώτη, ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής προσφέρεται στην Κύπρο σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Saint George’s University of London. Το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας ανήκει στον όμιλο EDEX – Educational Excellence Corporation Limited και από κοινού με τη Hellenic Healthcare Group συμφερόντων του CVC Capital – που ελέγχει τα νοσοκομεία Υγεία και Metropolitan – ίδρυσαν το University of Nicosia Greece Branch Medical Limited.

Μη κρατικά πανεπιστήμια – Οι διευκρινίσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσίασε την Τετάρτη (7.2) ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλύοντας τα κριτήρια για την ίδρυσή του στην Ελλάδα, αλλά και τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών. Μιλώντας σήμερα (8.2) στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας εξήγησε πώς θα προκύπτει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ έκανε αναφορά και στις αιτιάσεις για το ύψος των διδάκτρων.

«Έχουμε μια Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία θα προκύπτει πώς; Έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός… αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος. Κάποιος ο οποίος μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις Πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Ο γενικός “κόφτης” δηλαδή, αυτή είναι η σύλληψη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε:

«Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας, υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί, και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, μίνιμουμ, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης). Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια, πρέπει να κάνουν έρευνα, και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα, αποτελούν παραρτήματα μη κερδοσκοπικά των ξένων πανεπιστημίων. «Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση και με όλη την υφιστάμενη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη παιδεία στη χώρα μας. Αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι οι “κόφτες”, είναι τα ελάχιστα, γιατί πρώτον κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια, τα οποία δεύτερον θα πρέπει να είναι αντίστοιχα του μητρικού πανεπιστημίου, και τρίτον τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνουμε και εμείς. Η ΕΘΑΑΕ θα λαμβάνει στο φάκελο και τα κριτήρια», είπε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστημίων. Εφόσον υπάρχει αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ αυτόματα υπάρχει ισοδυναμία και τα επαγγελματικά προσόντα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συρθεί με ενωσιακή νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των κολεγίων. Το μείζον έχει ήδη αναγνωριστεί χωρίς ισχυρούς κανόνες επειδή επί δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ταμπού και κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται σθεναρά, είπε, αυξάνεται η ευελιξία με σειρά διατάξεων και οι μισθοί στους καθηγητές έχουν ήδη αυξηθεί 12 με 15% μεσοσταθμικά και ο νόμος αφορά τα πλαφόν από τους ειδικούς λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας».

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι «θέλουμε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, είναι πάγια θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προβαίνουμε με μια ρύθμιση σε μια σύγχρονη ερμηνεία του άρθρου υπό το φως του ενωσιακού δικαίου».

Σχετικά με το ύψος των διδάκτρων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης απέρριψε αιτιάσεις ότι μπορεί να είναι τριψήφια ή πολύ ακριβά με το επιχείρημα ότι «τα κριτήρια θα είναι κομμάτι του προς έγκριση φακέλου από την ανεξάρτητη αρχή. Εγώ είμαι μεγάλος οπαδός της κοινής λογικής, και πολλά σημεία της κριτικής την παραβιάζουν… Δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ κάτι τέτοιο».

Για τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ΑΕΙ είπε πως «είναι δωρεάν και μείνουν δωρεάν» ενώ υπενθύμισε ότι «σε μεταπτυχιακά υπάρχουν δίδακτρα με ερμηνεία του ΣτΕ».

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας